SDU-stemcomputer taboe, maar hoe zit het met NedAp?

Maandag 30 Oktober 2006 om 15:52

Jawel: 35 gemeenten mogen de rode potloodjes gaan slijpen. Minister Nicolaï vindt dat de door hen gebruikte Sdu-stemcomputers 'onvoldoende de anonimiteit van het stemgedrag waarborgen' en heeft daarom het gebruik van de machines verboden. De radiosignalen die de stemmachine uitzendt, maken het mogelijk op tientallen meters afstand te controleren wat iemand heeft gestemd. Da's fijn vanuit het oogpunt van fraudecontrole (schaduwmeting, iemand?) maar zeer ongewenst vanwege het stemgeheim en de mogelijkheid die deze lekkage biedt om je stem verfiëerbaar te verkopen. Minder fijn: die 1200 Sdu machines worden nu dus officieel verboden, maar de 8000 Nedap stemcomputers (die even hard lekken) mogen blijven. Bovendien richten alle ogen zich nu op de afluisterbaarheid van stemcomputers, terwijl het risico op manipulatie een minstens zo groot probleem is. Zeer dubieus. De argumenten van de minister waarom de NedAps voorlopig mogen blijven overtuigen mij in elk geval niet.

Adverteren in RSS feeds

Zondag 29 Oktober 2006 om 18:53

Bright (normaal toch een uitgave die zijn naam eer aandoet) slaat voor de verandering de plank nu eens volledig mis: ze experimenteren met advertenties in de RSS feed. Dat is an sich al fout, heel erg fout; een RSS feed bevat content en niets anders - dat is het hele idee van een RSS-feed. Tot overmaat van ramp pakt het experiment ook nog verkeerd uit, waardoor hun RSS feed van de afgelopen dagen voor 95% uit twee advertenties bestaat die alleen door de wervend bedoelde koppen en de zwaar irritante herhaling als advertenties zijn te herkennen.

Dat nu uitgerekend Bright deze fout maakt mag verbazing wekken, maar de reacties van de lezers zijn ronduit verbijsterend: als door horzels gestoken meldt de ene na de andere lezer de feed van Bright te hebben verwijderd.

Blijkbaar weegt de kwaliteit van de redactie van Bright, cumulatief toch goed voor vele tientallen jaren gedegen internetjournalistiek en duizenden uitstekende artikelen, niet op tegen de ergernis die één foute marketingbeslissing oproept. 't Is een ondankbaar vak, journalist, of is het een ondankbaar publiek...

Wintertijd

Zaterdag 28 Oktober 2006 om 17:49

Heerlijk, een uurtje langer slapen! Of, in ons geval; het uurtje dat we vroeger in de kerk zijn om het decor van het VBF weer op te bouwen, gaat niet ten koste van de slaaptijd ;-)

VakantieBijbelFeest - Schip Ahoy! (II)

Zaterdag 28 Oktober 2006 om 09:10

Tijd voor een tussentijdse evaluatie - tussentijds, want zondag doen we het vakantiebijbelfeest nog eens dunnetjes over ;-)

Kort en goed: het was een creatief, gezellig en drukbezocht feest. De eerste dag (die samenviel met het Suikerfeest) kwamen er zo'n 70 kinderen, de derde dag was hun aantal dankzij mond-tot-mond reclame gegroeid tot ruim 100. Ik schat dat daar zo'n 25 kinderen uit onze gemeente bij zaten; de rest komt uit de omgeving van de kerk. Ook in dat opzicht (een dienende functie voor de buurt) was het feest dus geslaagd!

Organisatoren Els en Joan zijn op belangrijke details afgeweken van het al jaren gevolgde draaiboek. Het meest in het oog springend was de manier waarop de 'verwerking' dit keer werd vormgegeven. De zes oudste leeftijdsgroepen werden geclusterd tot drie groepen, die roulerend elk van de drie dagen een andere activiteit ondernamen in één van de drie creatieve hoeken; de 'doe- en zoekhoek', de 'decorhoek' of de 'toneelhoek'. Onvoorstelbaar hoeveel creativiteit daarin was gestopt, en hoe dat de kinderen stimuleerde om daar keer op keer nog weer overheen te gaan. Het resultaat van hun inspanningen mochten ze steeds in het afsluitende plenaire deel van de ochtend presenteren.

