Geboortebeperking

Donderdag 28 September 2006 om 22:11

Tsja... dat lijkt me in elk geval een erg effectief advies ;-)

Suspend & Hibernate

Woensdag 27 September 2006 om 21:55

Oftewel even snel m'n geheugen dumpen, voor ik omval van de slaap: een virtuose gitariste speelt Paganini (een tikkeltje mechanisch, maar technisch prima), een batterij met USB-aansluiting (of dat nu echt praktisch is...), Sony's Reader met e-Ink ligt straks in de winkel (dergelijke apparaten zijn over vijf jaar niet meer weg te denken) en Sharp komt met een display die afhankeljk van de kijkhoek drie verschillende beelden tegelijk weergeeft (iemand een goed idee voor een toepassing?).

Terreur

Woensdag 27 September 2006 om 09:15

Mensen die paniek zaaien met een flauwe grap, zetten dat hele systeem onder druk. Absoluut onaanvaardbaar. (...) Onbegrijpelijk dat mensen nog steeds het lef hebben zulke grappen te maken. Als je zoiets in Amerika doet, kom je voorlopig niet thuis. (...) We worden geregeld met dit soort incidenten geconfronteerd. Ze trekken een zware wissel op onze organisatie. We moeten soms een complete pier afsluiten of een vliegtuig doorzoeken wegens één misplaatste opmerking. Het leidt tot onnodige vertragingen, irritaties en hoge kosten.

Aldus onze Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, Tjibbe Joustra, in het AD. Een marechaussee medewerker legde voor de microfoon van BNR uit hoe zoiets in zijn werk gaat: een passagier plaatst tijdens een controle een losse opmerking ("Je hoeft me niet te fouilleren hoor, mijn bom zit al in de bagageruimte!") en het circus treedt in werking. Pier afsluiten, passagier arresteren, hondenbrigade erbij, vliegtuig uitladen - veel ellende. Dat soort grappen kunnnen echt niet, jammerde de beste man, want "...we kunnen het risico niet nemen. We moeten elke melding serieus nemen."

Met stijgende verbazing hoorde ik het verhaal aan. Ik hoop van harte dat Joustra en de marechaussees nu op hun beurt een grap aan het maken waren, en zich achteraf uitvoerig hebben bescheurd om de serieuze reactie van de media. Als dit echter serieus was, hebben we pas echt een probleem. En dat probleem schuilt dan niet in het al dan niet misplaatste gevoel voor humor van een paar grapjurken (hoewel dit volgens de marechaussee vrijwel wekelijks speelt), maar in de incompetentie van de mensen die verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van de luchthaven. Terrorisme is een doodernstige zaak. Daarom moet je er veel grappen over maken, maar mag je er geen risico's mee nemen.

Neem je medicijn!

Maandag 25 September 2006 om 17:09

Hoe vaak ik het m'n moeder wel niet heb horen zeggen... En terecht natuurlijk, want medicijnen helpen alleen als je ze inneemt - en bij sommige moet dat zelfs op een vast tijdstip. NeemJeMedicijn.nl wil je daar graag bij helpen. Je vult je naam, GSM nummer en medicatierooster in en op de juiste tijden ontvang je een SMS-je. De dienst, die volgens de site is opgezet door 'een bezorgde vader', is echter verre van gratis: €10,- inschrijfgeld plus €0,21 per ontvangen bericht. Even rekenen... da's €229,95 per jaar als je driemaal daags aan de beurt bent. Veel geld, maar het niet innemen van je medicijnen kan uiteindelijk een stuk duurder zijn.

Daar staat dan weer tegenover dat de notoire pillenslikker uit een ruime sortering medicijnwekkers kan kiezen, die stuk voor stuk slechts een fractie van dit bedrag kosten. Bovendien zijn zowel SMS-dienst als wekkers uiteindelijk natuurlijk allemaal 'domme' systemen, die niet meer doen dan je op gezette tijden waarschuwen met een specifieke boodschap. En voor deze toepassing bestaat al een veel intelligentere oplossing die je medicijngebruik centraal registreert, pas gaat SMS-en als het nodig is (namelijk als je je medicatie niet op tijd hebt ingenomen) en ook nog eens kan escaleren naar je arts als je niet reageert op die herinnering.

