Land In Zicht

Donderdag 30 December 2004 om 16:50

Thomas Siffer reist met echtgenote Els en dochter Luna om de wereld per zeiljacht. Ze lagen voor anker in de baai Nai Harn in Thailand toen de tsunami de lokale gemeenschap wegvaagde. Lees zijn relaas; een verhaal van avontuur, drama, menselijk incasseringsvermogen, saamhorigheid en vastberadenheid om er samen de schouders onder te zetten. En als u uitgelezen bent, doneer! Dat kan rechtstreeks, maar ook (meer kostenefficient) via Marti. Als Thomas' actie voorbij is - en dat is vanavond om 20:00 al - kunt u natuurlijk nog altijd bij de samenwerkende hulpverleningsorganisaties terecht.

Waarschuwing voor nieuwe tsunami bij Indiaase kust

Donderdag 30 December 2004 om 08:26

NDTV.com

Reporting from Phi Phi Island

Donderdag 30 December 2004 om 08:18

Kevin Sites (ja, die) doet verslag van de tsunami op zijn blog.

Email troubles

Dinsdag 28 December 2004 om 15:46

Door een stevige hardware storing ligt de kole.info, khmc.nl en de sensys.nl email tijdelijk op z'n gat. U kunt me bereiken via een van de andere adressen - zoals gj AT capcave.com bijvoorbeeld, of gjkole AT xs4all.nl. Excuses voor het ongemak!

(Update: de mail is niet meer stoek. De RAID-controller had het niet meer naar z'n zin, waardoor alle mail en websites die op de bewuste server draaiden onbereikbaar waren. Peter heeft 'm een nachtje thuis verpleegd en het hele schijvencluster gescrubd. Vanmorgen heb ik de server weer teruggeplaatst, alles is weer OK.)

www.hotels-turkije.nl - ouderwetse diefstal in een nieuw jasje

Maandag 27 December 2004 om 13:39

In het lijstje referrers duikt opeens een vreemde URL op: www.hotels-turkije.nl. Grappig, alleen kan ik me niet herinneren ooit iets te hebben geschreven dat relevant zou kunnen zijn voor een site over hotels in Turkije, caravans of fietsdragers. Nieuwsgierig ga ik er eens kijken. Het blijkt een complete rip-off te zijn van de voorpagina van Kole's Queeste, naar ik aanneem via de RSS- of Atomfeed.


De eigenaar van de site (ene Rooijackers of Hermans) publiceert doodleuk al mijn content opnieuw, hangt er Google advertenties naast, plaatst er een paar banners boven en vangt zo volgens Nedstat binnen een maand een slordige 3500 nietsvermoedende bezoekers in z'n fuik, vrijwel allemaal via Google. Kassa!


Zojuist heb ik die Hermans een mailtje gestuurd met het verzoek de pagina per direct off-line te halen. Alle content op Kole's Queeste wordt gepubliceerd onder een Creative Commons licentie, die dit gebruik expliciet verbiedt. Ik kan me voorstellen dat Google ook niet blij is met dit dubbele misbruik van hun dienst...

2004 Indian Ocean earthquake

Maandag 27 December 2004 om 12:42

En opnieuw blijken 'we-media' het ideale platform voor snelle en accurate nieuwsvoorziening: lees bijvoorbeeld wikipedia's artikel over de zeebeving die gisteren Azië trof.

Tsunami foto's

Maandag 27 December 2004 om 11:55

Fotoalbum uit de getroffen regio: Soi Easy Online Community (gevonden via Sargasso)

Tsunami

Maandag 27 December 2004 om 11:21

Klik groot...

Meer...

Papendorp

Donderdag 23 December 2004 om 23:57

Klik groot!

Collega Marc Lubbers legde met z'n D70 vakkundig het schitterende uitzicht vanaf onze etage vast: kantorenpark Papendorp met o.a. het HP-hoofdgebouw en de Prins Clausbrug aan de ene kant en de ring Utrecht-Zuid plus het zuidelijkste puntje van de stad aan

. U ziet, we zitten op een van de mooiste plekjes van de stad!