Voor de liefhebbers zal ik deze post later uitbreiden met voorbeelden van de dagindeling en een verdere uitleg, maar eerst ga ik de zaterdagse lijst huishoudelijke klusjes afwerken. In de tussentijd kunt u zich vermaken met de foto's!

Veel nieuws, maar geen updates

Donderdag 26 Oktober 2006 om 07:39

Geen woord over de actualiteit, geen lifelogs, zelfs geen foto's van m'n nieuwe k800i (die op tijd was en prima bevalt, overigens). Ik weet het, ik verwaarloos u. En dat allemaal omdat ik in een soepjurk, wat gordijnen en een paar embrasses plezier loop te maken met een kudde kids. Maar u vermaakt u nog wel even, toch? Goed zo, doe ik dat ook ;-)

ClearAudio Statement

Maandag 23 Oktober 2006 om 14:05

Als ik ooit nog eens m'n gesneuvelde platenspeler ga vervangen heeft ClearAudio wel een leuk modelletje staan:

Jawel, die hele toren is van het geveerde glazen plateau tot en met de stalen vloerspikes (met daartussen onder andere dezelfde motor die ook gebruikt werd in de Mars Rover...) een draaitafel. Van 125.000 dollar, wel te verstaan. Meer plaatjes - en video - vindt u bij AVBuzz.com.

Uitzetten met je hart

Maandag 23 Oktober 2006 om 09:53

Op 27 juli voltooit een medewerker van 3AG een nota over een Iraans gezin, sinds 1995 in Nederland. De vader heeft cursussen Nederlands en ICT gedaan en werkt als vrijwilliger bij de Voedsel- en Warenautoriteit. Zijn dochter is vierdejaars tandheelkunde, zijn zoon tweedejaars elektrotechniek. Tot en met de Commissie Schrijnende Zaken vinden IND-ambtenaren dat het gezin in Nederland mag blijven. „Betrokkenen zijn een aanwinst voor de Nederlandse samenleving”, noteert de Commissie op 31 juli.

Maar de minister wijst de aanvraag af en de nota keert terug in Zevenaar. Op het eerste blad staat: „Dit is een hevig precedent! Eigenlijk wordt hier berust in verblijf, uitsluitend vanwege goede integratie. Andere argumenten zijn er niet. Als die weg wordt geopend zullen er vele volgen!”

'Verwarrend asielbeleid van IND' zet de NRC als chapeau boven Joke Mat's artikel 'Hoe gaat uitzetten met je hart?'. Daarmee slaan ze de spijker op de kop. Het beeld dat uit het artikel opstijgt is weinig flatterend - zowel voor Minister Verdonk (van, wat was het ook al weer, Vreemdelingenzaken en Integratie, toch?) als voor ons land.

Medewerkers van de IND kunnen 'gevallen' die zij als schrijnend beoordelen voordragen voor een verblijfsvergunning. Daartoe is wel de instemming nodig van achtereenvolgens een seniormedewerker, de unitmanager, de directeur asiel, het hoofd van de IND, een ‘Commissie Schrijnende Zaken’ en de secretaris-generaal; dan pas belandt de nota op het bureau van de minister, die de uiteindelijke beslissing neemt. Al die bestuurslagen beslissen 'met hun hart', wat het traject compleet onvoorspelbaar maakt. Wel is duidelijk dat externe factoren (zoals media-aandacht) zwaarder wegen dan de persoonlijke situatie van de mensen waar het om draait.

Wat een beschamend gesol met mensen. Volstrekt triviale politieke en bureaucratische argumenten krijgen doorslaggevend gewicht, willekeur en opportunisme regeren. Levens worden met een pennenstreek verwoest. Als dit 'uitzetten met je hart' is, wat zegt dat dan over het hart van Minister Verdonk?

Fotodump

Zaterdag 21 Oktober 2006 om 16:29


Vandaag ruim ik op - de huiskamer, maar ook het bureaublad van m'n iBook. Deze plaatjes slingerden daar rond, uitrustend van omstandige omzwervingen over teh interwebs. Meer na de break; soms opklikbaar tot breedbandformaat. Veel plezier.

Webdeveloper gezocht

Woensdag 18 Oktober 2006 om 23:17

Ben je een webdeveloper die goed thuis is in PHP, MySQL, Javascript en HTML, houdt van mooie dingen maken die vooral ook heel bruikbaar zijn, en werk je graag in een klein, hecht team voor een groeiende, trouwe klantenkring? Wat doe je hier dan nog? Hop-hop in galop naar ome Bob!

