Ringslang

Vrijdag 30 September 2005 om 18:14

Het origineel (groter, mooier) en nog veel meer prachtige natuurfoto's vindt u bij De IJsvogel en de Vos.

Fotosjop 'n kop

Vrijdag 30 September 2005 om 18:03

Spekkie voor het bekkie van de Photoshoppers onder ons: een uitstekende tutorial van Lunacore over het retoucheren van een portret.

Eolas - Microsoft: 2-0

Vrijdag 30 September 2005 om 01:15

En dat is jammer - niet alleen vanwege de $500 miljoen die MS moest ophoesten, maar vooral ook omdat een belachelijk patent, overduidelijk gestoeld op technologie die op het moment van aanvragen al aantoonbaar door anderen was ontwikkeld en toegepast, toch valide wordt verklaard. Wordt vervolgd.

Sporen verwijderen a.u.b.

Donderdag 29 September 2005 om 20:54

Altijd handig, als u bent veroordeeld tot Windows: een overzicht van Microsoft zelf hoe u uw rotzooi achter u kunt opruimen. Inclusief enkele verwijzingen naar nuttige programma's van derden die de steken die MS laat vallen weer oprapen. Iets simpels als Safari's privé-modus bestaat nog niet voor PC, maar met deze maatregelen komt u een eind in de richting. Alleen jammer dat het gebruiksgemak van uw computer - en dat was al niet zo best - hardhollend achteruit gaat als u alle tips opvolgt...

Min twee seconden afstand...

Woensdag 28 September 2005 om 19:43

Klik voor het hele plaatje!

(Klik voor het hele plaatje)

Zoekt en gij zult vinden

Dinsdag 27 September 2005 om 13:03

Met behulp van een robot dan, weliswaar, en niet de eerste de beste. Arturito ('R2D2', maar dan met een Spaanse tongval) is speciaal ontwikkeld om de grond onder zijn wielen te analyseren. Arturito leidde zo onderzoekers al naar de laatste rustplaats van de ontvoerde zakenman Francisco Yuraszeck. Ditmaal vond de robot 600 vaten goud en juwelen, ooit door de Spanjaarden geroofd uit Zuid-Amerika. De geschatte waarde is 10 miljard dollar... De vinders claimen 50% van de buit en beloven die aan goede doelen te schenken.

Turning the Pages

Dinsdag 27 September 2005 om 11:21

De British Library ontsluit veertien unieke manuscripten, van de originele 'Alice in Wonderland' tot de eerste Atlas van Mercator, van het Sherborne missaal tot de Gouden Haggadah.

Stuk voor stuk uitzonderlijke artefacten, met behulp van Shockwave gepresenteerd op een bijzonder intuïtieve wijze. Je kunt door de manuscripten bladeren, delen uitvergroten, commentaar beluisteren - een klasse apart!

Bumperstickers

Maandag 26 September 2005 om 22:51

klik!

(meer...)

Lynndie England schuldig

Maandag 26 September 2005 om 22:22

Een jury van vijf officieren heeft Lynndie England zojuist voor een militaire rechtbank schuldig bevonden aan één aanklacht wegens samenzwering, vier wegens mishandeling van gevangenen en eveneens één wegens het plegen van een onzedelijke handeling. De strafmaat wordt een dezer dagen door dezelfde jury vastgesteld en kan oplopen tot 10 jaar cel. Lynndie was de negende en laatste betrokkene die in deze zaak wordt berecht, allemaal laag in rang - geen enkele officier hoefde zich te verantwoorden. In gerelateerd nieuws: Cindy Sheehan is vandaag gearresteerd tijdens een anti-oorlog demonstratie op de stoep voor het Witte Huis.

Een goede boom

Zondag 25 September 2005 om 17:45

Deze week dook op diverse plaatsen (RTL4, Trouw, Engeltje, ND) het bericht op dat Ruard Ganzevoort is ontslagen als predikant van de Nederlands Gereformeerde kerken. De formele reden is artikel 10 van de kerkorde, waarin wordt gesproken van "gewichtige, maar niet tuchtwaardig makende redenen". In dit geval betreft het een verstoorde arbeidsrelatie - en de oorzaak daarvan ligt in het feit dat Ruard als gehuwde predikant in de gemeente kwam, maar nu samenleeft met zijn vriend.

Rooie rakker...

Zondag 25 September 2005 om 16:09

Er is geen ontkomen meer aan: als sociaal liberaal (65% permissive) én economisch liberaal (10% permissive) krijg in zonder omwegen het predikaat 'socialist' opgeplakt. Dat moet de invloed van Pake zijn... ;-) OKcupid voegt er nog aan toe: You exhibit a very well-developed sense of Right and Wrong and believe in economic fairness. Maar wacht eens... heet dat niet gewoon Christen?

