Hordeur

Maandag 29 September 2008 om 18:27

Een hordeur in een onderzeeër, zo noemde de veel te jong gestorven Rich Mullins een geloof zonder werken. Die gaat diep, om maar even in dezelfde beeldspraak te blijven hangen. Na de break de tekst, de audio en een clipje van Rich en consorten die 'Screen Door' op een bijzondere manier live uitvoeren.

Leve de thuiskopie

Zondag 28 September 2008 om 13:06

Wat doet een rechtgeaarde muziekliefhebber als hij muziek ontdekt die hij helemaal te gek vindt, zó mooi dat-ie zeker weet dat z'n vrienden het ook fantastisch zullen vinden? Die holt naar de winkel, koopt evenveel CD's als hij vrienden heeft en gaat ze allemaal blij maken natuurlijk!

Tenminste, als je directeur van een platenmaatschappij bent. Gewone stervelingen branden een kopietje of rippen het album naar mp3, om dáármee hun vrienden blij te maken. En als die het ook mooi vinden, kopen ze het album wellicht. Of niet. Maar dat hadden ze dan anders ook niet gedaan, dus zijn er geen verliezers, alleen maar winnaars. Ook musici (muziekliefhebbers bij uitstek) kopiëren: luister maar eens naar dit fragmentje van een interview voor de BBC Radio waarin Jack Johnson vertelt hoe hij in aanraking kwam met de muziek van Matt Costa.

Download bbc-jack-johnson-matt-costa.mp3.

"bbc-jack-johnson-matt-costa" speelt.

Dat interview werd enige tijd later uitgezonden op de BBC TV. Maar lo and behold, opeens wordt er niet meer gekopieerd.


Blijkbaar ziet de industrie het zelfs niet als ze er met hun neus bovenop worden geduwd. Kopiëren leidt niet automatisch tot minder omzet - integendeel. Of eigenlijk zien ze het natuurlijk wel, maar het past niet in hun strategie.

Hamburger

Donderdag 25 September 2008 om 15:51

Als gezin hebben we de gewoonte dat we éénmaal in de vakantie bij de MacDonalds eten. Ooit is die traditie om goede redenen in het leven geroepen - zoals dat zo vaak gaat met tradities. Op de laatste reisdag, terug naar huis, is het een snelle en efficiënte manier om de kids koest te houden en magen te vullen. Maar soms moet je constateren dat een traditie het niet meer verdient om in ere te worden gehouden.

Letter from God to man

Woensdag 24 September 2008 om 13:39

This poem isn't actually about religion. It is kind of irrelevant to the piece whether or not you believe in God or a God or anything like that. Thats not the point...

Troonrede 2008

Zaterdag 20 September 2008 om 23:20

Sinds 2003 krijgt u op KQ trouw een postje over de troonrede geserveerd. Zojuist realiseerde ik me dat ik 'm dit keer heb gemist. Niet gezien of gehoord, zelfs niet gelezen. Soit. M'n wereldje is even wat kleiner - niets schokkends hoor, gewoon te druk. Mocht u zin hebben in een frisse blik op troonredes, dan kan ik u Periks gastbijdrage op Sargasso aanbevelen!

Sluizenloop 2008

Zaterdag 20 September 2008 om 18:59

Een trotse Jochum met medaille

Vandaag was Vreeswijk in de ban van de 34e sluizenloop. Voor het eerst stond ook Jochum aan de start, geconcentreerd tot het bot en toegejuichd door Opa en Oma, Rineke, Ilia en mij. Na een flitsend vertrek was het meteen raak: een valpartijtje bezorgde Jochum een fraaie schaafwond op z'n rechterknie. Maar desondanks liep hij voluit. Ongetraind, nooit enige ambitie getoond voor hardlopen - maar hij deed het toch maar! En na 2,9 kilometer was er de beloning: lekkere limonade en koek, een verfrissende spons en een heuse medaille! De man met de moker kwam gelukkig pas toen hij al weer lekker bij ons was aangeschoven op een terrasje :)

Watervrees

Vrijdag 12 September 2008 om 07:55

Een tragisch voorbeeld van de gekte die de terrorismebestrijding heeft losgemaakt. En nee, ik bedoel niet terrorisme, maar terrorismebestrijding. Want het middel is ondertussen vele malen erger dan de kwaal gebleken.

Het huis van de familie Aderholt in Texas brandde onlangs tot de grond af. Niet omdat de brandweer niet op tijd kwam, maar omdat het bluswater uit angst voor terrorisme was afgesloten. Tegen de tijd dat de brandweer het gereedschap had bemachtigd waarmee de brandkraan weer kon worden opengedraaid was er weinig meer over van het huis.