TwoKings is veel te bescheiden in zijn advertentie. Kenmerkend, maar in dit geval niet goed. Ik heb met verschillende bureaus - grote en kleine - gewerkt en geloof me, TwoKings is met ruime voorsprong 'preferred supplier'. Dit is de kans die je als ambachtelijk webdeveloper, als je écht talent hebt en écht een sprong wilt maken, met twee handen aangrijpt. Gogogo!

De coalitie tekent zich af...

Woensdag 18 Oktober 2006 om 17:01

"PvdA-lijsttrekker Wouter Bos was zo klaar (uitslag: 1. PvdA, 2. GroenLinks, 3. SP)" Voeg de CU toe en m'n droomkabinet staat in de startblokken. Helaas ging het slechts om de stemwijzer. Droogoefenen, zullen we maar zeggen ;-)

Nieuwe dienstauto

Maandag 16 Oktober 2006 om 23:56


Het verhaal achter de foto ken ik niet (ik kan me niet voorstellen dat de overheid hier geld in stopt, dus het zal wel een stunt zijn), maar mee info over de 'ride' in kwestie vindt u hier.

PDF Pad

Maandag 16 Oktober 2006 om 11:36

Een beetje een cryptische naam, maar PDF Pad is beslist een bookmarkje waard: kalenders, vlaggen, allerlei soorten gelinieerd of geruit papier, zelfs een Smith Chart (oef, da's lang geleden), muzieknotatie papier, storyboards, sudoku's... allemaal pdf'jes, klaar om te printen.

Vakantie Bijbel Feest - Schip Ahoy!

Zondag 15 Oktober 2006 om 09:39

Al meer dan dertig jaar organiseert de Jeruzalemkerk in Utrecht een VakantieBijbelFeest in de herfstvakantie. Pak 'm beet 100 kinderen komen dan drie dagen luisteren naar prachtige verhalen, meespelen in toneel en allerlei creatieve activiteiten ondernemen. Ieder jaar blok ik die dagen al vroeg in m'n agenda: het is veel te leuk om te missen! Dit keer neem ik de dagleiding voor m'n rekening. Met een beetje mazzel is m'n nieuwe K800i telefoon-met-camera (of moet ik zeggen: camera-met-gsm?) tegen die tijd binnen, zodat ik u met kwalitatief goede moblogfotos' op de hoogte kan houden.

Talpa's slimme marketing

Vrijdag 13 Oktober 2006 om 13:36

Jeroen van Inkel biedt Natasia een kans de Gouden Kooi te verlaten. In een brief, die in veelvoud vanuit een helikoper in de achtertuin van De Gouden Kooi werd gedropt, biedt hij aan haar inleg van €10.000 (die ze kwijt raakt als ze voortijdig de villa verlaat) voor haar te betalen. Dat klinkt allemaal heel kosjer en lief - wat heet, gewoon genereus! Tot je even bedenkt wie de eigenaar is van Q-Music.

DRM? Nee, dank u!

Vrijdag 13 Oktober 2006 om 11:05

Na een optreden verkoop ik tegen kostprijs USB-stokjes met daarop onbeveiligde MP3´s. Die mensen hebben betaald om een concert van me te zien. Laat ze alsjeblieft die MP3´s kopiëren en verspreiden onder kennissen. Dan komen er alleen maar meer mensen naar mijn optredens.

Jazzmusicus Hans Dulfer, saxofonist, bandleider, muziekpresentator op BNR en vader van Candy 'when I want sax, I call Candy' Dulfer (grappig, hoe zij vroeger 'de dochter van' was en de tijd zulke dingen omdraait), plaatst zich lijnrecht tegenover de NVPI op een discussieavond over DRM. De NVPI ziet de DRM en kopieerbeveiliging met instemming verdwijnen van fysieke dragers (lees CD's) maar wil deze technologie wel toegepast blijven zien op downloads.

Zo, da's zuinig!

Donderdag 12 Oktober 2006 om 20:17

Filerijden in de Prius is om meerdere redenen anders dan anders. Zo is CVT stukken comfortabeler dan steeds schakelen om weer een meter verder te kunnen.