George Bush Doesn't Like Black People

Donderdag 22 September 2005 om 09:18

De titel is misschien een tikje 'over the top', maar verder is George Bush Doesn't Like Black People helemaal OK. Pure Blues, in de beste New Orleans traditie gemengd met de meest expressieve muziekstijlen van vandaag, Rap en Hip Hop. Als ik het goed hoor is het nummer gebaseerd op I've Got A Woman, Ray Charles' klassieker uit 1954: de eerste keer dat een artiest een wereldse tekst combineerde met een melodie in gospel-stijl, een mix van Rythm & Blues, Gospel en Jazz.
En voor u nu gaat roepen dat Bush een van die weinige Texanen is voor wie latent racisme geen drijfveer is: ik geloof u meteen, en ook Richard Cohen onderbouwt deze zienswijze met verve - laten we dus aannemen dat het niet racisme was dat Dubya deed talmen. De tekst van dit nummer stipt fijntjes aan waar de prioriteiten van de Bush regering lagen toen New Orleans krepeerde. En ja, dan maakt het allemaal niet zo heel veel meer uit. Racisme of geldzucht als motivatie - het netto resultaat voor de arme, zwarte bevolking is hetzelfde. In Friesland, het Texas van Nederland, zegt men dan: It is de boer allike folle, oft de kou skyt of de bolle. (via fwmj)

Het gaat beter!

Dinsdag 20 September 2005 om 14:11

Tenminste, met de begrijpelijkheid van de troonrede. Over de economie laat ik me eventjes niet uit, net zoals Beatrix zorgvuldig vermeed het woord 'koopkracht' in de mond te nemen. Maar de tekst - die gaat vooruit. Solliciteerden de copywriters van de regering in voorgaande jaren (2003, 2004) nog naar een corrigerende tik, dit keer lijken ze zich bewust van het feit dat er meer luisteraars zijn dan het selecte gezelschap in de Ridderzaal.

1725 woorden in 132 zinnen, een gemiddelde van pak 'm beet 13 woorden per zin - en slechts een kwart van die woorden had drie of meer lettergrepen. Dat levert een Flesch Reading Ease score op van 40,16 tegen 23,76 vorig jaar. En dat is beter dan ooit, al is voor MBO+ eigenlijk een score van 60-70 gewenst. Ook het Flesch-Kincaid Grade level is gedaald: mensen die 10,9 jaar taalonderwijs hebben genoten zouden de rede moeten kunnen begrijpen. Vorig jaar diende u daartoe nog 13,98 jaar te hebben schoolgegaan. Nog een paar jaar deze koers doorzetten en we zijn er!

Nu heb ik niet de illusie dat deze verbetering te wijten zal zijn aan het opgeheven vingertje op Kole's Queeste. Mijn gokje is dat we dit te danken hebben aan Hare Majesteit zelf, die het gedrocht dat vorig jaar voor troonrede moest doorgaan terecht kwalificeerde als 'saai en in slecht Nederlands geschreven'. Desalniettemin gaat de vlag uit bij de redactie. Leve de Koningin!

Million Dollar Homepage

Maandag 19 September 2005 om 23:40

Stel, je gaat studeren maar je wilt geen studieschuld. Hoe pak je dat aan? Alex Tew, een 21-jarige student uit Wiltshire (UK) bedacht een verbijsterend simpele en effectieve methode. Hij maakte een homepage, verdeelde 'm in 10.000 vakjes van elk 10x10 pixels en verkocht die ruimte voor $1 per pixel - dat is samen 1 miljoen dollar voor 1 miljoen pixels. Op 26 augustus ging de pagina live, op 7 september kregen de media er lucht van en op 13 september stond de teller op 46.500 verkochte pixels - oftewel 46.500 dollar, voldoende om zijn studie zonder schuld af te kunnen ronden. Chapeau! (via Ramon)

Netvibes

Maandag 19 September 2005 om 16:33

Een fraai staaltje collaborative software, gemaakt met AJAX: netvibes.com. Bouw je persoonlijke portal met behulp van kant en klare bouwblokken, gebaseerd op standaard data uitwissel formaten (XML, RSS, Atom). Hoewel vers in Beta-stadium biedt de site al componenten voor feeds, het weer, Gmail integratie (yikes!), webnotes en websearch.

Google gulping greedily

Vrijdag 16 September 2005 om 19:31

In aanvulling op mijn eerdere twijfels over Google's 'Do No Evil' missie: een prima artikel van P7 over Google en geld. Quod erat demonstrandum...

Substantieel oranje

Vrijdag 16 September 2005 om 18:33

De ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties hebben gezamenlijk een Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding aangesteld, die via de website www.nctb.nl het publiek zal informeren over het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland. In plaats van de voorgestelde kleurcodes (het bekende trio geel-oranje-rood) onderscheidt de coördinator vier dreigingsniveaus "(...) die kunnen worden beschouwd als bandbreedtes zonder harde scheidslijnen": minimaal, beperkt, substantieel en kritiek. Op dit moment bevinden we ons op dreigingsniveau substantieel. Wat dat betekent?

