Zandkunst

Vrijdag 31 Maart 2006 om 16:52

Fascinerend om naar te kijken: zeer tijdelijke kunstwerken van strooizand en -licht, vastgelegd op video.

The Passion of the Christ

Vrijdag 31 Maart 2006 om 14:59

Bijzonder, bijzonder. Op Stille Zaterdag 15 april zendt niet de EO maar de commerciële zender RTL5 Mel Gibson's veelbesproken speelfilm 'The Passion Of The Christ' uit - zonder reclameblokken!

Een goede aanleiding om u te wijzen op eerdere artikelen en discussies op KolesQueeste over dit onderwerp: de review, de kanttekeningen (extra informatie over de inhoud en symboliek), en de artikelen die Timon Ramaker en Ruard Ganzevoort schreven over het geweld in 'The Passion Of The Christ'. Op de website The Life is nog meer achtergrondinformatie te vinden.

Sosumi!

Maandag 27 Maart 2006 om 09:58

Woensdag buigt het Engelse High Court zich over de zaak 'Apple vs. Apple'. De twee bedrijven vliegen elkaar al sinds 1978 met enige regelmaat in de haren. Apple Records (het bedrijf van de Beatles) sleepte destijds Apple Computer voor de rechter vanwege inbreuk op het merkrecht. In 1981 werd de zaak geschikt: Apple Computer betaalde $80.000 en beloofde uit de muziekindustrie te blijven.

In 1989 staan de partijen echter weer in de rechtzaal: Apple Computer had MIDI functionaliteit toegevoegd aan haar computers, waardoor de Apple nu geschikt was om muziek mee te maken. De advocaten van Apple Records gaan met de stofkam door Apple's nieuwe OS7 heen. Als ze klagen dat de naam Xylophone van een van de systeemgeluidjes 'te muzikaal' is vindt ontwerper Jim Reekes het welletjes: hij hernoemt het ultrakorte systeemgeluidje Sosumi ('so sue me'). Tot op de dag van vandaag is het een van de populairste systemsounds. De zaak wordt weer geschikt, ditmaal voor $26.5 miljoen, waarbij Apple Computer belooft geen fysieke geluidsdragers (CD's, LP's etc.) te gaan verkopen, verpakken of distribueren.

In september 2003 is het opnieuw raak, als Apple het programma iTunes en de iPod op de markt brengt. Apple Records ruikt weer geld: is een iPod geen geluidsdrager? En is de iTunes store geen muziekwinkel? Apple Computer verdedigt zich door te stellen dat ze geen fysieke geluidsdragers distribueren, maar bits en bytes. De rechter mag het nu zeggen.

Overigens zullen de overgebleven Beatles niet in de rechtzaal verschijnen. Jammer, want het was een mooie gelegenheid geweest om Paul McCartney eens te vragen wat hij nu precies bedoelde met zijn verklaring tijdens de persconferentie bij de oprichting van Apple Records:
We're in the happy position of not needing any more money. So for the first time, the bosses aren't in it for profit. We've already bought all our dreams. We want to share that possibility with others.

Niet vergeten...

Zaterdag 25 Maart 2006 om 21:13Eerste weekend in het voorjaar, dus de klok een uur vooruit!

En dan dit stukje daar...

Vrijdag 24 Maart 2006 om 08:37

Grooooot bouwpakket: bekijk een timelapse video van de assemblage van een Airbus A380.

ajaxWrite

Donderdag 23 Maart 2006 om 18:19

Erg Web-2.0 in naamgeving, tikje jaren negentig in styling - helemaal bij de tijd in functionaliteit. Toch heeft ajaxWrite me nog niet overtuigd van de meerwaarde van online Office-achtige applicaties als Writely en iRow. Google lijkt 'om', sinds de acquisitie van Writely (nu invite-only). Ze zien, ze zien... wat ik (nog?) niet zie. In de gaten houden, dan maar.

911 Loose Change 2nd Edition

Dinsdag 21 Maart 2006 om 19:02

Mocht u nog anderhalf uur over hebben, bekijk dan eens deze docu over '9/11'. Mocht uw spreekwoordelijke goede nachtrust mede afhankelijk zijn van een onschokbaar vertrouwen in de goede intenties van de VS overheid, kijk dan vooral niet. Meer? Op TheWarTapes geven VS militairen in Irak u een kijkje achter de schermen van de oorlog, zonder PR-filter. Nog meer? Lees Steve Young's bijtende 'joke' The Aristrocrats.