Maar het meest indrukwekkend vind ik het verbruik van de hybride: de afgelopen 450 kilometer heb ik gemiddeld 5 liter benzine per 100 kilometer gebruikt. En hoe meer file, hoe zuiniger je rijdt...

The Ahmadinejad Code

Donderdag 12 Oktober 2006 om 14:27

In de nadagen van de Deense cartoonrellen schreef Iran een Holocaust International Cartoon Contest uit voor cartoons waarin de holocaust belachelijk wordt gemaakt, in de hoop het Westen op stang te jagen. Cox & Forkum namen de handschoen op.

Elsevier = teh internets

Donderdag 12 Oktober 2006 om 11:00

Per ongeluk ontdekt: als ik in Firefox http://http:// invoer beland ik op de homepage van... Elsevier. Een van mijn collega's ook, maar andere collega's werden naar www.w3.org gestuurd. Daar hebben we even onze hersens op moeten laten kraken. De verklaring blijkt (zoals uiteindelijk alles in de IT) logisch: als Firefox een onbruikbare url tegenkomt voert hij een "I'm feeling lucky" query uit in Google met als searchfrase alles na de "http://". Staat je Google searchbar ingesteld op Google.com, dan stuurt die query je naar w3.org. Staat-ie ingesteld op Google.nl, dan stuurt die query je naar de Nederlandse site met de hoogste pagerank waarin 'http' voorkomt, en dat is Elsevier (met een pagerank van 8/10). Wikipedia is een goede tweede, eveneens met een pagerank van 8/10. Dit mechanisme werkt ook als je een willekeurig zoekwoord in de adresbalk intypt: bijvoorbeeld 'water' doet je belanden bij het Wikipedia artikel over water. Nifty.

The Fifth Estate - Journalistieke aspecten van de Nederlandse blogosphere

Donderdag 12 Oktober 2006 om 09:04

Buitengewoon vermakelijk vind ik de zoektocht van journalisten en wetenschappers van divers pluimage naar de duiding van weblogs, de verwoede pogingen ze een plek te geven in het (al dan niet journalistieke) medialandschap. Gisteren trof ik in mijn mailbox een vriendelijk mailtje van Arjan Dasselaar waarin hij, onder dankzegging voor mijn medewerking aan zijn onderzoek, linkte naar het klinkende resultaat daarvan: het 123 pagina's tellende proefschrift waarmee hij begin september 'Cum Laude' afstudeerde. Arjan vroeg zich af "Willen Nederlandse bloggers zich bij het schrijven laten leiden door journalistieke waarden en gedragswijzen, en in hoeverre vinden diezelfde bloggers dat ze deze journalistieke waarden en gedragswijzen ook in de praktijk brengen?" 292 Bloggers leverden bruikbare antwoorden aan, Arjan definieerde, analyseerde en deduceerde dat het een lieve lust was en het resultaat is een zeer lezenswaardig verhaal dat moeiteloos standhoudt naast al het uitstekende wetenschappelijke onderzoek dat Mark Deuze al over de blogosphere publiceerde. Om alvast iets te verklappen: het gros van de Nederlandse bloggers doet niet aan journalistiek, en wil dat ook helemaal niet. De blogs die wel de ambitie hebben iets 'journalistieks' te doen, zijn (even generaliserend) technisch en inhoudelijk rijker en worden gevuld door hoger opgeleiden.

Opvallend vond ik dat het label 'journalistiek' door het hele proefschrift heen fungeert als impliciet kwaliteitskeurmerk. Ik vraag me af of Arjan zich dat bewust is, en ik vraag me bovendien af of die labeling wel terecht is. Wellicht leuk voor een volgende studie: al lezend viel het me ook op dat Arjan gedurende zijn onderzoek kon putten uit een enorme poel van kennis, kunde en vaardigheden binnen de blogosphere. Mensen die vakkundig proofreaden, de vragenlijst professioneel onder handen nemen, helpen bij de promotie - zoek een specifieke expertise en je vindt 'm onder bloggers. Ligt daar niet een sleutel?

