High-tech Religie

Donderdag 31 Maart 2005 om 10:50

Commercie ten top: voor $1,95 de Gekruisigde als wallpaper op je GSM...

Vincent

Woensdag 30 Maart 2005 om 11:55

Kijk, da's nou aardig: op Vincent's geboortedag eert Google de meester met een speciaal

.

Die jeugd van tegenwoordig

Dinsdag 29 Maart 2005 om 13:13

Jezus hekelde religie, bemoedigde kinderlijk geloof. Hij bleef akelig stil over 'kerkstructuur' en 'dogma's', maar waar Hij was kwamen mensen bij elkaar... Hij was het ultieme voorbeeld van 'een relatie met God'. Dat moet fascineren, aantrekken...

Food for thought, aangereikt door Dave. Ik las 'm gisteren, toen ik net een reactie had geschreven op Mutti's bespiegeling over de paasdienst. Sindsdien laat het me niet meer los...

Pasen

Zondag 27 Maart 2005 om 22:54

Vandaag was een schitterende dag. Vanwege de blijde Paasboodschap, vanwege de feestelijke Paasdienst, vanwege de

en

van de lente...

De doopouders

...vanwege de doop van

en

, vanwege de belijdenis van

,

,

...

...vanwege de aanwezigheid van Pa en Ma, en 'Opa en Oma' Visser, en

...

Wat een prachtige geschenken, ik voel me helemaal overladen met gaven van de goede God! Ik ga niet zoeken naar woorden - die schieten toch tekort. Ik ga nog even stilletjes genieten van deze dag, en van onze

!

Christus is opgestaan! Hij is waarlijk opgestaan!

Zondag 27 Maart 2005 om 00:01

Klik groot
Na de sabbat, toen de ochtend van de eerste dag van de week gloorde, kwam Maria uit Magdala met de andere Maria naar het graf kijken. Plotseling begon de aarde hevig te beven, want een engel van de Heer daalde af uit de hemel, liep naar het graf, rolde de steen weg en ging erop zitten. Hij lichtte als een bliksem en zijn kleding was wit als sneeuw. De bewakers beefden van angst en vielen als dood neer. De engel richtte zich tot de vrouwen en zei: ‘Wees niet bang, ik weet dat jullie Jezus, de gekruisigde, zoeken. Hij is niet hier, hij is immers opgestaan, zoals hij gezegd heeft.

Niet vergeten: zomertijd

Zaterdag 26 Maart 2005 om 21:01

Dankzij de Londense aannemer William Willett mag u vannacht weer een uurtje slaap inleveren.

Evangelie van Judas teruggevonden

Zaterdag 26 Maart 2005 om 17:48

Vandaag in het Parool: fragmenten uit het recent teruggevonden 'evangelie' van Judas, een gnostische tekst die door kerkvader Irenaeus (ja, die van de uitverkiezing) al in het jaar 180 als ketterij werd afgedaan. Later dit jaar verschijnt het ontcijferbare gedeelte van de codices (die naast dit epistel ook de brief van Petrus aan Philippus en de eerste openbaring van Jacobus omvatten) in boekvorm.
Update: op 6 april 2006 is de tekst gepresenteerd.

Stille Zaterdag

Zaterdag 26 Maart 2005 om 16:55

Ruht wohl, ihr heilige Gebeine,
die ich nun weiter nicht beweine,
ruht wohl, und bringt auch mich zur Ruh!
Das Grab, so euch bestimmet ist
und ferner keine Not umschliesst,
macht mir den Himmel auf
und schliesst die Hölle zu

Ruht Wohl Ruht Wohl (Uit de Johannes Passion BWV 245 van de vijfde evangelist, Johann Sebastian Bach)

Helaas is de CD met mijn favoriete uitvoering - die van Ton Koopman - onvindbaar. Deze versie van Stephen Cleobury met The Choir of King's College, Cambridge en The Brandenburg Consort is echter ook best genietbaar, al is hij naar mijn smaak veel te snel. Van zachte rust is geen sprake: Cleobury heeft het 'und bringt auch mich zur Ruh!' hard nodig... Daarmee past deze uitvoering wel weer heel goed bij deze drukke tijd, en bij de drukte in m'n kop.

PIP

Vrijdag 25 Maart 2005 om 13:46

Onze prinses

Joëlle schrijft ongetwijfeld nog een heel verslag op Passionata - maar hier een eerste indruk van ons meiske tijdens het Paas Integratie Project.