Vroegâh...

Zondag 19 Maart 2006 om 18:14

...was er de voorloper van het Internet, ARPA-net. Deze documentaire uit 1972 gunt een blikje in de keuken van het MIT, de grote geesten achter het 'wereldwijd netwerk voor het delen van informatie'. Onvoorstelbaar voor de huidige tieners, merkte ik al eerder: een wereld zonder podcasts, zonder weblogs, zonder e-mail, zonder msn of skype... in één generatie is de wereld onherkenbaar veranderd.

Accent Archive

Zaterdag 18 Maart 2006 om 23:40

Boeiend, in meerdere opzichten: de George Mason University publiceert het Speech Accent Archive met meer dan 500 verschillende uitspraken van één en dezelfde zin, onder de 'Attribution NonCommercial ShareAlike' Creative Commons licentie.

Persoonlijkheids DNA

Zaterdag 18 Maart 2006 om 21:11

Volgens deze test, dan. En u?

PvN in concert

Zaterdag 18 Maart 2006 om 09:43

Dirk Jan van Veelen bezocht gisteravond het eerste concert van de Psalmen voor Nu tour en plaatste een verslag met foto's op zijn log. DJ is niet onverdeeld enthousiast, maar overweegt toch nóg een keer te gaan ;-) Wij gaan naar het slotconcert, en moeten dus nog even geduld hebben...

Asteroid

Zaterdag 18 Maart 2006 om 09:29

Je hebt enige fantasie nodig om in het acronym ASTEROID de onderliggende termen te herkennen (A Study To Evaluate the Effect of Rosuvastatin On Intravascular Ultrasound- Derived Coronary Atheroma Burden). Daarentegen vergt het weer heel weinig fantasie om het belang van de voorlopige resultaten van de studie in te schatten.

In het tweejarige onderzoek kreeg een groep van ruim 500 patiënten een viermaal hoger dan gebruikelijke dosering Crestor voorgeschreven, een cholestorolverlager. De resultaten zijn hoopgevend: de waarde voor slechte cholestorol (LDL-C) halveerde terwijl tegelijk de goede cholestorol (HDL-C) 15% steeg. Maar wat de onderzoekers pas echt een rondedansje deed maken is dat bij een dosering van 40mg per dag reeds opgebouwde aanslag (plaque) in de bloedvaten weer werd afgebroken. Gemiddeld bijna 7% reductie in de kransvaten, maar bij probleempunten in de vaten (daar waar een infarct dreigt door dichtslibbing) bleek het middel nog effectiever: 9.1% van de plaque verdween als sneeuw voor de zon.

Daarmee is Crestor het eerste medicijn dat effectief plaque afbreekt. Aanvullende studie is nodig, maar gezien het belang (alleen al 13 miljoen Amerikanen lijden aan arterosclerose) zal men daar onverwijld massa's tijd en geld aan gaan spenderen.

Bush: we hebben resultaten behaald!

Vrijdag 17 Maart 2006 om 21:43

De vraag is natuurlijk: welke dan?

Virtual characters

Vrijdag 17 Maart 2006 om 09:43

Text-To-Speech wordt beter en beter. Bekijk en beluister deze demo!

Hopen dat de lente nog even uitblijft...

Woensdag 15 Maart 2006 om 12:43

...en dat kieviten ook drie weken later gaan leggen, want de rechter heeft het verzoek van de Faunabescherming om het rapen van kievitseieren te verbieden afgewezen. Belangrijkste argument is dat door de beperkte periode (tot 31 maart) de kievit niet zal uitsterven, zelfs als alle eieren deze maand worden geroofd. Blijft natuurlijk de vraag wat in vredesnaam het bestaansrecht kan zijn van dit volstrekt zinloze gebruik, waar hoe dan ook duizenden kieviten het leven voor moeten laten. Natuurlijk, kieviten kunnen meerdere legsels in een seizoen maken, maar aangezien de meeste weiden al eind april gemaaid worden is het eerste legsel in de praktijk het meest kanshebbende nest.