Zou het zo kunnen zijn dat de journalistieke waarden en gedragswijzen primair dienen om bij gebrek aan werkelijke inhoudsdeskundigheid de objectiviteit in de verslaggeving - en daarmee de kans op waarheidsgetrouwe weergave van het gevondene - te waarborgen? En als dat zo is, zou het dan kunnen zijn dat bij een werkelijk inhoudsdeskundige verslaggever, gecontroleerd en gecorrigeerd door de massa, sommige van die journalistieke waarden en gedragswijzen hun functie als kritische randvoorwaarde (en daarmee feitelijk hun bestaansrecht) verliezen? Als dat zo is, is het dan wel opportuun om de intrinsieke kwaliteit van een uitgave te beoordelen op de mate waarin de publicist zich conformeert aan die journalistieke waarden en gedragswijzen?

Onder dat alles blijft natuurlijk de vraag overeind waarom de journalistiek zichzelf presenteert als de Heilige Graal van objectieve waarheidsvinding en duiding. Misschien biedt 'The Wisdom of Crowds' daarvoor wel veel betere waarborgen...

Update:Mediasocioloog Peter Vasterman zwengelt op De Nieuwe Reporter de discussie opnieuw aan. Er begint zich een herhaling van zetten af te tekenen...

Laser TV

Woensdag 11 Oktober 2006 om 15:12

Veelbelovend: het Australische Arasor en het Amerikaanse Novalux hebben een techniek ontwikkeld waarmee TV schermen kunnen worden gemaakt die de helft wegen (en kosten!) van de huidige Plasma- en LCD TV's, driekwart minder stroom verbruiken en tweemaal zoveel kleuren kunnen weergeven. De techniek is geschikt voor kleine displays (bijvoorbeeld telefoons of mediaspelers) maar schaalt moeiteloos op tot metersgrote schermen. Acht fabrikanten (waaronder Mitsubishi en Samsung) gaan Laser TV's ontwikkelen: de eerste producten liggen eind 2007 in de winkel en naar verluidt zal een 130cm TV minder dan €1000 gaan kosten.

SP

Dinsdag 10 Oktober 2006 om 11:30

Huub Oosterhuis, lijstduwer van de SP, verwoordt veel beter dan ik dat kan waarom de SP al jaren bovenaan mijn lijstje van landelijke politieke partijen staat. O, als dat droomkabinet van PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie er nou toch eens zou komen... Zelfs Rutte weet niet meer wie de VVD/CDA coalitie aan een meerderheid zou kunnen helpen, omdat de CU 'uitgesproken links' is geworden, terwijl de rechterflank uit 'instabiele splinterpartijtjes' bestaat, kortom: een sociaal-christelijke regering (nee, geen CDA, christelijker en socialer) gaat het helemaal worden! Volgens de peilingen kan het nog niet, maar we blijven hopen.

ShotCode takes off

Dinsdag 10 Oktober 2006 om 09:37

In januari wees ik u al eens op ShotCode, een veelbelovende techniek om offline weblinks te communiceren. Fotografeer een ShotCode met je GSM en je telefoon surft regelrecht naar de bijbehorende webpagina. Destijds heb ik een ShotCode achterop mijn visitekaartje gezet en gemeten hoeveel mensen de technische drempel wisten te slechten. Dat viel niet tegen. CocaCola past deze vinding van het Nederlandse OP3 nu toe in een marketingcampagne in Mexico: veertig miljoen flesjes Sprite zijn voorzien van de karakteristieke ShotCode schietschijf. Dennis Hettema (oprichter van OP3) doet wekelijks verslag van de voortgang op MolBlog.

Change is good

Dinsdag 10 Oktober 2006 om 07:00

In mei begon ik welgemoed aan een nieuwe uitdaging als hoofd UNIX bij 's lands grootste ISP en één-na-grootste kabelaar. Ruim een week geleden overhandigde ik mijn directe manager mijn ontslagbrief; als ik straks mijn pasje voor de laatste keer voor de lezer van de draaideur houdt, heb ik er slechts een half jaar gewerkt.

Toyota Prius

Maandag 09 Oktober 2006 om 15:30

Zaterdagmorgen kwam dan eindelijk het telefoontje van de dealer: de nieuwe leasebak stond klaar. Fluks Rineke en Jochum achterin het huur-Golfje gepropt en op naar de Toyotadealer. Een half uurtje later vertrokken we weer - fluisterstil, in een hagelnieuwe Prius. Gedurende het weekend stond-ie stilletjes te glimmen, op de parkeerplaats van de overburen. Ongebruikt, want ik rijd 'm alleen zakelijk. En buiten zicht, want oeieoeioei wat is hij niet-mooi...