Goede Vrijdag

Vrijdag 25 Maart 2005 om 09:23

Op het middaguur viel er een duisternis over het hele land, die drie uur aanhield. Aan het einde daarvan, in het negende uur, riep Jezus met luide stem: ‘Eloï, Eloï, lema sabachtani?’, wat in onze taal betekent: ‘Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten?’ Toen de omstanders dat hoorden, zeiden enkelen van hen: ‘Hoor, hij roept Elia!’ Iemand ging snel een spons halen, doordrenkte die met zure wijn, stak de spons op een stok en probeerde hem te laten drinken, terwijl hij zei: ‘Laten we eens kijken of Elia komt om hem eraf te halen.’

Maar Jezus slaakte een luide kreet en blies de laatste adem uit. En het voorhangsel van de tempel scheurde van boven tot onder in tweeën. Toen de centurio, die recht tegenover hem stond, hem zo zijn laatste adem zag uitblazen, zei hij: ‘Werkelijk, deze mens was Gods Zoon.’

Nieuwe muziek:
Ik hoor het slaan van de hamer Ik hoor het slaan van de hamer (Michiel van Heusden en Rutger Verhoek, uit Bereid de Weg)

Oude muziek:
Welt und Himmel nehmt zu Ohren Welt und Himmel nehmt zu Ohren (Sibylla Rubens en Klaus Mertens en The Amsterdam Baroque Orchestra & Choir o.l.v. Ton Koopman, uit de gereconstrueerde Markus-passie van Johann Sebastian Bach)

Witte Donderdag

Donderdag 24 Maart 2005 om 07:33

Toen ze verder aten nam Jezus een brood, sprak het zegengebed uit, brak het brood en gaf de leerlingen ervan met de woorden: ‘Neem, eet, dit is mijn lichaam.’ En hij nam een beker, sprak het dankgebed uit en gaf hun de beker met de woorden: ‘Drink allen hieruit, dit is mijn bloed, het bloed van het verbond, dat voor velen wordt vergoten tot vergeving van zonden. Ik zeg jullie: vanaf vandaag zal ik niet meer van de vrucht van de wijnstok drinken tot de dag komt dat ik er met jullie opnieuw van zal drinken in het koninkrijk van mijn Vader.’

Jezus' dienst tot het uiterste
Op deze dag vertelde Jezus tijdens het laatste avondmaal dat Hij op het punt stond zijn leven te geven voor ieder die Hem accepteert als Verlosser. Jezus was bereid de hoogste prijs te betalen voor alles wat wij mensen elkaar en Gods schepping aandoen. Door zijn lijden en sterven heeft Hij 'de rekening voldaan'; als je in Hem gelooft mag je leven in de vaste overtuiging dat er vergeving is voor je: in alles waar je leven niet is zoals God het bedoeld had, gaat Gods Geest aan het werk om je zuiver, compleet, puur te maken. "Het bloed van Jezus reinigt ons van onze zonden" zegt de kerk dan, in de bloemrijke taal die haar zo eigen is. Vandaar witte donderdag: wit is de kleur van de reinheid. Gelovigen over de hele wereld geven gehoor aan Jezus opdracht door met grote regelmaat 'de Maaltijd van de Heer' te vieren, waarbij de bovenstaande instellingswoorden worden aangehaald en men samen brood eet en wijn drinkt.

Radio Online

Woensdag 23 Maart 2005 om 21:41

Hip kleurtje, strakke lijntjes, content netjes chronologisch gearrangeerd in weblogstijl; Radio Online is weer helemaal bij de tijd. Maar welke tool gebruiken ze daar nu toch voor? Nergens een bekend naampje of logo te vinden... O, wacht, in de Atom en RSS feeds staat de generator: Pivot. Prima keuze! Maar waarom die stokoude versie 1.15? Je mag toch hopen dat de omkat van de site niet zó lang geduurd heeft ;-)

Als de nood het hoogst is...

Woensdag 23 Maart 2005 om 21:09

klik voor het hele plaatje

... is de redding... ehm...

Geachte Inbrekers...

