Delf mijn gezicht op - praatje bij het plaatje

Zaterdag 23 Mei 2020 om 08:54

‘Delf mijn gezicht op’ is een prachtige compositie van Bernhard Huijbers op een intrigerende, poëtische tekst van Huub Oosterhuis. Het onderwerp van het lied is het gegeven dat iemands identiteit niet gelijk is aan zijn verschijning, maar dat er schoonheid onder de oppervlakte te ontdekken is.

All through the night - praatje bij het plaatje

Zaterdag 02 Mei 2020 om 12:05

Mensen vragen mij vaak: "Gert Jan, hoe komt zo'n opname nu tot stand? Welke artistieke keuzes maak je, en hoe kom je van visie tot uitvoering?"

Nah, not really. Niemand heeft dat ooit gevraagd, maar toch vind ik het leuk er iets over te vertellen. Story of my life.

His eye is on the sparrow - praatje bij het plaatje

Zondag 22 Maart 2020 om 15:55

Als je dan toch vrijwillig (maar wel met klem door de overheid aangeraden) de hele zondag binnen zit, terwijl buiten de vogeltjes fluiten, dan kun je maar beter met je one-man-band muziek maken. Liefst over vogeltjes ;-)

Licht in het duister

Vrijdag 20 Maart 2020 om 08:21

2020-03/20200320-070720.jpg

Boven de vide in onze woonkamer, onder de schuinte van het dak, hangt dit drieluik (klik voor het hele plaatje). Het is gemaakt door Monique Touwen, kunstenares en vriendin, en hing lange tijd bij mijn ouders. We hadden het aan hen cadeau gedaan op een moment ze het echt nodig hadden. Nadat zij beide waren overleden stond het bijna twee jaar in bubbeltjesfolie verpakt in onze woonkamer te wachten op een nieuwe bestemming.

Ken je mij? - praatje bij het plaatje

Vrijdag 17 Januari 2020 om 12:19

'Ken Je Mij' is geschreven door Huub Oosterhuis (tekst) en Stijn van der Loo (muziek). Huub Oosterhuis kroop door Psalm 139 (u weet wel, die prachtige psalm met zinnen als 'Heer, U kent mij door en door' en 'U heeft mij gemaakt, mij in de buik van mijn moeder gevormd') en kwam met deze tekst eruit, rond de geboorte van zijn dochter Trijntje - die jaren later het lied bekendheid zou geven door haar prachtige vertolkingen.

...of GOD veilig is in jouw handen

Zaterdag 17 Augustus 2019 om 11:16

Eén van de kunstinstallaties op het Graceland Festival 2019 is de Spiegelkapel van Rikko Voorberg en Joanne Zwart van de Popupkerk. Bij de ingang hangt een citaat van Bisschop Rowan Williams; “...dat het er niet toe doet of je veilig bent in de handen van GOD, maar of GOD veilig is in jouw handen.” Vervolgens loop je de installatie binnen, waarin je jezelf van alle kanten ziet.

Rikko Voorberg in de Spiegelkapel, Graceland Festival 2019

Het is een bijzondere ervaring: een hartelijke uitnodiging tot radicale inclusiviteit. Zoals jijzelf door God in alle facetten van je leven gezien en gekend bent, en hartelijk en onvoorwaardelijk door Hem bent aanvaard en omarmd, zo is nu Gods uitnodiging aan jou om anderen op dezelfde wijze te zien, kennen, aanvaarden, omarmen. Om Zijn liefde, op dezelfde wijze als hij ons éérst liefhad, door te geven aan de wereld.

Genade, overal.

Als je overmorgen oud bent

Zaterdag 06 April 2019 om 15:37

Marco van der Straten appte me met de vraag of ik een begeleidingstrack had voor 'Als je overmorgen oud bent' van Jules de Corte. Die had ik niet, dus maakte ik er maar een - met een onmisbare bijdrage van violiste Margarethe Stolk.

Marco zong dit prachtige lied in een uitverkochte Stadsschouwburg Odeon in Zwolle als onderdeel van zijn theaterprogramma 'Als ik in de hemel kom', als ode aan allen die verzorgen. Voor wie daar niet bij kon zijn hierbij de versie die ik voor hem inspeelde en -zong.

Like, comment of share... maar niet.

Zaterdag 06 April 2019 om 09:34

Even een post over de 'like, comment & share' posts die je overal op Facebook ziet. Je kent ze wel: 'like als jouw zus ook de liefste is', 'reageer met de eerste letter van je naam om...', '99% van de mensen zal deze post niet delen omdat ze ongevoelige klootzakken zijn, maar als jij wél vindt dat kankerpatiënten wat extra liefde nodig hebben, deel dan...'.

Van die posts die zó geschreven zijn, dat je je haast schuldig gaat voelen als je ze níet een like geeft, er op reageert of ze deelt. En ach, wat kan het ook voor kwaad?

Nou... dat kan dus eigenlijk best kwaad. Héél veel kwaad.

We Gaan Ze Halen

Zondag 30 December 2018 om 12:26

Klik hier voor een uitgebreid verslag (grotendeels eerder verschenen in EO Visie) van de reis naar Athene die Asjen van der Ziel en ik samen met zo'n 60 chauffeurs van WeGaanZeHalen maakten om de Europa onwaardige - wat zeg ik, mensonterende! - manier waarop vluchtelingen aan de randen van ons continent worden gemangeld weer op de agenda te krijgen.

Ook verkrijgbaar in een versie met meer plaatjes maar dan zonder praatjes :-)