Bodypaint

Zondag 30 November 2008 om 20:44

U kwam al eerder werk van Guido Daniele tegen op KQ: zijn handpaintings zijn verbluffend mooi en creatief. Maar de man maakt meer, waaronder overigens ook veel commercieel spul naast zijn vrije werk. Hier vindt u zijn site!

Privacy Matters

Zaterdag 29 November 2008 om 21:39

Privacy is een groot goed, zowel on- als offline. Mensen die me van dichtbij kennen weten dat ik daar erg gepassioneerd over ben, tot het punt dat gesprekken onaangenaam worden. Dat is onvergeeflijk, ik weet het, maar het punt is... het is ook niet leuk meer. Na de break een heel professionele film van een ploeg deskundige mensen die het wellicht wat beter weet te verwoorden dan ik, in elk geval zonder dat ze onaangenaam worden ;)

Babylon

Zaterdag 29 November 2008 om 11:52

Even verstuiterd was ik wel, gistermiddag in de aula van het crematorium. Een langgerekt schilderij, waarvan u hier het centrale eenderde deel ziet, het enige deel met tekst: 'Blauw en groen in alle dromen / worden goud en zilver / de zon van Babylon geeft / de bloemen hun kleur / de zon van Babylon toont ons / de maan', gevolgd door strepen alsof je de dagen aftelt, of zoals een revolverheld de doden kerft in de kolf van zijn wapen. Nog meer woeste krassen links, een wijd opengesperd oog rechts. De camera van m'n GSM is ronduit crappy, dus u moet maar even van me aannemen dat de kleuren helder en prachtig waren: schakeringen purper, scharlaken, bloedrood, goud. Alles bij elkaar ervoer ik het als een onmiskenbare verwijzing naar het bijbelboek Openbaringen:

Ze droeg purperen en scharlakenrode kleren en gouden sieraden, edelstenen en parels. In haar hand had ze een gouden beker vol gruwelijkheden, al haar liederlijke wandaden, en op haar voorhoofd stond een naam met een geheime betekenis: ‘Het grote Babylon, moeder van alle hoeren en van alle gruwelijkheden ter wereld’. Ik zag dat de vrouw dronken was van het bloed van de heiligen en het bloed van hen die van Jezus hadden getuigd. Ik was ontzet toen ik haar zag.

Dan vraag ik me af: wat bezielt iemand om dit in een crematorium op te hangen? Natuurlijk kun je niet met alle bloedgroepen rekening houden, dat realiseer ik me goed. Maar wie wordt hier door opgetild, getroost?

Pake

Dinsdag 25 November 2008 om 15:16

Jochum en Jochum

Onze jongste is - net als zijn oom - vernoemd naar Pake. Pake heet eigenlijk Jochum Uittien, maar als kinderen noemden we 'm Pake en dat is tot de dag van vandaag zo gebleven. Pake was eigenlijk helemaal niet onze Pake (de Friese aanspreektitel voor opa) maar als ik het wel heb een achterneef van onze moeder, en tegelijk waren Pake en Beppe méér opa en oma voor ons dan onze 'echte' opa en oma. Ze waren zéker meer vader en moeder voor onze moeder dan haar ouders ooit zijn geweest.

Jaren geleden deelde Beppe zelf de laatste klap uit in haar strijd tegen kanker en vanmiddag vertelde Rineke me dat Pake, de doener, gisteren was uitgedaan, zoals het op de rouwkaart staat. Beiden konden zich weinig voorstellen bij een hemel, maar ik ben er van overtuigd dat Pake nu zijn Beppe weer in de armen heeft gesloten, na een warme ontvangst door de liefhebbende Vader in wie ze zo graag hadden willen geloven.

Het is moeilijk om dit op te schrijven omdat het niet alleen aangeeft wie Pake en Beppe waren, maar tegelijk aangeeft wat opa en oma níet waren. Dat is niet mijn bedoeling, maar ik ontkom er niet aan. Pake en Beppe waren warm en hartelijk. In alles wat ze deden deelden ze liefde uit, zonder daar verder veel woorden aan vuil te maken. Zelfs als ik tijdens een van de vele logeerpartijen ongein had uitgevreten en Pake me streng terechtwees, of Beppe me vermanend toesprak omdat ik me met een jantje-van-leiden van m'n taak voor Frans had afgemaakt, hoorde je de onvoorwaardelijke liefde daar dwars doorheen. Pake kon slecht tegen onrecht, tegen onderdrukking - maar evenmin had hij iets op met mensen die slaafs volgden of de kantjes er vanaf liepen. Zijn bewogenheid met mensen, zijn diepe wens je vérder te helpen, maakte het hem onmogelijk dat te accepteren.

Eerste sneeuw

Zondag 23 November 2008 om 15:50

sneeuw_in_november_5.jpg

Eerst Joëlle droppen op Lindenhorst, daarna door naar het Doornse Gat - genieten van de sneeuw!

Wie oren om te horen heeft...

Zaterdag 22 November 2008 om 08:47

muziek-wk46-groot.jpg

Sinds ik voor de Sky Radio Group ben gaan werken heeft muziek weer een grotere plek in mijn leven gekregen. Mijn hele werkdag draait om vier websites van vier radiozenders die op hun beurt om muziek draaien. En op muziek draaien. En gewoon: muziek draaien. Heel verschillende muziek, dat wel. Sky Radio draait music that makes you feel good, middle-of-the-road en tot op het bot getest met behulp van een luisterpanel. Radio Veronica draait muziek uit de '80s en '90s, TMF Radio richt zich op tieners en studenten en Classic FM draait licht klassiek voor elk moment. Wie mijn LastFM profiel wel eens met een schuin oog heeft bekeken ziet daar nóg weer andere muziek langsschuiven.