Woensdag 23 Maart 2005 om 13:54

Vanmorgen in Den Haag, op de deur van de bloemenzaak van Zuster Clivia

Open Source in bedrijf

Dinsdag 22 Maart 2005 om 12:59

Bob (auteur van Pivot) heeft zo z'n twijfels over Trackback. (En terecht. Trackback is overbodig complex - en eigenlijk gewoon overbodig. Wat is er mis met de good-old-fashioned link?) Bij gevolg is de Trackback-implementatie in Pivot dan ook zeer rudimentair te noemen. Maar Pivot is Open Source, waardoor Hansfn is staat bleek een nette patch te schrijven waarmee Pivot opeens over een naadloos geïntegreerde trackback functie beschikt... ook al druist dat lijnrecht in tegen Bob's snode plan Trackback in een volgende release te verbannen naar de extensies. Revolte! Insubordinatie! Het gepeupel op de barricaden! Maar Bob blijkt te verbidden:
I’m going to remove the current Trackback implementation from Pivot for the next version, unless this entry gets more than 20 Trackbacks

En dat vind ik dan wel weer heel leuk om te zien: OpenSource in bedrijf. Zo leuk, dat ik - hoewel geen voorstander van de implementatie van Trackback in Pivot - hiermee de beslissende 21e Trackback neerplemp. Gaan met die implementatie!

Welterusten!

Zondag 20 Maart 2005 om 21:21

Aan de andere kant verbrak Rineke de verbinding. Omdat ik op de bank in slaap was gevallen had zij Joëlle naar Reloaded gebracht. Volgens de planning zou ik Joëlle tegen tienen weer ophalen, maar eenmaal binnen had Rineke besloten ook te blijven en het belletje dat me wakker had gemaakt was bedoeld om me te vertellen dat ik m'n bed wel in kon duiken. Beter! Toen ik rechtop ging zitten en langzaam wakker werd zag ik dat de display van de telefoon 1:55 aangaf, terwijl ik Rineke hooguit tien seconden aan de lijn had gehad. Waarom had dat telefoontoestel er zo lang over gedaan om mij te bereiken?

Boeket van vijfenveertig rozen (detail)

Vrijdag 18 Maart 2005 om 15:10

Van harte gefeliciteerd, liefste!

Don't click here

Vrijdag 18 Maart 2005 om 08:50

Using the words "click here" in a text link on a Web site denotes a fundamental lack of understanding of the medium and therefore the ineffective, incorrect usage of it.

Vriend Dave wreef het er nog even in: linkteksten zijn belangrijk ;-)

Where do you go from here?

Donderdag 17 Maart 2005 om 10:46

Grappige dienst: MyBlogLog houdt (na toevoeging van een regeltje Javascript in de code van je pagina) keurig bij op welke uitgaande links er is geklikt. Zie hier het lijstje van gisteren.

Grote Zilverreiger

Donderdag 17 Maart 2005 om 07:40

Fotografie Jochum Kole

En weer wordt de blogosphere verrijkt met een Kole: broer Jochum (Neerlandicus, Voskuiloloog en excellent fotograaf) begon een photoblog. Hou je van de natuur, en dan vooral van vogels, dan is dit er een om in de gaten te houden!
Update: Jochum logt verder op De IJsvogel en de Vos, mét RSS feed ;-)

Kat in't bakkie

Woensdag 16 Maart 2005 om 18:30

Onze PHP-guru Bob, wereldberoemd in heel nederlogland, is gespot door PCM (en andere oude media, vernam ik uit betrouwbare bron). Korte tijd nadat hij dit interview had gegeven constateerden we dat de feitelijke installed user base van Pivot een welverdiende factor zes hoger ligt dan Bob zelf dacht. Chapeau!

Madagascar

Dinsdag 15 Maart 2005 om 14:19

In juni in de bios: Madagascar, de nieuwe productie van Dreamworks (o.a. Shrek en Sharktale). De trailer en teaser (hier in 't Hollandsch) zijn veelbelovend!

Digitale tampon?!

Maandag 14 Maart 2005 om 21:43

Het staat er echt, boven in beeld bij de OB TV-reclame: "onderzoek vs. andere digitale tampons wijst uit" en vervolgens komt er een claim over hoeveel procent meer absorptie of zo, geïllustreerd met een computer generated animatie. De reclameboodschap is eerlijk gezegd verder langs me heen gegaan, verstuiterd als ik was door die ene term: digitale tampon. In eerste instantie dacht ik dat de reclamemakers hiermee een statement wilden maken, zoiets als "niemand leest dit, dus het maakt niet uit wat we zeggen..." Inside joke avant-le-lettre: een virtuele test tussen twee computer generated tampons. Maar Google leerde me dat er twee soorten tampons worden verkocht; met applicator ('inbrenghuls') of zonder. In dat laatste geval wordt de dame geacht haar vinger (latijn: digitus) te gebruiken - en daar komt de term digitale tampon vandaan. Hoeveel mannen zouden dit weten... nee, hoeveel vrouwen zouden dit weten?

Boku Communications

Maandag 14 Maart 2005 om 21:12

Goed op de radar houden: Boku, de nieuwe onderneming van Adam Curry en Ron Bloom, paraplu boven iPodder.org, The Daily Source Code en PodShow.com (!)