Van religie naar ideologie

Donderdag 23 December 2004 om 14:51

Aanbevelenswaardig is om tegenover het radicaliserende gedachtegoed de plaatsing te stimuleren van een meer gematigde ideologie. Het is hierbij van belang aansluiting te zoeken bij reeds bestaande organisaties en initiatieven en deze te bevorderen. Op deze wijze kan ontkrachting van het radicaal-islamitisch ideologisch betoog door gezaghebbende experts binnen en buiten de gemeenschappen worden bevorderd. Hier ligt een taak voor overheden (in faciliterende en stimulerende zin), alsook voor de gemeenschappen zelf, de media en de wetenschap.

(aanbeveling uit het rapport 'Van dawa tot jihad' van de AIVD)

Tot zo ver de scheiding van kerk en staat...

Retro gadget

Donderdag 23 December 2004 om 14:27

Hoezo hippe bluetooth headset? Old-Skool retro hoorns van bakeliet, hout en koper, da's pas lauw!

Kerstavond

Woensdag 22 December 2004 om 00:43

Phew, het heeft wat uurtjes gekost, maar het jaarlijke kerst-ei is weer gelegd: kerstavond.nl. Een gevarieerde liturgie, een leuke kerstengel als uitnodiging... nu lekker slapen, morgen (ehm... vanmorgen) is Joëlle jarig!

Bush: in geval van nood GPS netwerk uitschakelen

Vrijdag 17 December 2004 om 17:45

En dat niet allen thuis in de VS, nee, overal waar 'm dat zo uitkomt - en desnoods saboteren ze zelfs Galileo; "The president also instructed the Defense Department to develop plans to disable, in certain areas, an enemy's access to the U.S. navigational satellites and to similar systems operated by others." Meer bij Security Focus.

De muren hebben oren...

Vrijdag 17 December 2004 om 12:43

Tijdens werkzaamheden aan de 'Franse zaal' in het Geneefse VN kantoor is een drie a vier jaar oud 'very sophisticated piece of listening equipment' van Russische of Oost-Europese makelij ontdekt. De zaal is in de aanloop naar de oorlog in Irak o.a. gebruikt voor videoconferencing met het hoofdkantoor en als stil plekje voor informeel topoverleg.

Firefox 1.0 'enters the big leagues'

Vrijdag 17 December 2004 om 11:02

Twee pagina's 'spread' in de New York Times: Firefox timmert nu serieus aan de weg. Zo'n 11.262.868 internetters hebben de meerwaarde van Firefox al ontdekt, en dankzij de financiële support van enkele tienduizenden enthousiastelingen was de SFX-community in staat via deze advertentie nog meer mensen te bereiken. U zoekt tevergeefs mijn naam... tegen de tijd dat mijn donatie binnen was, was de advertentieruimte al volledig gevuld. In tien dagen tijd was er genoeg geld voor twee pagina's.

Vreeswijk bij kaarslicht

Woensdag 15 December 2004 om 23:30

Ieder jaar tooit het dorp Vreeswijk, gelegen aan de Lek in de zuidelijkste uitloper van Nieuwegein, zich met kaarslicht. Eén nachtje slechts - dan is het alweer voorbij. Sprookjesachtig!

Voorleesbijbel

Woensdag 15 December 2004 om 10:18

Ha! M'n bijdrage aan de voorleesbijbel (de gesproken versie van de Nieuwe Bijbelvertaling) staat online!

Hij brandt!

Dinsdag 14 December 2004 om 23:51

's werelds grootste kerstboom

Bernhard spreekt

Dinsdag 14 December 2004 om 13:02

Typisch Prins Bernhard: voor de 'boulevardpers nieuwtjes' koos hij regelmatig de rechts-populistische Telegraaf als spreekbuis, voor een diepgravende, twintig uur durende beschouwing over zijn leven sprak hij ondertussen gedurende drie jaar op regelmatige basis met Jan Tromp en hoofdredacteur Pieter Broertjes van de links-intellectuele Volkskrant.

Dubbele Duizend Dicteewoorden

Maandag 13 December 2004 om 21:00

Voor als het Groot Dictee vanavond tegenviel: een kleine tweeduizend instinkerdjes.

