Ruach - praatje bij het plaatje

Zondag 26 Juli 2020 om 17:37

Vandaag een lied om je helemaal aan over te geven: Ruach.

Het Hebreeuwse woord 'ruach' kun je soms simpelweg met ‘wind’ vertalen. Maar het kan ook een diepere betekenis hebben: adem, of Geest. Of een gemoedstoestand, een windrichting - de koers die je vaart.

De Septuaginta, de Griekse vertaling van het Oude Testament, vertaalt ruach in die ‘complexere’ betekenissen consequent met 'pneuma', een woord dat vrijwel hetzelfde scala aan betekenissen heeft. Het draait allemaal om beweging en datgene wat jou in beweging zet, je richting geeft. In het Latijn wordt 'ruach' vertaald met 'spiritus', waar ons woord 'inspiratie' vandaan komt. Dat dus.

Gert Jan Kole · Ruach

We komen Ruach meteen in het tweede vers van de Bijbel tegen (in het scheppingsverhaal is het Ruach, Gods Geest, die over de leegte en het water zweeft en orde aanbrengt) en daarna nog bijna vierhonderd keer. Ze pleit voor ons ‘met woordloze zuchten’, komt ons in onze zwakheid te hulp, schenkt inzicht en verlicht harten. Je vindt haar in het suizen van de wind, in de avondkoelte, ze wordt als een milde regen uitgegoten en zet de hoofden en harten van de discipelen op de Pinksterdag in vuur en vlam.

Terzijde: ik wals hier over twee millennia theologische discussies heen en noem de Geest ‘haar’, omdat het woord Ruach vrouwelijk is én omdat ik bij de beschrijving van zojuist dacht: dat móet wel een vrouw zijn.

Ruach is bijna een onomatopee, een klanknabootsing. Spreek haar naam maar eens langzaam en zacht uit: het klinkt als een zucht, beweging van lucht, het ritselen van bladeren als de wind erdoorheen waait.

De muziek wordt in de Opwekkingsbundel toegeschreven aan Dale Garratt, maar dat lijkt me een misverstand. Het Nieuw-Zeelandse echtpaar Dave en Dale Garratt richtte in 1973 een uitgeverij op die probeerde de bijbel een centralere plek te geven in het worship repertoire. Ze waren voorlopers in de ethnodoxologie, een beweging die culturen die van origine niet-christelijk zijn helpt bij het interpreteren en integreren van bijbelse concepten in hun traditionele muziek, om die daarna toe te voegen aan het brede repertoire aanbiddingsmuziek. De Garratts brachten verschillende 'Scripture in Song' albums en liedboeken uit, en in een van die boeken stond dit ‘Ruach (Spirit, Spirit, Spirit)’. Ik kom echter ook een oude versie tegen die muzikaal dicht tegen de Klezmer aan ligt, en vermoed daarom dat de Garratts dit lied niet zelf componeerden, maar een bestaande Jiddische melodie in hun bundel opnamen.

De tekst van dit lied komt uit het Bijbelboek Zacharia. Zacharia was een profeet, een tijdgenoot van Haggaï, rond 520 voor Christus. De Judeeërs waren na een lange ballingschap teruggekeerd en stond voor de taak het land weer op te bouwen. Onderdeel daarvan was de herbouw van de tempel, en die wilde niet zo vlotten. Zacharia was een man die dromen en visioenen kreeg, en in hoofdstuk vier vertelt hij over zo’n droom: hij zag een gouden kandelaar met zeven lampen, die werden gevoed met olie die rechtstreeks uit twee olijfbomen door gouden buizen naar de kandelaars vloeide. Hij vraagt om uitleg en een engel zegt hem: “Het betekent: niet door kracht of geweld zal het werk worden gedaan, maar door mijn Geest, zegt de Heer van de hemelse legers.”

In de opname hoor je piano, synthesizer, een rainmaker, een windgong en vooral veel stemmen - beweging van lucht. Met grote dank aan Hanneke Baas, die de onmisbare vrouwelijke vocalen voor haar rekening nam.


Hiervoor: "Write Every Day Down - praatje bij het plaatje" | Hierna: "Moria" | Naar de voorpagina | E-mail Gert Jan

Gebruikte Tags: , ,

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.

Gebruikte Tags: , ,

Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!