Expositie 'Gezichten van Christus'

Zaterdag 01 December 2007 om 21:30

Tot 6 januari kunt u in de Utrechtse Nicolaïkerk terecht voor een selectie uit het werk van Monique Touwen. Vanmiddag werd de expositie officieel geopend met een kunsthistorische beschouwing over de portrettering van Jezus door de eeuwen heen, gevolgd door een korte uitleg van Monique over die heel andere dimensie: de diepe religieuze betekenis van haar werk. Terwijl een ensemble met drie fluiten en een violone (en vier nationaliteiten) voor een prachtige muzikale achtergrond zorgde bekeken Rineke en ik de geëxposeerde schilderijen. Een prachtig triptiek, een fraaie serie 'Gezichten van Christus' en als pièce de résistance het immense doek 'Ik ben het licht voor de wereld'.Monique is een persoonlijke vriendin, waardoor ik veel van haar werk al kende. Daarnaast hebben we de afgelopen tijd onregelmatig samen aan haar website ateliermonique.nl gesleuteld, waardoor veel beeldmateriaal nog vers op mijn netvlies stond. Toch kan een foto de essentie van een doek nooit helemaal 'vatten': het origineel is altijd mooier. Heel extreem ervoer ik dat bij het al eerder genoemde 'Ik ben het licht voor de wereld', een schilderij van zeven meter breed en twee meter hoog, dat ik alleen nog in detailfoto's had gezien. Uit die foto's kwam een heel duister, wanhopig en grimmig beeld naar voren. Ronduit afstotelijk. Wetend dat Monique's werk 'in het echt' veel krachtiger overkomt dan op foto's zag ik er niet naar uit dat schilderij 'live' te bekijken. Maar wat een vergissing! Eenmaal voor het doek staand, oog in oog met Christus, diens armen zeven meter wijd troostend uitgespreid, werd ik getroffen door de kracht waarmee dit schilderij dwars door de afgebeelde ellende en óver de donkere kleurenkakofonie van bloedrood en purper, diepblauw en allerlei zware grijstinten heen, juist in helder goudgeel jubelt over de liefde van God.

Kortom, sla ateliermonique.nl niet over, maar vergeet vooral niet om de doeken zelf te gaan bekijken! Na de break nog wat meer foto's uit m'n telefoon - helaas was ik m'n echte camera vergeten.

Ik leg mijn handen op de zieken en ze genezen

Een deel van de serie 'Gezichten van Christus'

In de Nicolaikerk, of zoals de Utrechters zeggen, de Klaaskerk, valt een zwartepietenpak onder de noemer 'gepaste kledij'

Hiervoor: "Some Surprise" | Hierna: "Modeltekenen" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!