06/05

Maandag 13 December 2004 om 20:41

On-Hollands qua complottheorie, qua montage, cameravoering en regie, qua acteerprestaties. Pas toen de aftiteling over het scherm rolde realiseerde ik me weer dat dit Van Gogh's laatste film is geworden. Twee uur lang was de moord op Van Gogh volledig naar de achtergrond gedrongen: de klok was tweeeneenhalf jaar teruggedraaid en de hele wereld leek weer om Fortuijn te draaien. 06/05 laat zien waar Theo van Gogh in uitblonk: een verhaal vertellen op een onderhoudende manier, de juiste accenten uitlichtend om maximaal effect te bereiken - blijkbaar zonder dat hij zelf noodzakelijkerwijs volledig achter de boodschap stond. Want al geloofde hij zelf niet in betrokkenheid van de AIVD bij de moord op Pim Fortuijn, hij brengt het verhaal met verve. De film is een aanrader, en niet alleen vanwege het historische moment in de tijd. Van Gogh is op dreef en weet hoofdrolspelers Thijs Römer en Tara Elders op te zwepen tot grote prestaties, ondersteund door prima spel van Caro Lenssen en Jack Wouterse en fantastische special effects.

De versuikering van het Christendom

Zaterdag 11 December 2004 om 18:29

Vanmorgen viel het me meteen op tijdens de lezing: een deel van psalm 139 bleef achterwege. Een moeilijk deel, en ik denk dit keer zelfs te begrijpen waarom Carel ter Linden het niet las. Even overwoog ik de psalm integraal te posten en het weggelaten gedeelte te cursiveren, maar na een korte aarzeling besloot ik te volstaan met twee streepjes: een indicatie dat er iets mist. Ter Linden staat per slot van rekening beslist niet alleen in zijn moeite met dit gedeelte, zelfs het lied uit de Opwekkingsbundel die op deze psalm is gebaseerd hint met geen woord naar het bestaan van de passage die vanmorgen werd overgeslagen:

19 God, breng de zondaars om,

– weg uit mijn ogen, jullie die bloed vergieten –

20 ze spreken kwaadaardig over u,

uw vijanden misbruiken uw naam.


21 Zou ik niet haten wie u haten, HEER,

niet verachten wie tegen u opstaan?

22 Ik haat hen, zo fel als ik haten kan,

ze zijn mijn vijand geworden.

Het lijkt een dissonant in een verder zo lieflijke psalm. Is het niet verstandiger deze woorden maar even in te slikken? Juist in deze situatie kan zo'n stuk eenvoudig op een verkeerde manier worden geïnterpreteerd, een foute indruk achterlaten. Immers: Er is een tijd om te scheuren en een tijd om te herstellen, een tijd om te zwijgen en een tijd om te spreken.


Toch denk ik dat zelf-censuur niet het antwoord is. Het staat er, en met een reden. Liever dan het weg te poetsen geef ik u daarom de woorden door van ds. Wim Rietkerk, zoals hij ze sprak in de Jeruzalemkerk op 4 mei 1997. In 1997?! Jawel, er is niets nieuws onder de zon, om nog maar eens met Prediker te spreken.

In Paradisum

Zaterdag 11 December 2004 om 14:47

Soople

Zaterdag 11 December 2004 om 11:12

Da's hendig: Soople biedt eenvoudige toegang tot geavanceerde Google functies.

Esscher-Lego

Zaterdag 11 December 2004 om 09:37iPod hack

Vrijdag 10 December 2004 om 19:50

't Is dat ik geen iPod heb, en geen bruikbare Windows bak - anders had ik deze hack om de plaatjes uit de firmware te veranderen vast über-kek gevonden. Nu is het wellicht iets voor u?

Essential Mac Applications

Donderdag 09 December 2004 om 08:06

Voor de Mac-adepten onder ons: een handig lijstje van progjes die elke Mackeraar zou moeten kennen. En zoals zo vaak met dit soort lijstjes voegen de comments beslist iets toe!

