Shootin' the Stars

Zondag 29 Augustus 2010 om 09:13

Lapjestijger en Mormeltje

Sinds een paar weken is m'n trouwe Nokia E71 met pensioen. Hij is vervangen door een Samsung Galaxy S, waarmee Android met drie toestellen nu de-facto het standaard mobiele OS in huize Kole is geworden ;-) Na de break twee snapshots die ik gisteren met die Galaxy maakte van Lapjestijger (of kortweg Lapje) en haar nieuwe huisgenootje Mormeltje.

Kamperen bij de boer

Zondag 25 Juli 2010 om 21:10

Pasgeboren kalf en moeder

Het was alweer een paar jaar geleden dat we bij een echte boer kampeerden. Vroeger, toen we op de fiets door Nederland trokken (en af en toe België of Duitsland schampten) waren we vaste klant bij de SVR. Toen we de iglo's verruilden voor een Flyer en de fietsen voor een Citroën CX reden we door tot de Provence en vielen als een blok voor La Douce France. Eerst kampeerden we nog bij Franse SVR-boeren, later bij zo klein mogelijke campings die bij voorkeur niet in de gidsen stonden, om zo de Hollandse enclaves te mijden.

Dit keer brachten we de tweede helft van onze vakantie weer eens in eigen land door. Bij de boer. Met alle charme die daarbij hoort: prachtige luchten, ruimte, rust en natuur. Donderdagavond kwam boer Willem even langs om te melden dat een van de koeien die nacht moest kalven, of we daar misschien bij wilden zijn... Ja, graag! Na de break vindt u wat plaatjes.

Contrast

Zaterdag 17 Juli 2010 om 22:05

Contrast

Vanmiddag wandelden we met Moeder over de markt in Bredevoort, waar verschillende kunstenaars hun werken exposeerden. Zo ook Thorsten Sieber, die zag dat Moeder vrijwel blind is en daarop het beeldhouwwerk waar hij op dat moment mee aan het werk was resoluut van zijn werktafel tilde en het op het perspex blad van Moeders rolstoel legde, zodat ze het kon betasten. Het contrast tussen het harde, gladde gesteente en de zachte, gerimpelde hand van Moeder deed me naar mijn camera grijpen.

De vingers van de duivel (en andere uitzichten)

Donderdag 15 Juli 2010 om 10:39

'Les doigts du diable' worden ze genoemd, de smalle, scherp uitstekende rotspunten van de Monts d'Ain die over het meer van Nantua wijzen, de vingers van de duivel. Als je bovenop zo'n vinger zit, rondom je een diepe afgrond en niets om je aan vast te houden, heb je wel zo'n vermoeden hoe ze op aan die naam zijn gekomen. Maar het uitzicht is prachtig: kijk hierboven maar rond (je blikveld is 180°).

Ons elftal streek neer aan de oever van dat 'Lac de Nantua' aan de kant van Port, een gehucht dat is vastgegroeid aan het al niet veel grotere Montreal la Cluse. Acht dagen zon, water, natuurschoon, opstaan bij zonsopkomst om verse croissants te halen (of een panorama te schieten), gezellige mensen en niets moeten. Heerlijk. Wat meer plaatjes na de break.

Pinksterweekend

Dinsdag 25 Mei 2010 om 08:43

Vliegeren

Tijdens het Pinksterweekend kampeerde RijnWaarde op De Heigraaf in Woudenberg. De zon scheen volop, de wind waaide waar hij wilde en het leven was goed.

Avondwandeling

Maandag 17 Mei 2010 om 11:16

Lopikerhout

De Bol

Waarom het een slim idee is je Facebook account te deleten

Woensdag 12 Mei 2010 om 09:47

Soms gaan ontwikkelingen zo langzaam dat je ze niet merkt. Een populair voorbeeld is de kikker die in een pan met koud water langzaam wordt opgewarmd. Het dier blijft rustig zitten terwijl de temperatuur stijgt, tot hij gekookt is. Zou je het arme beestje plotseling in een pan heet water hebben gezet dan was hij eruit gesprongen, maar door de geleidelijkheid merkt hij het gevaar niet. Het is een kwestie van perceptie.

Facebook heeft in de afgelopen vijf jaar zijn privacybeleid sluipenderwijs aangepast en verregaande koppelingen met andere systemen gelegd, waarbij vooral het laatste jaar grote sprongen zijn gemaakt. Nu zul je zeggen: dat is dus niet geleidelijk... maar op het Internet vliegt de tijd. Het geheugen van de gemiddelde internetter omvat slechts enkele maanden en 2009 is 'ancient history'. Opnieuw, een kwestie van perceptie.

De grote gevaren van Facebook in een paar steekwoorden: privacy, overgeërfd vertrouwen, open graph, social hub. Prachtige concepten, maar bij Facebook stuk voor stuk wolven in schaapskleren.

Canon EOS 450D focusing probleem

Woensdag 05 Mei 2010 om 16:46

Canon EOS 450D, Sigma 70-200 f/2.8Een jaar of twee geleden kocht ik een Canon EOS 450D voor collega Marina, die de camera ging gebruiken voor concert- en reportagefotografie. We vulden de kitlens aan met een Sigma 70-200 1:2.8 APO lens en dachten daarmee een fraaie set te hebben.

Marina maakte er prachtige platen mee en was best tevreden, maar steeds als ik de camera gebruikte was ik teleurgesteld over het resultaat. Zodra je een grote lensopening gebruikte (en hey, je koopt zo'n ƒ/2.8 niet voor niets!) was m'n onderwerp onscherp.

Ik schoot tussen de bedrijven door een serie testfoto's om te beoordelen waar het probleem in zou kunnen zitten. Per slot van rekening is er een groot aantal factoren van invloed op de scherpte, of om het nog wat breder te trekken de gepercipieerde scherpte: uiteraard de scherpstelling zelf en de scherptediepte (waarmee je meteen diafragma en brandpuntsafstand erbij betrekt), onscherpte door beweging, maar ook het oplossend vermogen van de optische delen van het objectief en de processing in de camera - en niet te vergeten datgene wat tussen mijn eigen oren zit: soms zijn mijn verwachtingen als oud vakfotograaf gewoon te hoog gespannen. De resultaten van de testshots waren onvoldoende duidelijk om de boosdoener aan te wijzen, maar ik was er wel door overtuigd geraakt dat er een écht probleem was en dat het niet tussen mijn oren zat.

Prunuspracht in Bussum

Dinsdag 13 April 2010 om 17:58

Prunus in Bussum

U kwam deze bomen hier al eerder tegen, maar ze zijn gewoon te mooi om de lensdop op m'n LX3 te laten zitten :-) Klik op bovenstaande thumbnail voor een grotere versie!