Sinds de invoering van de Flora en Faunawet in 2002 is het rapen van eieren van in het wild levende vogelsoorten in alle provincies (wat heet, in de hele EU) uitgezonderd Friesland verboden. Het gevolg was dat 85% van de actieve 'weidevogelbeschermers' het bijltje erbij neergooiden, waardoor slechts op 14.000 hectare aan nestbescherming kan worden gedaan, in plaats van de gebruikelijke 90.000 hectare.

Duivels dilemma: vogel'beschermers' die alleen willen beschermen als ze ook naar hartelust mogen doden, maar die je aan de andere kant nodig hebt om de eieren van de andere weidevogels te redden.

Update: te laat.

Amazon's Simple Storage Service

Woensdag 15 Maart 2006 om 11:40

Amazon S3 biedt internetters onbeperkte dataopslagruimte aan. Bestanden van 1 byte tot 5 gigabytes kunnen worden opgeslagen en opgehaald via vrijwel alle gangbare bestandsuitwissel protocollen, inclusief BitTorrent. Een bestand kan naar keuze beveiligd worden opgeslagen, worden ontsloten voor een selecte groep gebruikers of juist vrij beschikbaar gesteld. Amazon hanteert een Pay-for-use model: geen abonnementskosten, geen staffels of bundels - gewoon afrekenen voor opslag ($0,15 per GB per maand) en datatransport ($0,20 per GB). Amazon en Google liggen op ramkoers...

De Bol in maart

Maandag 13 Maart 2006 om 15:45

Zondagmorgen vroeg, Ilia en Joëlle lagen nog in bed - de een lui, de ander ziek. Op zaterdagavond hadden we met z'n allen een rondje rondom de plas 'Middelwaard' gelopen, maar dat was door de snijdende wind geen onverdeeld genoegen geweest. Deze ochtend scheen de zon echter uitbundig, het was bijna windstil en de 'Certified Bolle Cache Cards' moesten nodig aangevuld: reden genoeg om ons favoriete stukje Utrecht weer eens te bezoeken. Video na de break!

Voor Niemand Bang

Zaterdag 11 Maart 2006 om 12:53

Het team van Psalmen voor Nu levert met 'Voor Niemand Bang' een ijzersterk vervolg af op het succesvolle 'Totdat Het Veilig Is'. De voorzichtige, ingehouden expressie die het eerste album kenmerkte is losgelaten, de musici krijgen (of nemen?) beduidend meer ruimte om hun kwaliteiten te tonen. De teksten zijn stuk voor stuk aansprekend en de composities zijn nog steeds even gevarieerd; sommige sterk strofisch en zonder meer geschikt om met de gemeente te zingen, andere meer als popsong gedacht.

De grootste verrassing van 'Voor Niemand Bang' vormen echter de smaakvolle arrangementen, die het album tot een absolute aanwinst maken. Een rijke schakering van stemmen en tegenstemmen (o.a. Susanna Fields, Jurgen van Harskamp, Ralph van Manen, Jonatan Nap, Sergej Visser, René de Vries, Lydia Wever, Michiel Zweers), achtergrondkoortjes, een veel breder en gevarieerder instrumentarium van gitaren tot en met ukelele en mandoline, van piano tot veelvuldig gebruik van synthesizers en vocoders, aanstekelijke riffs en bridges...

Human Rights Watch: uitzetten Iraanse homo's schending ECHR

Vrijdag 10 Maart 2006 om 10:11

Both sexual orientation and religious belief are deeply felt and central aspects of the human person. No one should be expected to conceal them simply in order to stay alive. Such silencing is not a recourse from persecution: it is itself persecution. It is embarrassing for a high official of the Dutch government to endorse the notion that those who fear to speak out under the threat of death, can still be called free.

You are undoubtedly aware that a fundamental obligation rests upon the Netherlands not to return asylum-seekers to countries where they face the real risk of torture or execution. The European Convention on Human Rights prohibits the Netherlands from deporting a person who may be at risk of torture, inhuman or degrading treatment or punishment.

