Geen woord te veel - Psalmen voor Nu, cd 4

Zaterdag 07 Juni 2008 om 13:06

U had van mij nog altijd een bespreking te goed van de vierde cd van Psalmen voor Nu, 'geen woord te veel'. Eelco klaagde al terecht dat ik de titel we érg letterlijk opvatte... Dat gaan we nu dan maar eens compenseren.

Laat ik beginnen met te zeggen dat deze cd me minder overrompelde dan de eerdere uitgaven. Daarin ligt geen waardeoordeel besloten, alleen de constatering dat de richting waarin het team ontwikkelt minder dicht bij mij ligt. Naarmate het project vordert worden de arrangementen vrijer, gevarieerder, gewaagder. Daarmee staan ze steeds verder af van de traditionele wijze van psalmzingen. Daar is niks mis mee, integendeel, en bovendien is het volledig in lijn met het de doelstelling van Psalmen voor Nu de psalmen te berijmen 'in eigentijds Nederlands, op nieuwe melodieën in de traditie van de lichte muziek van de afgelopen halve eeuw'. Het vergt alleen van de luisteraar die de ambitie heeft deze psalmen in de gemeente te zingen wat extra creativiteit. Veel van de arrangementen zullen niet direct uitvoerbaar zijn met de gemiddelde muziekgroep en ook niet alle melodieën lenen zich even goed voor de gemeentezang. Toch is daarin meer mogelijk dan je op het eerste gehoor zou denken. Cd 4 schurkt dicht tegen de popmuziek van de jaren ’70-‘90 aan. Je hoort invloeden van Alan Parsons, Michael McDonald en de Doobie Brothers, Donald Fagan en Steely Dan, Chicago, Motown, gospel... De Fender Rhodes figureert regelmatig en een Tower of Power-achtige blazerssectie geeft een koperen randje aan menige psalm. Het album bevat veel verschillende stijlen, van soul en R&B tot singer-songwriter ballads en af en toe zelfs een disco-klapje. Rijke, doordachte arrangementen, afgewisseld met enkele verrassend sobere – maar daarmee niet minder doordachte! – muzikaal vormgegeven psalmen. Bij de eerste ‘doorloop’ van de cd slaat door al die variatie even de vertwijfeling toe. Wat voor vlees hebben we in de kuip?

De opener, psalm 117, is een toegankelijke meezinger. Op menige bijbelkring zal deze kortste psalm tot de favorieten gaan behoren, ditmaal niet vanwege de lengte maar vanwege de pakkende melodie die bovendien met een paar simpele gitaarakkoorden van een goed klinkende begeleiding is te voorzien. Op jeugdkamp kom je hier rond het kampvuur goed mee weg. Track 2, ‘'Goede mensen gezocht'’, is meteen heel andere koek. Het lijkt alsof het team John Barry heeft gevraagd de soundtrack voor de nieuwe James Bondfilm even opzij te leggen om een arrangement te maken voor deze psalm. De melodie, vol syncopes en af en toe een lastige interval, is mooi maar complex.

De cd vervolgt met psalm 20, een prachtige ballad met groovy memphis-horns. Een echt luisterlied: tijdens het concert in het Utrechts Tivoli, waar de Psalmen voor Nu live band overigens voor een andere muzikale benadering van deze psalm koos, luisterde het publiek dan ook aandachtig.

Heel anders was dat met psalm 125, uitgevoerd met een gospelkoor inclusief hevig ad-libbende vocalisten en blazers, die aan het einde van dat concert als een zegenbede werd ingezet. Uit volle borst zong de zaal mee: "Vrede voor Israël, vrede voor Gods volk!"

Even daarvoor was psalm 119 uitgevoerd – maar eigenlijk is die term ‘uitvoeren’ hier niet op zijn plaats. Waar je op basis van de cd zou verwachten dat de ritmische en melodische patronen niet zo eenvoudig zouden worden opgepakt door een grote groep bleek dat in de praktijk heel anders te zijn. Melodie, harmonie en ritme ontpopten zich tot een heel geschikt vehikel voor de schitterende tekst van Menno ter Beek. Sergej Visser ging het publiek voor, gesteund door de band en een twaalfkoppig koor, maar al snel versmolten podium en zaal: één van hart, één van stem, één in liefde voor God en Zijn woord. Vijfentwintig minuten lang ging dat zo door, een indrukwekkend getuigenis én tegelijk een indicatie dat het team van Psalmen voor Nu uitstekend op koers ligt voor het behalen van zijn ambitie de psalmen weer terug te brengen in de harten van de mensen.

Hiervoor: "Baby van het jaar 2008: Elisa" | Hierna: "Kleine meisjes worden groot" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Gebruikte Tags: , , ,

Reisgenoten

gravatar for Anke Kamman-van den Brink

Goedendag,
Ik ben de weeksluiting voor een verzorgingshuis aan het voorbereiden.

Ik vond psalm 15 als een zeer toepasselijke psalm.
Maar: die is niet bekend. En dus niet te zingen die avond.

Toch zou ik hem wel willen gebruiken.
Laten horen?
Ik ben aan het zoeken op internet.
Kwam ik op uw site.
Toch kom ik daar ook niet echt verder. Tot ik deze reactiemogelijkheid vond.
En misschien kunt u me een weg wijzen, zodat ik ergens uitkom waar ik die psalm kan horen/downloaden/opslaan en zo laten horen op die weeksluiting.

Het zou leuk zijn een (positieve) reactie te krijgen.

Met vriendelijke groet en alvast bedankt.

Anke Kamman-van den Brink · 23-06-’08 23:40 · Reageer op Anke Kamman-van den Brink

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Beste Anke, psalm 15 kun je hier op KQ vinden: Wie zo leeft Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 24-06-’08 01:13 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Eelco

Gefeliciteerd!

Eelco · 05-03-’09 17:20 · Reageer op EelcoVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.

Gebruikte Tags: , , ,

Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!