Parkour & Acrobaties

Zaterdag 23 September 2006 om 16:24

Oli, Sbouny, Gaetan, Gio en JRM zijn vijf Belgische jongens die onder de naam 'Speeders' halsbrekende toeren uithalen...

Herfst!

Zaterdag 23 September 2006 om 06:03

Vanmorgen om drie minuten over zes zwaaide de zomer af. Na een laatste stuiptrekking, met temperaturen tot 30°, zet nu het seizoen van verval in. Maar niet getreurd, want ook de herfst heeft z'n charme. Wacht dacht u van een boeket herfstrozen?

Klik op bovenstaande foto voor grotere, meer uitgebreide instructies.

Verdonk plv. Minister van Justitie

Vrijdag 22 September 2006 om 00:00

Je zou er haast om gaan lachen, maar eigenlijk is het natuurlijk om te janken. Uitgerekend de minister die keer op keer blijk heeft gegeven van absolute minachting voor de rechterlijke macht, wiens departement de ene na de andere gerechtelijke uitspraak naast zich neerlegt of onverbloemd met voeten treedt, dezelfde minister die glashard dommetje speelde en met de uitspraak in de hand beweerde 'Ik kon niet anders' terwijl de voltallige Kamer het arrest van de Hoge Raad wél begreep, wordt interim minister van Justitie. Wat een soap.

Odeo audiocomments

Woensdag 20 September 2006 om 21:15


powered by ODEO

Erg Web 2.0; een gratis dienst die het kinderlijk eenvoudig maakt audiocommentaar op te nemen en toe te voegen aan een podcast - of natuurlijk aan een weblog. Beluister bovenstaand bericht en klik op audiocommentaar om zelf een bericht in te spreken. Klik daartoe zonodig op 'allow' om Flash toestemming te geven je microfoon te gebruiken (die moet er wel zijn, natuurlijk). Klik 'record', neem je bericht op (max. 1 minuut, korter mag ook ;-)). Klik op 'Send' en je boodschap belandt in mijn emailbox. Veel plezier!

Het gaat beter! (2)

Woensdag 20 September 2006 om 11:07

Tenminste, met de begrijpelijkheid van de troonrede. Over de economie verschil ik van mening met het kabinet, maar de leesbaarheid van de rede gaat vooruit. In voorgaande jaren (2003, 2004, 2005) mopperde ik daar steevast over. Sinds Hare Majesteit zelf haar ongenoegen over de onbegrijpelijkheid van de tekst heeft uitgesproken lijken de dames en heren van de regering echter hun best te zijn gaan doen. De wereldomroep heeft ze dit jaar nog eens voorgedaan hoe het beter kan, dus met een beetje mazzel en goede wil kunnen ze het volgend jaar zelf.

Valt er dan niets meer te mopperen? Jawel, namelijk over de inhoud. Die staat bol van de verkiezingsretoriek. Het gaat helemaal niet zo goed met Nederland. De plannen om van Nederland een Innovatieland te maken zijn jammerlijk mislukt, een enkele witte raaf (ik noem TomTom) daargelaten. De hufterigheid viert hoogtij, compassie en sociale bewogenheid zijn tot onder het nulpunt gedaald. De recente lichte economische verbetering hebben we grotendeels niet aan onszelf te danken, maar aan een aantrekkende wereldeconomie. De regering probeert, met de verkiezingen in het vooruitzicht, zoveel mogelijk te profiteren van de opleving in de economie. Alle probleemgebieden werden zorgvuldig doodgezwegen, de summiere succesjes uitputtend gevierd - alles in de hoop dat de kiezer gegrepen wordt door de 'good vibes', de malaise even vergeet en zich welgemoed laat meezuigen in de maalstroom van het positivisme. En natuurlijk op 22 november in diepe dankbaarheid gaat stemmen.