Scott Long, Director, Lesbian, Gay, Bisexual, and Transgender Rights Program van Human Rights Watch, stelt in een brief aan minister Verdonk dat haar voornemen Iraanse homo's terug te sturen in strijd is met de Europese Verdrag voor de Mensenrechten. Zijn argumentatie lijkt mij één op één toepasbaar op Iraanse christenen.

You win some, you lose some...

Donderdag 09 Maart 2006 om 20:57

Dubieus. Een roddelblad publiceert waar de dochter van een vermogend echtpaar naar school gaat en hoe ze daar naartoe vervoerd wordt - informatie die voor gewone lezers interessant noch relevant is, voor kwaadwillenden echter des te meer - en komt daar mee weg omdat het echtpaar 'bekend' is. Precies dat argument waarom je die informatie niet zou mogen publiceren wordt nu het argument om het wel te mogen publiceren. Wat een onzin. En wat een rare wereld: omdat de ouders (Adam Curry en Patricia Paay) rijk en beroemd zijn heeft hun dochter geen recht op privacy en veiligheid.

Een positief punt in dezelfde zaak vind ik dat de Creative Commons license nu voor de rechter stand heeft gehouden. Dat betekent dat alle onder de CC-licentie gepubliceerde 'creative works of art', of het nu gaat om foto's, muziek, video's of de teksten die ik op dit weblog schrijf, in de 'real world' beperkte bescherming genieten.

Verdonk schort uitzetting Iraanse christenen op

Donderdag 09 Maart 2006 om 11:58

Met dank aan de ChristenUnie, die daar in een spoeddebat om had gevraagd. Pak van m'n hart!

Het is niet waar!

Woensdag 08 Maart 2006 om 20:07

Buro Renkema laat Hoogervorst 'los gaan' op Wouter Bos ;-)

Pecha Kucha

Maandag 06 Maart 2006 om 23:24

Helemaal HOT: een avond in een hippe club met flitsende presentaties (20 slides die elk 20 seconden blijven staan) van creatievelingen pur sang uit verschillende (design-) disciplines. Het concept veroverde Tokyo, Sydney, LA, London, Stockholm - en nu Rotterdam, op 8 maart.

Stack of Cats

Maandag 06 Maart 2006 om 15:18

Omdat, zoals Lijn terecht opmerkte, een mens volgens Bob nooit genoeg

op zijn weblog kan hebben.

Kom van dat dak af!

Maandag 06 Maart 2006 om 08:13

'Van het dak af, de stad in' was vrijdag het motto voor alweer de vijfde leidersdag, onderdeel van een proces van vriendschap en visieontwikkeling voor leiders van gemeenten en christelijke organisaties in Utrecht. Op uitnodiging van de ChristenUnie waren zo'n 30 leiders te gast in het Utrechtse stadhuis, voor ontmoeting, overleg en gebed - en een ontmoeting met burgemeester Annie Brouwer-Korf.

Terzijde: ik was verrast door de jeugdigheid van de fractie van de CU. Voor het merendeel twintigers, op nestor Wim Rietkerk na. Ondanks (of is het juist dankzij?) die jeugdigheid is de fractie zeer deskundig en betrokken. Dat vindt ook de rest van de Utrechtse politici: in een recente poll kreeg de CU de hoogste waardering van de andere fracties. Als ik in Utrecht mocht stemmen wist ik het wel ;-)

Later meer over deze inspirerende dag: een hele goede manier om elkaar te ontmoeten, bij te praten over wat de ander bezighoudt, en de raakvlakken en mogelijke samenwerking te zoeken. Nu eerst Colder uitlaten en dan door de sneeuw richting Naarden, naar Radio Veronica.

$100 laptop

Zondag 05 Maart 2006 om 19:36

Martin Varsavsky (u weet wel, van Fon) was toevallig net op bezoek bij MIT toen het OLPC-team de ontwerper koos voor hun prachtige project.

Podcasting dood?!

Zondag 05 Maart 2006 om 13:46

Leon van Bokhorst (podfeed.nl) gooit na één jaar de handdoek in de ring: "Podcasting in Nederland is inmiddels, zoals velen al voorspelden, zo dood als een pier." Persoonlijk waag ik dat te betwijfelen. De grote massa moet nog komen, podfeed.nl was gewoon te vroeg en te 'hype'. Komend jaar zal podcasting zijn plek veroveren: als prachtig medium naast weblogs, radio, TV en gedrukte pers.