Jaren besteedden de technici van Toyota aan het ontwerpen van een onderstel dat al die ongebruikelijke en zware extra onderdelen (electromotoren, accu's) op een verantwoorde wijze kon herbergen. Toen de auto met in graniet geschreven maten en verhoudingen op de tafel van de designers werd gelegd, konden die niet veel meer doen dan in een vloeiende lijn een dak op het onderstel schetsen.

Shiva

Maandag 09 Oktober 2006 om 09:27

Hoe kewl is dat: de Vlaamse kunstenaar en metaalbewerker Kezanti bouwde een gerobotiseerde tijger en gaat er mee uit rijden in downtown Brugge...

Droomhuis

Zaterdag 07 Oktober 2006 om 08:46

Michael Jantzen ontwierp dit paviljoen met zes lagen, die door de wind willekeurig worden bewogen zodat het aangezicht (en het uitzicht!) permanent verandert. De bewegingsenergie wordt omgezet in electriciteit, waarmee het huis 's nachts wordt verlicht. Het praktische gebruik kon nog wel eens tegenvallen - maar hé, een mens mag toch dromen... Meer fantastische designs van Michael Jantzen vindt u hier. Made on a Mac, uiteraard ;-)

Ware klasse...

Zaterdag 07 Oktober 2006 om 08:36


...verloochent zich niet (maar een

;-)

Google Ping

Vrijdag 06 Oktober 2006 om 12:15

Mijn excuses voor alle Google postjes deze week - maar ze zijn tamelijk actief op de campus in Mountain View, CA. Een 'noviteit' die gisteren aan mijn aandacht was ontsnapt: naast alle bestaande blog pingservices kun je nu ook Google rechtstreeks notificeren bij een update van je weblog. De nieuwe content wordt dan nog sneller opgenomen in de Google index. Waarvan akte.

Stemcomputers

Vrijdag 06 Oktober 2006 om 10:03

Het viel ons op dat aangetoond werd dat de machine uitstekend werkt. De stemmachine doet precies wat opgedragen wordt. Dit werd overigens ook door alle betrokkenen verwacht en bevestigd.
Op grond hiervan concluderen wij dat door de naam van de stichting “Wij vertrouwen stemcomputers niet” de machine onrecht wordt aangedaan.
Beter zou het zijn geweest als de oprichters van de stichting de naam “Wij vertrouwen mensen niet” hadden gekozen.

Nedap laat zich wel erg kennen in zijn reactie op de uitzending van “Een Vandaag” op 4 oktober, waarin werd aangetoond dat de Nedap stemcomputers eenvoudig te manipuleren zijn. Voor wie de discussie niet heeft gevolgd: lees de FAQ op wijvertrouwenstemcomputersniet.nl voor een bondige samenvatting.

Vertrouwen in mensen is hier inderdaad het sleutelbegrip, maar op een heel andere manier dan Nedap suggereert. Sinds de oprichting van de actiegroep volg ik de mailinglist, en ze hebben beslist een valide punt. Een van de basisprincipes van democratische verkiezingen is immers dat ze controleerbaar verlopen, zonder dat traceerbaar is wie waarop gestemd heeft. Dat lijkt een paradox, maar dat is het niet. Het rode potlood voldoet aan dit principe, de huidige stemcomputer niet.

Neem eens wat vaker de trap...

Donderdag 05 Oktober 2006 om 19:33

...in plaats van de lift, zeggen we dan.
Liftvloer?!

Bij dit exemplaar zullen vast veel meer mensen dat spontaan nog gaan dóen ook. ;-)

Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?

Donderdag 05 Oktober 2006 om 08:08

Google introduceerde gisteren de Nederlandse versie van Google Maps. Handig, vooral de 'combi view' van kaart- en satellietbeeld. Wel even opletten dat u de adressen correct invoert: collega Thomas werd vanwege een vergeten spatie tussen straat en huisnummer naar Hameln gestuurd...

Arms Without Borders

Donderdag 05 Oktober 2006 om 06:04

Wist u dat...
  • we wereldwijd meer dan $1000 miljard per jaar besteden aan wapens? Ruwweg 15 maal zoveel als we besteden aan ontwikkelingshulp...
  • er genoeg kogels in omloop zijn om alle 6 miljard aardbewoners tweemaal dood te schieten?
  • er gemiddeld 1000 mensen per dag sneuvelen door gewapend geweld?
  • de armste landen in Azië, het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en Afrika in 2004 22,5 miljard dollar aan wapens besteedden? Terwijl die landen met dat geld ook al hun kinderen een schoolopleiding hadden kunnen geven, én de kindersterfte met tweederde hadden kunnen verminderen...
  • de VS, Rusland, Engeland, Frankrijk en Duitsland samen goed zijn voor 82% van de handel in conventionele wapens?