Ondertussen lopen de wachtlijsten weer op, zijn de ziektekosten voor veel mensen onbetaalbaar geworden, krijgen dak- en thuislozen geen medische zorg, worden ouders en kinderen gescheiden in de kampen die we eufemistisch AsielZoekerCentra's zijn gaan noemen, maakt de bureaucratie en regelgeving ondernemen onbetaalbaar en de dagelijkse zorgtaken onuitvoerbaar en worden we links en rechts ingehaald door landen die we voorheen tot de derde wereld rekenden. Dat Nederland koploper in Europa is zegt weinig over ons - maar des te meer over Europa. Te negatief? Daar heeft u gelijk in. Beschouw het als een compensatie voor het 'happy camper' verhaal dat de regering ons op de mouw probeert te spelden. Zonder roze bril zie je de kleuren een stuk realistischer.

Wat me verrast is dat Hare Majesteit zich leende voor deze campagnespeech. Hoort een staatshoofd niet boven de partijen te staan?

Goed voor hart en bloedvaten?

Maandag 18 September 2006 om 12:23

"Uit analyse van alle grote studies moet de conclusie worden getrokken dat vermindering van de inname van verzadigd vet geen lager risico op hart- en vaatziekten geeft. De enige dieetfactor die consequent gepaard gaat met een risicoverlaging is de consumptie van groenten, fruit en omega-3 vetzuren." Unilever wordt er vast niet vrolijk van. Dat concern drijft immers zo ongeveer op de linolzuur bevattende cholestorol verlagende vetproducten. En nu we het toch over cholestorol hebben; "Elke daling van het cholesterolgehalte met 1 mg per deciliter bloed ging gepaard met een 11 procent hoger risico op een dodelijk hartinfarct." Voor iemand die - zoals ik - mede op aanraden van de Hartstichting heel veel heeft bijgedragen aan de omzet van Becel producten, is dit tamelijk explosief materiaal.

Woede om niets

Zondag 17 September 2006 om 08:57

De lichtgeraaktheid van 'de Moslimwereld' (hoe bedoelt u, generalisatie?) begint onderhand bespottelijke proporties aan te nemen. De reacties op de toespraak van Benedictus XVI zijn van een beschamend laag allooi. Ik adviseer de gekwetste heren om in plaats van te roepen dat de Paus 'zijn haat moet kwijtraken' hun eígen vooroordelen opzij te zetten, de oren uit te spuiten dan wel de bril eens grondig te poetsen en de tekst daarna nogmaals tot zich nemen.

Als Protestant heb ik niet zoveel met Pausen, maar Benedictus XVI heeft groot gelijk dat hij niets terug wil nemen. Hij heeft niets onbetamelijks gezegd. Ik kan me niet voorstellen dat geschoolde moslims aanstoot zouden nemen aan deze verhandeling. Nee, hier grijpt de politiek een uitspraak aan om de eigen achterban op te stoken en haat te zaaien. De Islam is werkelijk gevangene geworden van de politieke agenda van de machthebbers in het Midden-Oosten. Een goede illustratie van de noodzaak van scheiding van kerk en staat...

Venice - Amsterdam

Zaterdag 16 September 2006 om 14:32

Mark Lennon

Donderdagavond presenteerde de Californische band Venice (wereldberoemd in heel Nederland) hun nieuwste CD, 'Amsterdam'. De loepzuivere samenzang van de broers en neven Lennon valt bij het Nederlandse publiek in de smaak en de groep weet de weg naar de liefhebbers aan deze kant van de grote plas beter te vinden dan in hun eigen VS.

Jan Douwe Kroeske speelde daarbij een belangrijke rol: hij haalde de groep destijds voor de radiomicrofoons van zijn "twee meter sessies" en bracht ze zo in contact met de Nederlandse luisteraars. De mix van zorgvuldig opgebouwde harmonieën, fraaie melodische lijnen en ongekunstelde begeleiding (waarin invloeden van legendarische groepen als Poco en Crosby, Stills, Nash & Young zijn terug te vinden) aangevuld met een hondstrouwe schare fans en de sfeervolle ambiance van een tot de nok toe gevuld Paradiso maakten het presentatieconcert van 'Amsterdam' tot een intiem muziekfeest.