Secrets of Firefox 1.0

Donderdag 09 December 2004 om 08:01

Windowssecret's Brian Livingston voert u mee naar de duistere krochten van Firefox - die helemaal niet zo eng en nerdie zijn, zo blijkt. Krachtige 'tweaks' liggen binnen handbereik, en Brian legt er meteen een paar uit waarmee de best presterende browser nog beter wordt.

Er is bier...

Donderdag 09 December 2004 om 00:03

... of natuurlijk. *Aaargh*

Meltdown at Madame Tussaud

Woensdag 08 December 2004 om 18:10

In de UK is grote beroering ontstaan over de 'kerststal' van Madame Tussauds. Het wassenbeelden museum liet bezoekers in oktober kiezen welke figuren dit jaar moesten figureren in een levensgrote kerststal. Volgens de stem des volks zijn de overspelige

de ideale Jozef en Maria, behoren -gecertificeerd de domsten van het Westen- plotseling tot de Wijzen uit het Oosten en is sexvamp een onschuldig engeltje.


Voorwaar, ik zeg u: het Engelse volk heeft een bijzonder gevoel voor humor. De kerkleiders zijn echter not amused, wat ik me ook wel weer kan voorstellen. Even hartelijk lachen, en dan maar omsmelten die hap.

Most Hated Advertising Techniques

Woensdag 08 December 2004 om 17:29

Usability guru Jakob Nielsen is zo door de bank genomen net teveel narcist en Zeloot om 'm blindelings te volgen - maar in dit geval zou ik zonder enige reserve tegen alle adverteerders willen roepen: hear! hear! hear!

Wortels

Dinsdag 07 December 2004 om 21:44

Moeder had een paar weken geleden al gezegd dat oom Peter en tante Henny zouden komen. Ze komen voor de opening van het nieuwe museum in Aalten. Moeder verheugde zich erop om haar zuster en zwager te zien en te spreken.

Jimi Forever

Dinsdag 07 December 2004 om 18:19

Da's nog eens een ''... ;-)

Samenlevingscontract

Maandag 06 December 2004 om 11:17

In deze situatie is het nodig dat christenen, moslims, joden, andersgelovigen en niet-gelovigen elkaar opnieuw leren verstaan. Samen willen wij een aanzet geven tot herstel. Wij geloven dat de volgende principes een leidraad zijn voor een harmonieuze en vrije samenleving. We willen ons inzetten voor het naleven én voorleven van deze principes.

De redactie van CV·Koers stelde in nauwe samenspraak met drie vertegenwoordigers uit de islamitische, joodse en christelijke traditie een samenlevingscontract samen. Ik vind het een uitstekend initiatief, en de ontwerptekst zeer geslaagd. Helaas biedt CV·Koers geen reactiemogelijkheid anders dan email: daarom heb ik de tekst hieronder integraal overgenomen, zodat u via het reactiepaneeltje uw (desnoods kritische) mening kunt uiten.

1000 jaar is als één dag...

Zondag 05 December 2004 om 12:57

If changing our world is playing God, it is just one more way in which God made us in His image.

Aubrey de Grey, geneticus van de University of Cambridge, heeft een sterk versimplificeerde kijk op de ethiek van gerontologie.


De Grey voorziet dat de ontwikkelingen op zijn vakgebied zó snel zullen gaan, dat de zestigjarigen van nu nog mee zullen maken dat de mens 1000 jaar kan worden. Waar we al die mensen in de toekomst moeten laten is een vraag apart - maar als we zijn tegenpool Jay Olshansky mogen geloven hoeven we voorlopig nog niet na te denken over het antwoord op die vraag. Hij ziet voorlopig geen significante levensverlenging in het verschiet.


'We will be able to live to 1,000'

MOOX Power!

Zondag 05 December 2004 om 12:48

Voor windows adepten: processor geoptimaliseerde Firefox builds.

'n Ui

Zaterdag 04 December 2004 om 21:45


Gezien door de Bresser Biolux microscoop (met camera-oculair om 'm aan de PC vast te knopen) die Sint vanavond achterliet. Dank u Sinterklaasje! 't Was een heerlijk avondje, met Ilia's nieuwe Venice

: Jochum aan het knutselen met 3D figuurtjes en met Venice meespelend op z'n nieuwe mondharmonica, aan het met behulp van z'n nieuwe en een dik boek over cartoontekenen, Rineke aan het knippen en plakken met 3D kaarten, Joëlle aan het met haar nieuwe mp3-speler en ik tegen beter weten in de microscoop aan een prehistorische laptop vastknopend - want hij weigert met onze Mac samen te werken. En ziedaar: met wat kunstgrepen lukte het!