Deze - en nog veel meer - wetenswaardigheden over de internationale wapenhandel en de mechanismes die deze waanzin instandhouden zijn te vinden in het rapport Arms Without Borders. Dat is een uitgave van ControlArms, een samenwerking tussen Oxfam, Amnesty International en het International Action Network on Small Arms (IANSA). Bij hen kunt u ook een petitie tekenen die oproept tot een wereldwijd verdrag om de wapenhandel in te dammen, en u kunt desgewenst een foto uploaden om uw gezicht bij die van een miljoen anderen ondertekenaars te voegen.

Nóg meer informatie over de verwoede pogingen dit probleem bij de wortel aan te pakken is te vinden bij het Stockholm International Peace Research Institute, dat dit jaar zijn veertigste verjaardag viert.

Google Gadgets

Woensdag 04 Oktober 2006 om 12:13

Maar liefst 1216 'widgets' biedt Google aan webmasters. Allemaal kleine programmaatjes die je in je website kunt opnemen. Met weer- en verkeersinformatie, een countdown timer, spelletjes uit d'oude én nieuwe doos, zinvolle zaken zoals spellingcontrole, procrastinatie bevorderende puzzels - kortom voor elk wat wils.

DRM

Dinsdag 03 Oktober 2006 om 20:47

October 3rd is the Day Against DRMVandaag, 3 oktober, viert Leiden voor de 432e maal haar ontzet. Tegelijk is het de eerste internationale Day Against DRM, georganiseerd door DefectiveByDesign, want de wereld moet nog worden ontzet van DRM oftewel Digital Rights Management.

DRM? Da's fout, baaie fout. DRM is een probleem, waarvan de omvang pas echt duidelijk zal worden als het al te laat is.

Ik snap de motieven van de Entertainment industrie, ik begrijp dat het belangrijk is de rechten van artiesten en auteurs te beschermen, maar de uitvoering is gewoon fout. DRM krijgt de kans om zich heen te grijpen als een gezwel, omdat het grote publiek zich nog niet bewust is van de impact van deze technologie. Het is belangrijk dat dat verandert - vandaar die 'Day Against DRM'.

Verder zal ik er niet over uitwijden: dat hebben o.a. Marco Raaphorst (in De Nieuwe Reporter) en voor hem Cory Doctorow (in het hol van de leeuw) al uitgebreid gedaan. Lees hun uitleg, die is uitstekend. Maar DRM is dus fout.

Wel een feestje, maar de jarige mag niet genoemd

Dinsdag 03 Oktober 2006 om 08:53

De religieuze ondertoon in haar jaarlijks voor de radio uitgesproken kerstrede is niet wenselijk. Het zwaartepunt van de toespraak moet op de Nederlandse rechtstaat liggen.

Paul Cliteur over de kerstrede van Hare Majesteit, vandaag geciteerd in het ND. Zou er iemand in de omgeving van meneer Cliteur hem even kunnen uitleggen dat het kerstfeest het feest is van de geboorte van Christus? Als zelfs dáárbij al geen 'religieuze ondertoon' meer mag klinken...

Een plaatje schieten...

Zondag 01 Oktober 2006 om 20:07


...is niet altijd zo simpel als het klinkt ;-)

Jezus komt!

Zondag 01 Oktober 2006 om 00:42

Vanmiddag gingen we even buurten bij Gerben Visser. Hij pakt de draad weer op, na het zo plotselinge verlies van zijn lieve vrouw Jo, eerder deze zomer. Moeke heeft een groot gat achtergelaten... maar Gerben is een sterke man, die zich in alle verdriet aan zijn God vastklampt en moedig verder gaat.

In de verwerking van Jo's overlijden schreef hij een nieuw lied, op de melodie van 'Once in Royal David's City'. Inderdaad, musica est Dei donum optimi - muziek is Gods grootste geschenk. Rineke en ik hebben zijn lied vanavond voor hem ingezongen. Na de break de tekst en de muziek.