The American Dream

Vrijdag 15 September 2006 om 09:43

Een kleine twee jaar geleden zocht ik een freelance PHP-er. Een opvallend constructieve bijdrage in een PHP-forum zette me op het spoor van de auteur, Tri Pham. Slim, vaardig, een jonge ondernemer met pit. Hoe jong, dat bleek pas toen ik 'm langs liet komen: Tri runde zijn bedrijfje in de vrije uurtjes naast zijn VWO 5. Tri bouwde eerst wat kleine dingetjes voor ons en werkte in de zomervakantie full-time mee aan 'De Zwarte Parel', het interactieve spel dat Capcave voor Sail 2005 maakte. Fast forward naar de herfst van 2006: het VWO is voorbij en Tri, kapitalist en ondernemer in hart en nieren, gaat de wereld veroveren. Om te beginnen Los Angeles, waar hij de double major "Business and Computer Science" doet.

C-Metisse video

Woensdag 13 September 2006 om 23:29

Niet om het een of ander, maar de designers van Citroën maken eindelijk weer auto's die met kop en schouders boven de grauwe middelmaat uitstijgen. De C4 en C6 zijn al prachtig, de C-Metisse overtreft beide. Ik heb het eerder gezegd, en ik zeg het opnieuw: moooooooooi.

11 september 2006

Maandag 11 September 2006 om 19:19


(Zie ook: satellietfoto's voor en na de aanslagen op het WTC)

Topinkomens

Zaterdag 09 September 2006 om 10:33

Dankzij de blauwe enveloppen, opgestapelde rekeningen en de stand van de bankrekening aan het eind van de maand beleef je het misschien anders, maar wat zijn we toch rijk...

Groene Knolamaniet

Vrijdag 08 September 2006 om 14:54

De Groene Knolamaniet (Amanita Phalloides voor de liefhebbers) tiert welig dankzij de warme, vochtige nazomer. 't Is een plaatje om te zien maar 50 gram van deze paddenstoel kan dodelijk zijn, zo waarschuwt emeritus-hoogleraar plantenfysiologie Piet Kuiper vandaag in de Volkskrant: "Na het eten ervan word je de eerste dag doodziek. De tweede dag lijk je weer beter te zijn en de derde dag ben je dood." Het is maar dat u het weet...

Kaoss Guitar

Vrijdag 08 September 2006 om 14:24

Men neme een replica 'Les Paul' gitaar, een tweedehands Korg Kaoss Pad, wat vrije tijd en een dosis durf, et voila...

C-Metisse

Vrijdag 08 September 2006 om 00:01

Een maand of twee geleden mocht ik een nieuw leasebakkie bestellen. In plaats van de weergaloos fraaie lijnen en het gedurfd vormgegeven interieur van de Citroën C4 koos ik uiteindelijk de dodelijk saaie - wat heet, oerlelijke - Toyota Prius. Zelden zo'n wanstaltige automobiel gezien. Maar da's niet erg, want ik zit erín. En hij heeft één pluspunt, of eigenlijk twee.

Ten eerste is het een hybride auto, aangedreven door een benzine- en een electromotor. Dat is een pleister op m'n ziel, die het toch bepaald niet fijn vindt dat ik met al die autokilometers dagelijks fors bijdraag aan de vervuiling van Gods goede aarde. Ten tweede komt deze hybride technologie met een CVT, een continue variabele transmissie. Dat is een doorontwikkeling van wat 'van Doornes Automobiel Fabriek' vroeger variomatic noemde. Zo sla je twee vliegen in één klap: in de file geen uitstoot meer (want op lage snelheid rijd je puur electrisch) en je hoeft niet meer te schakelen. Optrekken om van de ene file in de andere te schuiven is een kwestie van de rem loslaten, fluisterstil wegrollen en de rem een paar meter verderop weer intrappen. En Citroën biedt geen van beide: geen hybride, en geen CVT.

Asfaltbeton...