Herdenken en Vieren

Maandag 14 Maart 2005 om 17:40

Kom broeder, geef je hand
vergeet je razernij
moed is de moeder van de rede

Kom zuster, schuif eens aan
en zet je angst op zij
sluit je aan en lucht je hart in vrijheid

Kom broeder, drink eens uit
vandaag is het vijf mei
feest van een zwaar bevochten vrede

Kom zuster, dans met ons
draai je rokken rond
dans op de klanken van de rede

Thé Lau (ex-The Scene) schreef een pakkende tekst voor de viering van 60 jaar bevrijding. De melodie ontbeert volgens mij de (meezing)kwaliteiten die nodig zijn om uit te groeien tot het 'hymne-achtig ding' dat Thé voor ogen stond, maar is desalniettemin van een intiem soort schoonheid. Gauw de bladmuziek downloaden en oefenen, kunnen we straks allemaal meezingen.

Planet.nl sluit zich aan bij Raad vd Journalistiek

Maandag 14 Maart 2005 om 11:15

Wat wel mogelijk tot conflicten kan leiden, is de mogelijkheid om te reageren op artikelen. Als je postings weghaalt omwille van het fatsoen of de goede smaak, leidt dat al snel tot heftige reacties over censuur.

Aldus motiveert Planet Internet hoofdredacteur Pieter van Twisk (ex-Intermediair Online, ex-Freeler) op zijn eigen site de beslissing om PI "te onderwerpen aan het gezag van de Raad voor de Journalistiek". Hoewel ik de stap op zich toejuich vraag ik mij af of bovenstaande motivatie recht doet aan de historie.

Be a Moviestar

Donderdag 10 Maart 2005 om 23:14

Pffff... in een paar dagen tijd van niks tot een complete site: Be a Moviestar. Exact op de deadline klaar, met nog 1% power in de batterij van m'n iBookje over. Yihaa!

OSX op XP

Donderdag 10 Maart 2005 om 17:29

Helemaal onbesproken is deze software niet, maar voor wie kennis wil maken met OSX is CherryOS best grappig...

Luuk vs. Gretta

Woensdag 09 Maart 2005 om 21:26

De column vond ik niet z'n beste, maar de vrijspraak lijkt me terecht!

Take me there

Dinsdag 08 Maart 2005 om 10:05

Ondertussen maakt Ilia in Bryce5 surrealistische landschappen...

Need for Speed

Dinsdag 08 Maart 2005 om 08:08

Twee guppies (21 en 15) scheuren in een Lamborghini Murciélago en een Ferrari Enzo met 293 km/h over 's Heeren wegen (de ring Utrecht, Waterlinieweg, A28) en filmen het geheel - inclusief gezicht van de chauffeur en kentekenplaten van de auto's. Heel invoelend; Spee krijgt z'n target op deze manier in de schoot geworpen. Meer onder de indruk was ik van de downloadsnelheid van het filmpje via BitTorrent. 153 MB in 67 seconden...

Artist's Impression

Zondag 06 Maart 2005 om 20:48

Vanavond zaten Jochum (6) en Ilia 'The Incredibles' te kijken. Tot mijn verbazing zette Jochum om de haverklap het beeld stil om, gezeten op de hoek van de salontafel, de scene uit te tekenen - notitieblok op de rechterknie, het rechterbeen over het linkerbeen geslagen en in hoog tempo schetsend. Zodra het resultaat naar tevredenheid was liep hij terug naar de DVD-speler om het vervolg van de film te zien, tot er weer een scene op het scherm stond die hij wilde vastleggen. Ilia verdroeg deze filmkijksessie-met-hindernissen lijdzaam, in de wetenschap dat elk protest of verzet zinloos was. Hij kon het weten - Ilia deed dit vroeger net zo ;-)

De map met tekeningen heeft Jochum mee naar bed genomen, maar deze Spongebob van eerder vandaag wilde ik u niet onthouden.

Klik groot!

Sneeuwpret

Zaterdag 05 Maart 2005 om 13:26

Jochum en Colder vanmorgen in de sneeuw bij Vianen

Hoe vind je mp3's met Google?

Woensdag 02 Maart 2005 om 21:56

Nou, zo dus.

Gerechtigheid

Woensdag 02 Maart 2005 om 10:24

klik groot!

Vanmorgen kreeg Engeltje waar ze op hoopte - en niet mondjesmaat, maar een goede, stevig aangedrukte, goed geschudde en overvolle maat! ;-)