Straatpastoraat: Presentie onder dak- en thuislozen

Zondag 16 November 2008 om 14:56

Vanmorgen is Melia bevestigd als derde straatpastor namens de Jeruzalemkerk. Voor mij persoonlijk een groot feest - maar ik kan me voorstellen dat u geen idee hebt waar dit over gaat. Daarom een korte uitleg wie dat zijn, straatpastores, en wat ze doen.

Wieke, Bart en Melia zijn onze straatpastores. Ze worden ondersteund door de gemeente: met gebed, door de inzet van vrijwilligers en met de financiën die hun werk mogelijk maken. Leuk detail: alle drie zijn ze geen lid van de Jeruzalemkerk maar meelevend lid in een PKN-gemeente. Oecumene in de praktijk, zonder dat daar verder woorden aan worden vuilgemaakt.

Melia werkt als vrijwilligster maar werd toch bevestigd en ingezegend als derde straatpastor omdat, zoals Mark dat verwoorde, het goed en mooi is, en om te voorkomen dat waar ook maar de schijn zou ontstaan dat zo'n taak een soort particuliere hobby is, en deze wezenlijke taak van de Christelijke kerk in een officieel verband te zetten, en Melia publiek te bevestigen als straatpastor en ook de zegen van God te mogen meegeven.

Download bevestiging_melia.mp3.

"bevestiging melia" speelt.De straatpastores willen er zijn voor heel de mens, en hopen helend aanwezig te zijn: heel hangt samen met heil. De straatpastores willen aanwezig, present zijn in de leefwereld van dak- en thuislozen. In die presentie klinkt de echo van de naam van God: Ik ben die Ik ben, of: Ik ben erbij.

Wat betekent dat in de praktijk?

Sint in Vreeswijk

Zaterdag 15 November 2008 om 18:10

Een gezellige drukte vanmiddag, bij de intocht van de goedheilig man in Vreeswijk. Het kindertal rondom dit pittoreske haventje, voorheen een stad maar sinds enkele decennia opgenomen in de gemeente Nieuwegein, is de afgelopen jaren geëxplodeerd door de bouw van een fraaie nieuwbouwwijk. Meer plaatjes van de intocht in de Flickr-set. Achter de 'lees meer' een GSM-videotje met luide scheepshoorn (dat u het even weet: schadeclaims wegens acute hartverzakkingen worden niet gehonoreerd).

Google search met stemherkenning

Vrijdag 14 November 2008 om 17:58

Rattenvanger van Hamelen

Maandag 10 November 2008 om 15:54

Tot verbazing van mijn directe collega's ben ik, hoewel fervent Apple-gebruiker, geen fan van de iPhone. Het subtiele verschil zit in die twee woordjes: gebruiker versus fan. Apple is mijn favoriete computerplatform omdat het werkt, sterker nog: het werkt zoals je verwacht dat het werkt, soepel en zonder rare fratsen. Dat is een groot pré voor een stuk gereedschap, om niet te zeggen een onontbeerlijke eigenschap - en iets waar ik Windows nooit op heb kunnen betrappen. Linux is goed op weg, maar nog niet helemaal op dat punt aangekomen. De iPhone daarentegen is nog helemaal niet op dat punt aangekomen.

Het is een fancy ding, maar de praktische bruikbaarheid vind ik Apple onwaardig. Een smartphone moet over een aantal eigenschappen beschikken: je moet er goed mee kunnen bellen, mailen en internetten. Op al die fronten faalt de iPhone jammerlijk. Het is een prachtig multimedia device waar je in geval van nood ook nog mee kunt bellen - jammer dat ze 'm als telefoon verkopen. Marketingfoutje, kan de beste overkomen.

Behalve down-to-earth ICT-er ben ik echter ook een hopeloze romanticus, wat zich onder andere uit in een passie voor muziek en een fetish voor gadgets (ook al weer zo'n subtiel verschil). En dat weten ze bij Apple, dat ik daar een zwakke plek heb, dat kan niet anders. Ze bespelen me vakkundig, eerst via Basj's Cowbell Plus en nu weer via een tweet van Jaap Stronks, en raken me precies in die sweet spot... tot ik blind achter de fluit van de rattenvanger aanloop, naar de Apple Store. Ik bied nog enige weerstand, maar na de 'lees meer' ziet u het bewijs: ik wil geen iPhone, ik heb een iPhone nodig.

Obama: "Yes, we can."

Woensdag 05 November 2008 om 07:03

bron; CNN

In absolute stemmen een gezonde overwinning, in kiesmannen een verpletterende zege. Het blijven rare jongens, die Amerikanen. Ik hoop en bid dat de charmante, onverstoorbare, weloverwogen, eloquente man die ik vannacht de race om het Witte Huis heb zien winnen zijn volk - en, in het verlengde daarvan, de wereld - de broodnodige rust en stabiliteit zal brengen. De man is niet te benijden. Na de break tweemaal Yes, we can: de muziekvideo en de acceptance speech van Barack Obama in Chicago.

Psalm 23, de eerste stapjes

Dinsdag 04 November 2008 om 07:37

Prachtig om een klein stukje te zien van hoe Ischa, zoontje van Niels Dolieslager, opgroeit met de psalmen - in dit geval Psalm 23. Dát is waar Psalmen voor Nu wat mij betreft over gaat: die schat aan liederen, dat Godsgeschenk, in het dagelijkse leven brengen en ze zo doorgeven aan de volgende generatie. "Prent ze uw kinderen in en spreek er steeds over, thuis en onderweg, als u naar bed gaat en als u opstaat."

Krakelingenbos

Zondag 02 November 2008 om 20:26

Meer plaatjes bij Flickr.