Donderdag 07 September 2006 om 15:12

Heel opmerkelijk: op de A6 tussen Lemmer en Joure kantelt een asfalttruck en 30 ton asfalt stroomt over de weg. Uniek? Nee, want een paar kilometer noordelijker, op de A7 van Heerenveen naar Joure, verloOr eerder die dag een truck een draaiende betonmixer en raakte de weg bedolven onder een dikke laag beton. Waarmee Joure vanuit het Noorden en het Zuiden effectief onbereikbaar zou zijn geworden... tenzij het in werkelijkheid om hetzelfde incident zou gaan, maar de details lijken daarvoor toch teveel verschillend. Update via Engeltje: de foto's! (A6, A7)

Home Sweet Home

Woensdag 06 September 2006 om 12:43

(Naar aanleiding van Pat Buchanan's geliefde 90% 'witte' land)

Verkiezingen

Dinsdag 05 September 2006 om 15:33

Volgens de cijfertjes van TNS Nipo komt een sociaal-christelijk kabinet over de beide flanken in beeld: PvdA (38), SP (23), CU (8!) en GL (6) maakt samen 75 zetels...

Religie in cijfers

Dinsdag 05 September 2006 om 08:43

Speciaal voor zij die geloven in statistiek: het 112 pagina's dikke SCP-rapport 'Godsdienstige veranderingen in Nederland'. De cijfers laten zien hoe de grote kerkgenootschappen leeglopen, terwijl de kleinere 'niches' floreren. Blijkbaar weten deze kleinere kringen een beter en passender antwoord te bieden op de groeiende belangstelling voor 'het hogere' dan de grotere kerken. Tegelijk zoekt echter een steeds groter deel van onze bevolking troost in diffuse semi-spirituele rituelen, zowel individueel als collectief beleefd. Geen nieuws van het front dus - maar wel een verdere precisering en cijfermatige onderbouwing van trends die op zich al zichtbaar waren. Tolle et lege.

Religie van de toekomst in Nederland

Maandag 04 September 2006 om 15:18

Opvallend initiatief: de 250 jaar oude Nederlandse Orde van Vrijmetselaren organseert op 14 september een symposium in de Grote Kerk in Den Haag, waarop "bouwstenen aangedragen worden voor een interreligieuze dialoog."

De terminologie 'bouwstenen aandragen' is natuurlijk typisch voor de Vrijmetselarij - maar de lijst met sprekers is dat allerminst. Goed, de grootmeester van de Orde van Vrijmetselaren, Diederik van Rossum, sluit het geheel af. Maar de voorafgaande uren worden gevuld met inleidingen van Imam van Bommel (Islam), Rabbijn Soetendorp (Jodendom), Dr. Gowricharn (Hindoeisme, Forum/Verwey-Jonker Leerstoel), Prof. dr. Anne van der Meiden (PKN, predikant en emeritus-hoogleraar massacommunicatie en public relations) en Dr. Ton van Eijk (RK, priester en voorzitter van de Raad van Kerken in Nederland).

Op het symposium staat de vraag centraal of er wel iets denkbaar is als een religie van de toekomst, en hoe het fenomeen religie dan een wezenlijke bijdrage zou kunnen leveren aan een vreedzame en menswaardige samenleving.

Helaas ben ik verhinderd, maar mochten er lezers zijn die dit symposium bezoeken dan publiceer ik graag hun verslag!

Not My Type

Maandag 04 September 2006 om 09:09

Vier Flashanimaties, gemaakt met uitsluitend letters en leestekens in verschillende lettertypes. Kewl.

We zullen doorgaan...

Maandag 04 September 2006 om 09:04

Langer doorwerken is het devies, of het nu gaat om de 40-urige werkweek (nooit anders gekend) of het moment waarop je met pensioen mag (hopelijk voor m'n 65e, maar dat zit er niet in). Buster Martin is een lichtend voorbeeld: met 97 jaar ging de oud-marktkoopman met pensioen, maar drie maanden later was hij alweer aan de bak als onderhoudsman bij een loodgietersbedrijf. Vorige week kreeg hij een dagje vrij om zijn honderste verjaardag te vieren.

Martin begon op z'n 10e met werken op de markt en trouwde toen hij 14 was. Hij nam dienst bij de Grenadiers, vocht in de Tweede Wereldoorlog en stapte over naar de Royal Navy. Na het overlijden van zijn vrouw in 1955 keerde hij terug naar de markt. Misschien schuilt het geheim van zijn vitaliteit wel in zijn consequente weigering een telefoon te gebruiken, een apparaat dat hij bestempelt als "a bloody nuisance". Maar de belangrijkste les lijkt me te schuilen in zijn uitspraak: "I wake up every morning and am happy in what I do."

