Kerst 2009 met RijnWaarde

Zaterdag 26 December 2009 om 16:17

Een paar weken geleden hebben Rineke en ik een stap gezet waar we al lang over nadachten, maar die we steeds uitstelden. We zijn overgegaan van de Jeruzalemkerk, waar we ons erg thuisvoelen, naar RijnWaarde - waar we ons óók thuisvoelen. Dit voorjaar besloten we de sprong te nemen en na een hartelijk afscheid met warme, lieve woorden (audio verderop, inclusief een ter plekke geïmproviseerd dankwoord) schoven we vorige week voor het eerst als verse leden aan bij Rijnwaarde.

RijnWaarde is (na Nieuwegein en Houten) de derde gemeente die ontstaat vanuit de Jeruzalemkerk. Het is een kleinere gemeenschap van zo'n 200 leden met een heel andere samenstelling dan de Jeruzalemkerk: ongeveer éénderde is recent tot geloof gekomen en éénderde is onder de achttien. Dat heeft veel te maken met de omgeving (de Vinexwijk Leidsche Rijn), maar ook met de duidelijke visie van de gemeente om een hechte gemeenschap te vormen met oog voor elkaar én oog voor de naaste omgeving, en de bijbehorende keuze alle activiteiten daarop af te stemmen.

Winter in Naarden en Nieuwegein

Maandag 21 December 2009 om 17:25

2009-12/mp_panorama_naarden-vesting_quick_stop_on_my_daily_commute_this_morning.jpg

IJzig

Zaterdag 19 December 2009 om 23:21

IJzige Shishi odoshi

Bij het vijvertje in onze tuin staat een shishi odoshi, een Japanse bamboe watertuimelaar, om de reigers af te schrikken. Een waterpomp op de bodem van het vijvertje pompt het water continue omhoog, een keer per minuut kantelt de waterbuis - en een keer per jaar vergeet ik 'm tijdig uit te zetten voor de vorst inzet. Het water bevriest rondom de scharnierpunten, de shishi odoshi komt muurvast te zitten en langzaam vormt zich een steeds dikkere ijslaag.
Jammer voor de visjes (maar die zitten toch veilig onder het ijs), mooi voor de foto!

Vreeswijk bij kaarslicht 2009

Woensdag 16 December 2009 om 23:23

2009-12/vreeswijk20095.jpg

Gerbrandytoren bij nacht (alias: de grootste kerstboom)

Zondag 13 December 2009 om 18:21

Ieder jaar is het weer een bron van controverse: voorstanders wier kerstfeest niet compleet is zónder, tegenstanders die zich afvragen of dit nu een goed idee is met het oog op de milieuproblematiek en de financiële crisis. En toch brandt hij weer, de grootste kerstboom (al weet niemand dan precies de grootste van wat - in elk geval niet van de wereld). En als hij er dan tóch is en onze kolencentrales elk uur 4,2 kW extra moeten ophoesten, dan ga ik 'm fotograferen ook. ;-)

Een vriend zien huilen...

Donderdag 03 December 2009 om 17:33

Zo af en toe moet ik een ei leggen. Een muzikaal, creatief ei. Eigenlijk altijd over iets dat me bezig houdt, dat me stilzet. Als het eenmaal 'op de band staat' is het uit mijn systeem en kan ik weer verder - een soort muziektherapie. Dat werkt al zo sinds ik een kind was. Tegenwoordig is het de harddisk van m'n MacBook in plaats van een band op m'n Akai 4000DS tapedeck, maar het resultaat is hetzelfde. Wat ook gelijk is gebleven zijn de spelregels: opsluiten en spelen, maximaal twee pogingen per stem of instrument en dat moet het dan zijn.