Operating Room Live

Zaterdag 04 Maart 2006 om 17:06

In de nacht van woensdag op donderdag kunt u om half één op OR Live over de schouder van Dr. Echeverri meekijken bij het plaatsen van een stent in de halsslagader. Vernauwing in de halsslagader is een belangrijke oorzaak van beroerte. Louis Echeverri gebruikt een nieuwe techniek voor het stenten waarbij eerst een beschermend filtertje of ballonnetje wordt opgevoerd. Deze ingreep, PCAS ('Protected Carotid Artery Stenting') is een voor de patient minder belastend alternatief voor de traditionele chirurgische interventie.

Uren, dagen...

Zaterdag 04 Maart 2006 om 09:21


Maanden, jaren...

Zaterdag 04 Maart 2006 om 09:20

Bijna 500 mensen worden door de VS vastgehouden in Guantanamo Bay, zonder dat hun familie of vrienden weet waar ze zijn. Gisteren gaf het Amerikaanse DoD op bevel van de rechter de namen van 317 van hen vrij - niet in een net lijstje, maar verstopt in 5000 pagina's verslagen van sessies van het Combatant Status Review Tribunal (CSRT) en de Administrative Review Board (ARB).

Uit die verslagen stijgt een Kafkaiaans beeld van incompetentie op. Zo is het belangrijkste 'bewijs' dat de aanklager weet te geven tegen een verdachte die al ruim twee jaar vastzit, dat hij bij zijn aanhouding een Casio F-91W horloge droeg, en eenzelfde type was gebruikt bij een bomaanslag. De reden voor zijn aanhouding (zijn naam en telefoonnummer zouden op een Al'Qaida lijst staan) bleek echter onjuist: zowel naam als telefoonnummer zijn van een ander, hetgeen ter plekke werd vastgesteld. En als een van de rechters van het tribunaal informeert naar de periode van zijn verblijf in Afghanistan ontspint zich de volgende conversatie:

Mocht u voor uw beroep (of uit algemene belangstelling) wél geïnteresseerd zijn in de Hijri kalender, dan vindt u hier een van de vele gratis beschikbare omrekentools.

Taida

Woensdag 01 Maart 2006 om 20:10

Minister Verdonk kirt op de splinternieuwe website en.nl opgetogen over onze knusse, kleurrijke en vrolijke multiculti samenleving en nodigt iedereen uit toch vooral met smakelijke voorbeelden te komen, onder het motto "van positieve interactie tussen mensen van verschillende culturen wordt iedereen in Nederland gewoon beter!" Ondertussen moet Taida onderduiken: wordt ze opgepakt, dan zal men haar op last van Verdonk deporteren omdat 'op oneigenlijke wijze gebruik is gemaakt van de regels om naar Nederland te komen'. Let wel: er zijn geen regels gebroken, maar ze zijn oneigenlijk gebruikt. Diep triest word ik er van. Her en der klinkt de roep om een Googlebom te maken, zodat Verdonk's naam op het Internet onlosmakelijk wordt gekoppeld aan vreemdelingenhaat. Een ludiek initiatief, maar ik laat deze ronde voorbij gaan. Dit is het stadium van ludieke acties allang voorbij.

Marcel Möring wist het onlangs uitstekend te verwoorden in een column: Nederland is zestig jaar teruggeworpen in de tijd, de jaren van Westerbork en Jodenvervolging. Nederland is een land geworden waar compassie niet meer telt, waar alleen nog maar regels worden nageleefd, en dat hebben we in hoge mate aan de VVD te danken. De ronkende retoriek van en.nl staat in schril contrast met het xenofobe beleid van Verdonk. De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie is verworden tot een 'eigen volk eerst' partij die bij het woordje vrijheid alleen nog denkt aan abstracte filosofische concepten, zoals het 'recht' om de ander te beledigen - niet meer aan het met woord en daad in de ruimte stellen van de vreemdeling die zijn toevlucht bij je zoekt. Ik hoop van harte dat de kiezers straks massaal naar de stembus komen, en de VVD van de gemeentepolitieke kaart vegen.