Nu is het waarschijnlijk best mogelijk om, na wat stevig nadenken, een plot te verzinnen waarin terroristen baat zouden kunnen hebben bij een ongehinderde toegang tot bluswater. Maar als je écht nadenkt ben je halverwege die exercitie allang tot de conclusie gekomen dat het een heel slecht idee is om een levensreddend onderdeel van de infrastructuur op voorhand onbeschikbaar voor dagelijks gebruik te maken, om een denkbeeldig mogelijk mísbruik te voorkomen. Zo kun je met de inhoud van verbanddozen ongetwijfeld ook hele vervelende dingen doen, maar toch zetten we die niet achter slot en grendel. We hangen we ze juist op een goed zichtbare plek op - want de realistische kans dat je zo'n ding nodig hebt om goede dingen te doen is vele malen groter dan de imaginaire kans op misbruik. Net zoiets als brandkranen, zeg maar.

Bovendien kan de afgesloten watertoevoer weer worden aangezet met behulp van een speciaal stuk gereedschap. Als een terrorist slim genoeg is om een aanslag voor te bereiden waarin bluswater een essentieel onderdeel vormt, is het bemachtigen van dat stuk gereedschap waarschijnlijk de minste van zijn problemen. Kortom: dit is zo'n absurd plan dat het niet klopt.

Straycat

Maandag 08 September 2008 om 23:58

Mag ik u voorstellen: Marsha, bij ons beter bekend als Minoes.

Minoes kwam ergens in juni bij ons aanwaaien. Eerst schuchter, schichtig haast. Een voorzichtig toegestoken stukje kip overtuigde haar dat we al voorzien waren en haar niet zouden opvreten. Die nacht sliep ze in een tuinstoel, onder de tarp in onze achtertuin. En toen we de volgende morgen buiten gingen ontbijten schoof ze gezellig aan, alsof het nooit anders was geweest.

Fleshmap

Donderdag 04 September 2008 om 20:28

Kijk, dat vind ik nu een boeiend onderzoek: Fleshmap, studies of desire. Geen gortdroge studie, maar een interactieve website over aanraking, de variaties in vorm van de mannelijke en vrouwelijke borst, de mate waarin verschillende muziekstromingen de verschillende lichaamsdelen bezingen - kortom, een site over je lijf. Leuk.

Targeting

Woensdag 03 September 2008 om 08:34

Joëlle heeft het uitstekend naar haar zin bij Youth for Christ in Driebergen. Via haar YouTube account kunt u af en toe meegenieten van de capriolen die de dames en heren uithalen tijdens het opruimen of pannenkoekenbakken. Ze heeft Première Pro duidelijk onder de knie gekregen!

Opvallend is het commentaar dat Google-dochter YouTube levert in de vorm van het lijstje 'gerelateerde video's'. De link met Urk leggen ze hoogstwaarschijnlijk via het spideren van haar Gmail account (haar vriend Kobus komt van Urk). De link met pannenkoekenbakken ligt voor de hand: direct gekoppeld aan de titel van het filmpje. Maar waar die andere 'gerelateerde video' op is gebaseerd...

En word niet gelijkvormig...

Dinsdag 02 September 2008 om 13:37

Als je je aanpast aan de omgeving, loop je als kerk het risico dat je jezelf en het evangelie verliest. Veel discussies rond contextualisatie worden daarom bepaald door angst voor gelijkvormigheid. Toch is dat scheef. Er schuilt niet alleen gevaar in teveel verbinding van de kerk met de omgeving, maar ook in te weinig verbinding met de omgeving. Het geloof moet verbonden worden aan het leven van elke dag. En waar dat niet gebeurt dreigen twee systemen naast elkaar te bestaan, zonder interactie.

Martijn Vellekoop schrijft ter afsluiting van een serie over nieuwe kerkvormen in het Friesch Dagblad over het belang van aanpassen aan je omgeving. Lees hierbij ook het artikel van Matthijs, waarin hij Travis' model vertaalt naar contextueel gemeentestichten in Nederland.

Vaarwel

Maandag 01 September 2008 om 19:17

Samen met Jochum fiets ik langs het Lekkanaal. We hebben een luie zondagmiddag afgemaakt door samen een ijsje te eten bij Luigi's, pittoresk gelegen bij een van de oude ophaalbruggen die Vreeswijk rijk is, en rijden nu met een grote boog terug naar huis. De vele binnenvaartschepen die liggen afgemeerd langs de kade vormen dankbaar leesvoer voor onze jongste, die zich merkbaar warmloopt voor school - morgen is de vakantie definitief voorbij en schuift hij aan in groep 5.

Dan passeren we een schip met de naam 'Vaarwel'. Jochum grinnikt. "Jammer dat er geen 'wrede wereld' achter staat..." zegt hij. En nog voor ik kan reageren kopt hij 'm zelf in: "... maar dat kunnen we fiksen met Photoshop."