Lanz Bulldog

Zaterdag 01 September 2007 om 15:02

Op weg naar de Bol hadden we de auto even aan de kant gezet om de grote oude tractor die ons over de smalle dijk tegemoet kwam te laten passeren. Achter hem bleken tientallen andere tractoren te zitten, een optocht waar geen einde aan leek te komen. We hebben met veel plezier deze prachtige werktuigen uit den ouden doosch bewonderd, de een nog kleuriger dan de ander, maar ik dacht er niet aan mijn camera te pakken. Want, eerlijk is eerlijk, tractoren zijn niet echt my cup tea, to say the least. Tot ik in de verte het onmiskenbare geluid van een Lanz Bulldog hoorde en ik in één klap een kwart eeuw terug in de tijd stond.

Als tiener logeerde ik regelmatig bij 'Pake en Beppe', in Veenoord, Drenthe. Tijdens een van die logeerpartijtjes werkte ik mee als audiotechnicus aan de lokale revue en voor een toneelscene had men het geluid van een Lanz Bulldog nodig. Ik had geen idee wat dat was, maar werd al snel op het spoor gezet van een boer die nog een Lanz in zijn schuur had staan.

Gewapend met een cassetterecorder en een handmicrofoon stapte ik een grote boerenschuur in, waar achter een stapel hooibalen een blauwe trekker met twee enorme vliegwielen stond. De boer haalde een jerrycan petroleum en een gasbrander en na een ingewikkelde (en in mijn beleving levensgevaarlijke) startprocedure gaf hij een stevige slinger aan één van de vliegwielen en kwam het gevaarte met een oorverdovend kabaal tot leven. Na een paar ogenschijnlijk ongecontroleerde donderslagen begon hij stationair te draaien - maar wat heet stationair draaien, dankzij de vliegwielen kon de zware ééncilinder tweetaktmotor met zo'n verbazingwekkend laag toerental toe dat het nog het meest leek op een lange reeks explosies, zo'n twee dreunen per seconde. De schuur trilde op z'n grondvesten en de VU-meterjes van m'n cassetterecordertje sloegen vér in het rood, maar na wat aanpassingen werd het toch nog een geslaagde opname.

En daar rolde nu opeens zo'n machtige machine voorbij, met z'n karakteristieke roffel uit de tweetaktmotor. Snel greep ik de camera van de achterbank en drukte af. Het geluid kan ik u helaas niet laten horen, maar dat is misschien maar beter ook. Destijds, in de grote tent van de revue, bleek de 4000 Watt sterke PA maar amper in staat om de sonore dreun van de Lanz een beetje accuraat weer te geven. Ik weet natuurlijk niet wat voor speakers u aan uw PC hebt vastgeknoopt, maar ik vermoed dat het niet zo indrukwekkend zou hebben geklonken. Soms is het beter iets aan de verbeelding over te laten!


Hiervoor: "Relaties tussen religies" | Hierna: "Liefde is..." | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Gebruikte Tags: ,

Reisgenoten

gravatar for spans

Lanz Bulldog Museum
http://www.lanzbulldogmuseum.nl
vrijdag 12 sept 2008 opening van nederlands eerste lanz-bulldog-museum
met show van uitsluitend lanz-bulldog tractoren
gratis springkussen voor de kinderen
gratis rondritten met de lanz bulldog express
demonstatie john deere tuin en park machines
van 10.00 tot 1700 uur
adres noordwal 3 vollenhove
info/opgave tractoren 0527 241378 of info@lanzbulldogmuseum.nl

spans ( E-mail ) (URL) · 17-08-’08 14:48 · Reageer op spansVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.

Gebruikte Tags: ,

Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!