Nada Te Turbe - praatje bij het plaatje

Maandag 08 Juni 2020 om 09:40

De Spaanse mystica Theresia van Ávila leefde in de zestiende eeuw, een tijd waarin enorme economische groei (Columbus had de Amerika's ontdekt en het goud kwam letterlijk met scheepsladingen binnen) hand in hand ging met grote onlusten en dodelijke ziektes die over de wereld golfden (Europese matrozen waren super-verspreiders van de builenpest). De kerk, hongerig naar macht en geld, had lijnrecht tegen Christus' voorbeeld in de kant van de rijken en machtigen gekozen - wat leidde tot een grote kerkscheuring, de Reformatie. Theresia bleef in de Rooms-Katholieke kerk, en hervormde de kloosterorde van de karmelietessen van binnenuit. Ze was een activiste die haar verhouding tot God gebruikte als een bron voor haar daden. Haar boeken zijn voor de Rooms-Katholieke theologie zo belangrijk dat zij in 1970 werd benoemd tot kerkleraar.

Fast forward 500 jaar naar 2020 en je ziet: als de geschiedenis ons iets leert, is het dat we niets van de geschiedenis leren. Alleen zijn het nu uitgerekend de witte Evangelicals (nazaten van de Reformatie) die Trump en zijn clan in het zadel hebben geholpen en is de Katholieke kerk juist de partij die de kerk als veldhospitaal inricht en opkomt voor de zwakkeren. En de laatste wereldwijde pandemie kwam niet uit Europa maar werd met alle wereldhandelsreizigers mee ingevlogen vanuit Azië - de radertjes veranderen, het mechanisme blijft hetzelfde.

Dat alles spookte door m'n hoofd toen vriendin Elise van der Leeuw op haar harp 'Nada Te Turbe' had ingespeeld en ik aan de slag ging om er een nieuwe track voor de 'Songs in Isolation' playlist van te maken. Het is een van de populairste liederen uit de Communauté de Taizé, een internationale christelijke oecumenische kloostergemeenschap vlakbij Cluny in Bourgondië. De tekst is van Theresia van Ávila (16e eeuw), de muziek van Jacques Berthier (20e eeuw) uit Taizé, en de uitvoering van vandaag de dag.

Een turbulent begin, maar daarna daalt de rust neer. Om je vervolgens weer wakker te schudden...

Je hoort, in volgorde van opkomst: een radio die door de FM band zoekt, samples van (ANP, 538 en internationale) nieuwsuitzendingen uit de eerste week van juni 2020, Ruben Lemetre die het gedicht leest in de originele Spaanse taal, Elise's harp, een fretloze bass, een vocaal nonet dat de basispartijen zingt bij een portatief orgeltje, Spaanse gitaar, Elise die de door ons gemaakte hertaling leest, pianica, pianino, cajon, choroi 2Lups, tongue drum, en een twaalfkoppig koortje dat nog wat extra vocale harmonie toevoegt. Arrangement, stemmen en instrumenten (tenzij anders vermeld), recording, mixing en koffie: GJ.

Gert Jan Kole · Nada te turbe

Hiervoor: "Delf mijn gezicht op - praatje bij het plaatje" | Hierna: "We'll Meet Again - praatje bij het plaatje" | Naar de voorpagina | E-mail Gert Jan

Gebruikte Tags: , ,

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.

Gebruikte Tags: , ,

Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!