Bush Arrested in Canada for War Crimes

Vrijdag 03 December 2004 om 17:40

Eindelijk een land met ballen!

Amerigo extended version

Vrijdag 03 December 2004 om 13:44

Dit jaar kwam de Sint in een stretched limo voorrijden bij basisschool De Trompetvogel. Een gepaste entree voor een heer van stand, die bovendien gaat jureren voor de 'Idols' finale. De Sint hield van glitter en glamour, zo was de kinderen verteld, en dat hadden ze erg letterlijk genomen! Prachtige mutsen, glitters op de gezichtjes en de mist speelde voor rookmachine...

Voorleesbijbel

Woensdag 01 December 2004 om 23:10

Het vullen is begonnen: langzaamaan worden alle opnamen van de voorleesmarathon 'in de site gehangen'.

EPIC 2014

Woensdag 01 December 2004 om 18:19

Een van de mogelijke antwoorden op de vraag hoe de journalistiek omgaat met de sterk veranderende nieuwsbehoefte van het publiek en de technische mogelijkheden van Internet. Brrr... (via Bieslog)

'Blog' belangrijkste woord van 2004

Woensdag 01 December 2004 om 17:11

Althans, dat vindt Merriam-Webster Inc., 's werelds grootste uitgever van woordenboeken. (bron: CNN)

Kijktip: Philadelphia

Woensdag 01 December 2004 om 14:56

Andrew Beckett (Tom Hanks), een succesvolle advocaat, wordt ontslagen als bij hem aids is geconstateerd. Hij laat het er niet bij zitten en neemt een advocaat (Denzell Washington) in de arm om zijn ontslag aan te vechten. Indringende film met een sterk plot, sterk spel en sterke muziek van o.a. Neil Young (titelsong) en Maria Callas, wiens schitterende vertolking van Andrean Chenier's "La Momma Morta" een emotioneel hoogtepunt van de film vormt. Vanavond op Veronica, 20:30

Knutseluurtje

Woensdag 01 December 2004 om 05:29

Doe eens gek, maak een pentagon dodecahedron kalender! Oftewel: een 12-zijdige driedimensionale kalender. Dat klinkt moeilijk, maar dankzij Ole Arntzen is het slechts een kwestie van simpel knippen en plakken. Jawel, u kunt het!

How to Get More Done in Less Time

Woensdag 01 December 2004 om 05:23

If your time log shows your efficiency ratio to be on the low side, try severely limiting your total amount of working time for a day, and see what happens. Once your brain realizes that working time is scarce, you suddenly become a lot more efficient because you have to be. When you have tight time constraints, you will usually find a way to get your work done. But when you have all the time in the world, it's too easy to be inefficient.

Steve Pavlina beschrijft de methode waarmee hij zijn werkschema op de rit kreeg. Heel herkenbaar, en een van mijn grootste persoonlijke frustraties, is zijn constatering dat je na een lange dag kantoor constateert dat je eigenlijk maar bar weinig uit je vingers hebt gekregen, terwijl je in de paar uur voor een deadline soms meer werk kan verzetten dan in de vele dagen ervoor. Ik noem dat 'de stress van het moment', wetend dat ik die druk nodig heb om echt efficient te werken. Het zou me wat waard zijn als ik diezelfde efficientie zou kunnen realiseren zonder de stress van de deadline, en als bonus nog tijd en energie over hield ook! Het eerste obstakel dat ik bij deze methode daarvoor moet overwinnen is het nauwkeurig loggen van m'n tijd. Discipline... Ook interessant (maar minder verfrissend) is Steve's artikel 'Do It Now', met voornamelijk standaard timemanagementcursus tips. Goed geschreven, en altijd bruikbaar als handvat om weer eens kritisch naar je tijdsbesteding te kijken.