Geen idee of Nederland ook nog zulke noeste werkers kent. Zo af en toe duikt er wel eens een verhaal op over mensen die stug doorgaan, maar dat zijn toch doorgaans de fysiek minder zware beroepen. Hier geld je na je vijftigste als een bedrijfsrisico. Immers, volgens TNO gaat het met de arbeidsproductiviteit van de gemiddelde Nederlander na het vijftigste levensjaar bergafwaarts. Het tempo waarin het verval doorzet wordt echter bepaald door het soort werk (specialistisch of niet, fysiek of mentaal belastend), de functieduur, het opleidingsniveau en de mate van persoonlijke ontwikkeling. Als alles meewerkt, kan de productiviteit na je vijftigste zelfs nog groeien. Oudere werknemers zijn volgens TNO dan ook zeker niet altijd minder productief dan jongeren, maar de optimale inzet van oudere werknemers 'vraagt vaak wel om speciale aandacht en eventuele maatregelen'. TNO denkt daarbij aan het herontwerpen van processen en functies, zodat de 'ervaring, expertise en vaardigheden van oudere werknemers maximaal worden benut' - en uiteraard willen de TNO consultants ondernemend Nederland daar graag bij ondersteunen. Waarmee oudere werknemers effectief nog duurder worden.

Charlie Mullins, Buster's huidige baas, kijkt er heel pragmatisch tegenaan. "We hebben hier aardig wat oudere arbeiders," zegt hij, "ik zie ervaring als iets waardevols. We hebben 100 bedrijfswagens rondrijden, en zolang Buster hier werkt zal ik er nooit eentje vuil zien."

Lynchen is zóóó 2006

Zaterdag 02 September 2006 om 14:42

Een man die wordt verdacht van onzedelijke handelingen met minderjarigen elders in het land moet Nieuwegein verlaten omdat de gemeente zijn veiligheid niet kan garanderen. De man werd getraceerd door familieleden van een slachtoffer, die de buurt mobiliseerden. Vroeger was je onschuldig tot het het tegendeel was bewezen, maar in 2006 is de verdenking alleen al voldoende om de stad te worden uitgejaagd. Tip voor onze lokale Gamma: zorg voor voldoende voorraad pek en veren en houd voor de veiligheid ook een paar meter stevig touw achter de hand, want het volksgericht gaat het weer helemaal worden deze herfst...

Peugeotje parkeren

Zaterdag 02 September 2006 om 08:59

Dankzij de schuifdeuren mag je 'm strak inparkeren... maar da's nog niet zo eenvoudig (waarschuwing: verslavend)! (via Engeltje)

Platte Papa (of Mama)

Vrijdag 01 September 2006 om 14:41Begin dit jaar werden de manschappen (m/v) van de B Compagnie, 3de Bataljon van de 172e Mountain Infantry van de Maine National Guard uitgezonden naar Irak en Afghanistan. Hun gezinnen bleven achter in Brewer - onnodig te zeggen dat menig papa en mama node werd gemist door de opgroeiende kroost.

Gelukkig is het leger niet voor één gat te vangen. Van overheidswege werden snel levensgrote busteportretten van de uitgezonden militairen aan hun respectievelijke geliefden verstrekt, inclusief een pot lijm en het advies bij de bouwmarkt een plaat tempex of bordkarton te halen. Menig huisgezin heeft, knus om de eetkamertafel gezeten, schaar en lijmkwast vaardig ter hand genomen en sindsdien is het een vertrouwd gezicht in downtown Brewer; gezinnen die met een platte papa uit rijden gaan, of platte mama's die netjes worden aangeschoven bij een familiedinertje in een restaurant. De tandarts komt ze tegen in zijn wachtkamer, de pastoor in de biechtstoel.

Hoe zou dat nou voelen, als je wordt uitgezonden naar een brandhaard aan de andere kant van de wereld, nota bene een brandhaard die je overheid eerst zelf heeft aangestoken, en als je dan thuis door diezelfde overheid wordt vervangen door een plaat piepschuim?