Herman Finkers - Na De Pauze

Zondag 23 December 2007 om 18:14

Gulle, ietwat platte humor wordt voor je het beseft ingewisseld voor een diepzinnige, rake beschouwing over de kern van je bestaan, met meteen weer een gortdroge grap er overheen. Het ene moment rol je van je stoel van het lachen, een tel later zit je op het puntje van je stoel om maar geen nuance te missen van de fijnzinnige pareltjes levenswijsheid die Herman Finkers voor je uitserveert.

Sinds bij hem een milde vorm van chronische lymfatische leukemie is geconstateerd (waarbij dat 'milde' betekent dat je er wel rap dood aan gaat, maar niet meteen) heeft de cabaretier hernieuwd diep nagedacht over de grote levensvragen. In zijn nieuwe programma gaat hij die complexe thematiek niet uit de weg, integendeel: hij deelt zijn blijmoedige kijk op het leven en de onvermijdelijk daarbij horende dood (een trouwe vijand) onbekommerd met het publiek. 'Een vijand is tot daar aan toe. Maar een vriend, je wenst het je ergste vijand nog niet toe.' En in alles merk je daarbij dat zijn visie stevig verankerd is in zijn rotsvaste katholieke geloof - vergeef me deze contradictio in terminis.

Gaat deze hele show nu alleen maar over Finkers' ziekte? Nee, zeker niet - maar ergens indirect toch ook weer wel.

Het programma behandelt een scala aan thema's: van de dokter tot TMF, van zijn verhuizing naar Beuningen tot het 'leren kennen' van zijn vrouw, van de herman-finkers-fuchsia tot een kostelijk verslag van een interview met 'een kwaliteitskrant', alles passeert de revue en wordt in de beste Finkers-traditie met veel humor in grote kwaststreken neergezet.

Maar Herman Finkers is veranderd. Waar in vorige shows de incidentele serieuze noot werd bedekt met een dikke laag grappen en grollen schept hij nu naast de onmiskenbare Twentse droge humor óók ruimte voor diepzinnige bespiegelingen. Met een fijn penseel zet hij de puntjes op de i. In de pointe van een liedje, in een bruggetje naar een volgend item of in een ontroerend lied over zijn 'uit de tijd gekomen' vriend Willem Wilmink - de diepe onderstroom van de voorstelling steekt steeds opnieuw verrassend de kop op. Soms wrang, maar nooit beklemmend: steeds is daar op tijd die bevrijdende lach.

Toeval of niet, vrijwel alle grote thema's die in míjn leven spelen zijn gisteravond met een Finkers-lichtje beschenen. Sommige zijn zacht gemasseerd door zijn heerlijke katholiek-blijmoedige relativeringsvermogen, alsof de angel er uit is gehaald. Anderen hebben er stevig met de mattenklopper van langs gekregen, tot alle stof en gereformeerde dogmatiek er uit was geslagen. Een aanrader.

Helaas zijn alle voorstellingen volledig uitverkocht, zodat een tweede bezoek er niet in zit. Heeft u nog geen kaarten, dan zult u moeten wachten op de DVD...

'Kunst en religie zijn tweelingzusjes', zei Reve. Ik wil daar een broertje aan toevoegen: humor. Als een religieus systeem er niet in slaagt deze drie met elkaar te verenigen, dan gebeuren er vreselijke dingen. Sterker nog, een religie die kunst haat of die humor haat, of nog erger, die allebei haat, is een religie die voor mij niet meer Godminnend maar Godhatend is.

Lees ook: Psalm 131 in het Twents (de openingstekst van Na De Pauze) én bekijk hieronder Het Gesprek dat Annemiek Schrijver had met Herman Finkers (in twee delen).

Hiervoor: "Kerstverlichting" | Hierna: "Eerste kerstdag: Es ist ein Ros entsprungen" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Porq

Fantastische man, fantastische show. Ben er gisteravond geweest en heb echt genoten. Heb al z’n voorgaande shows ook gezien en heeft zeer veel raakvlakken maar is toch anders dan z’n voorgaande shows. Wel is hij nog steeds een ijzersterke cabaratier en zal altijd fan van hem blijven…

Porq · 16-01-’08 20:26 · Reageer op PorqVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!