  • Er worden nieuwe trends en fenomenen waar dreiging vanuit gaat ontdekt
  • De kans dat een aanslag in Nederland zal plaatsvinden is reëel
  • Aanslagen vinden plaats in andere, met Nederland vergelijkbare landen
  • Radicalisering en rekrutering vinden op aanzienlijke schaal plaats
  • Nederland wordt geregeld genoemd in verklaringen van serieus te nemen terroristische netwerken
Onthoudt u het zelf? Het is dus geen code oranje, maar dreigingsniveau substantieel. Tijd voor extra waakzaamheid!

Fill me up

Donderdag 15 September 2005 om 12:20

Getronics-PinkRoccade

Anything else? Nou, als u nog een ervaren manager zoekt... Bekijk dan mijn online CV (wachtwoord: kole) of mail voor de versie mét persoonlijke contactgegevens.

Landwind blaast voorbij

Woensdag 14 September 2005 om 13:52

Na aanvankelijk enthousiasme over de JMC Landwind doet deze video (meer bij de ANWB) me toch maar afzien van een aanschaf...

Gmail open signup

Dinsdag 13 September 2005 om 07:46

Since Gmail first launched more than a year ago, people have sought out our web-based email program (which comes with more than 2.5GB of storage, great spam filters and built-in Google search). But you had to be invited by a Gmail user to get an account. Now anyone can get a free account by entering your mobile phone number (this helps combat spam). We'll send you a text message with an invitation code to get started.

Noem me paranoïde, maar als je hierop ingaat heeft Google je naam, gekoppeld aan een emailbox waarvan de complete inhoud wordt opgeslagen in de Google databases, gekoppeld aan de mailadressen van je familie, vrienden, kennisen en collega's (en via henzelf, ook die van hun relaties), gekoppeld aan de gesprekken die je voert via GoogleTalk, gekoppeld aan al je zoekopdrachten (!) en (als je ook de Google toolbar hebt geïnstalleerd) je verdere surfgedrag, gekoppeld aan je geverifieerde GSM, waarmee eenvoudig je positie op deze aardbol tot op enkele meters nauwkeurig is te bepalen. Dat laatste mag op dit moment niet volgens de Europese wetgeving, maar die rukt hard op richting de Patriot Act.

De combinatie van al die gegevens schets een zeer gedetailleerd beeld van je leven. Je ideeën, je interesses, je politieke voorkeur, je relaties, je fysieke bewegingen. Zulke gedetailleerde kennis over mensen is een zeer waardevolle asset voor marketeers. En nee, ik vertrouwde Google vroeger al niet helemaal, maar nu ze een beursgenoteerde onderneming zijn is het romantische beeld van een organisatie van nerds met een aandoenlijk 'Do No Evil' in zijn mission statement wat mij betreft definitief een gotspe. Oprichters zijn met een beetje mazzel emotioneel sterk betrokken bij het doen en laten van hun bedrijf en met nog wat meer mazzel ook moreel aanspreekbaar op hun idealen. Aandeelhouders die alleen financieel betrokken zijn willen maar één ding, en dat is geld maximaliseren. En die aandeelhouders beslissen, weet ik uit ervaring. Daar vertrouw ik zo'n blueprint van mijn leven niet aan toe.

Onnodig te zeggen dat ik die gegevens al helemaal niet aan de overheid toevertrouw, laat staan de Amerikaanse overheid - die conform diezelfde Patriot Act (en de gebruiksvoorwaarden van Gmail) op eerste verzoek volledig inzage krijgt in alle gegevens die Google over je heeft verzameld.

SkyNews ziet het scherp

Donderdag 08 September 2005 om 10:25

Show us what you've got!

Woensdag 07 September 2005 om 09:07

"When the girls refused, they said `Fine' and motored off down the road in their boat."

PocketMod

Zaterdag 03 September 2005 om 16:28

Het idee is simpelweg briljant, de uitvoering haast nog beter. Stel met behulp van een tiental sjablonen je ideale zakboekje samen: agenda, adressen, boodschappen- lijstje, boter-kaas-en-eieren, notities - you name it. Schuif een A4-tje in de printer, druk af, wat vouwen (kind kan de was doen), één enkel knipje en klaar is uw hoogst- persoonlijke PocketMod!

New Orleans Aftermath

Zaterdag 03 September 2005 om 13:38

I have no idea what they're doing. But I will tell you this: You know, God is looking down on all this, and if they are not doing everything in their power to save people, they are going to pay the price.

Dixit Ray Nagin, de wanhopige burgemeester van New Orleans, in een interview (audio) met WWL-AM's Garland Robinette. Nagin is tot op het bot gefrustreerd door de apathie en incompetentie van de federale overheden. Zijn uitbarsting lijkt succes te hebben gehad: de hulpverlening komt nu op gang en Nagin is "cautiously optimistic".

New Orleans

Donderdag 01 September 2005 om 14:33

Voor en na Katrina

Beeldmateriaal (luchtfoto's en -video's) van voor en na Katrina bij globalsecurity.org.