We'll Meet Again - praatje bij het plaatje

Zondag 21 Juni 2020 om 12:28

We'll Meet Again is zo'n lied dat een volstrekte plaats- en tijdgebondenheid moeiteloos combineert met een universele tijdloosheid. Het resoneert bij iedereen die afscheid moet nemen, in de hoop op een weerzien - ooit, waar dan ook. In Nederland sluiten we elk jaar het bevrijdingsdagconcert af met dit lied, en in Engeland stonden er vorige maand door de hernieuwde populariteit vanwege de pandemie maar liefst twee uitvoeringen tegelijk in de Top 50. Tegelijk is het onlosmakelijk verbonden met 1939, het jaar waarin het werd geschreven door de Britse songwriters Ross Parker en Hughie Charles.

Nada Te Turbe - praatje bij het plaatje

Maandag 08 Juni 2020 om 09:40

De Spaanse mystica Theresia van Ávila leefde in de zestiende eeuw, een tijd waarin enorme economische groei (Columbus had de Amerika's ontdekt en het goud kwam letterlijk met scheepsladingen binnen) hand in hand ging met grote onlusten en dodelijke ziektes die over de wereld golfden (Europese matrozen waren super-verspreiders van de builenpest). De kerk, hongerig naar macht en geld, had lijnrecht tegen Christus' voorbeeld in de kant van de rijken en machtigen gekozen - wat leidde tot een grote kerkscheuring, de Reformatie. Theresia bleef in de Rooms-Katholieke kerk, en hervormde de kloosterorde van de karmelietessen van binnenuit. Ze was een activiste die haar verhouding tot God gebruikte als een bron voor haar daden. Haar boeken zijn voor de Rooms-Katholieke theologie zo belangrijk dat zij in 1970 werd benoemd tot kerkleraar.

Fast forward 500 jaar naar 2020 en je ziet: als de geschiedenis ons iets leert, is het dat we niets van de geschiedenis leren. Alleen zijn het nu uitgerekend de witte Evangelicals (nazaten van de Reformatie) die Trump en zijn clan in het zadel hebben geholpen en is de Katholieke kerk juist de partij die de kerk als veldhospitaal inricht en opkomt voor de zwakkeren. En de laatste wereldwijde pandemie kwam niet uit Europa maar werd met alle wereldhandelsreizigers mee ingevlogen vanuit Azië - de radertjes veranderen, het mechanisme blijft hetzelfde.

Delf mijn gezicht op - praatje bij het plaatje

Zaterdag 23 Mei 2020 om 08:54

‘Delf mijn gezicht op’ is een prachtige compositie van Bernhard Huijbers op een intrigerende, poëtische tekst van Huub Oosterhuis. Het onderwerp van het lied is het gegeven dat iemands identiteit niet gelijk is aan zijn verschijning, maar dat er schoonheid onder de oppervlakte te ontdekken is.

All through the night - praatje bij het plaatje

Zaterdag 02 Mei 2020 om 12:05

Mensen vragen mij vaak: "Gert Jan, hoe komt zo'n opname nu tot stand? Welke artistieke keuzes maak je, en hoe kom je van visie tot uitvoering?"

Nah, not really. Niemand heeft dat ooit gevraagd, maar toch vind ik het leuk er iets over te vertellen. Story of my life.

His eye is on the sparrow - praatje bij het plaatje

Zondag 22 Maart 2020 om 15:55

Als je dan toch vrijwillig (maar wel met klem door de overheid aangeraden) de hele zondag binnen zit, terwijl buiten de vogeltjes fluiten, dan kun je maar beter met je one-man-band muziek maken. Liefst over vogeltjes ;-)

Licht in het duister

Vrijdag 20 Maart 2020 om 08:21

2020-03/20200320-070720.jpg

Boven de vide in onze woonkamer, onder de schuinte van het dak, hangt dit drieluik (klik voor het hele plaatje). Het is gemaakt door Monique Touwen, kunstenares en vriendin, en hing lange tijd bij mijn ouders. We hadden het aan hen cadeau gedaan op een moment ze het echt nodig hadden. Nadat zij beide waren overleden stond het bijna twee jaar in bubbeltjesfolie verpakt in onze woonkamer te wachten op een nieuwe bestemming.

Ken je mij? - praatje bij het plaatje

Vrijdag 17 Januari 2020 om 12:19

'Ken Je Mij' is geschreven door Huub Oosterhuis (tekst) en Stijn van der Loo (muziek). Huub Oosterhuis kroop door Psalm 139 (u weet wel, die prachtige psalm met zinnen als 'Heer, U kent mij door en door' en 'U heeft mij gemaakt, mij in de buik van mijn moeder gevormd') en kwam met deze tekst eruit, rond de geboorte van zijn dochter Trijntje - die jaren later het lied bekendheid zou geven door haar prachtige vertolkingen.

...of GOD veilig is in jouw handen

Zaterdag 17 Augustus 2019 om 11:16

Eén van de kunstinstallaties op het Graceland Festival 2019 is de Spiegelkapel van Rikko Voorberg en Joanne Zwart van de Popupkerk. Bij de ingang hangt een citaat van Bisschop Rowan Williams; “...dat het er niet toe doet of je veilig bent in de handen van GOD, maar of GOD veilig is in jouw handen.” Vervolgens loop je de installatie binnen, waarin je jezelf van alle kanten ziet.

Rikko Voorberg in de Spiegelkapel, Graceland Festival 2019

Het is een bijzondere ervaring: een hartelijke uitnodiging tot radicale inclusiviteit. Zoals jijzelf door God in alle facetten van je leven gezien en gekend bent, en hartelijk en onvoorwaardelijk door Hem bent aanvaard en omarmd, zo is nu Gods uitnodiging aan jou om anderen op dezelfde wijze te zien, kennen, aanvaarden, omarmen. Om Zijn liefde, op dezelfde wijze als hij ons éérst liefhad, door te geven aan de wereld.

Genade, overal.

Als je overmorgen oud bent

Zaterdag 06 April 2019 om 15:37

Marco van der Straten appte me met de vraag of ik een begeleidingstrack had voor 'Als je overmorgen oud bent' van Jules de Corte. Die had ik niet, dus maakte ik er maar een - met een onmisbare bijdrage van violiste Margarethe Stolk.

Marco zong dit prachtige lied in een uitverkochte Stadsschouwburg Odeon in Zwolle als onderdeel van zijn theaterprogramma 'Als ik in de hemel kom', als ode aan allen die verzorgen. Voor wie daar niet bij kon zijn hierbij de versie die ik voor hem inspeelde en -zong.