Relaties tussen religies

Zaterdag 25 Augustus 2007 om 17:31

Rorate introduceerde vandaag haar theologenteam, dat zal proberen antwoord te geven op de theologische vragen van lezers. Hendro Munsterman beet het spits af met een essay over subsistit in, twee van de meestbesproken woordjes uit Lumen Gentium (de dogmatische constitutie van het Tweede Vaticaans Concilie over de Kerk): “Deze Kerk (van Christus), in deze wereld ingesteld en uitgebouwd als een maatschappij, bevindt zich in de katholieke Kerk...”. Sinds deze verklaring in 1964 de wereld in is gestuurd wordt er al gesteggeld over wat daarmee nu precies bedoeld werd: valt 'de Kerk van Christus' in de optiek van het Vaticaan nu samen met 'de katholieke Kerk' (en is dus elke oecumenische inspanning vanuit Rome gericht op het uiteindelijk terugkeren van alle reformatorische en evangelische kerken in de moederschoot van de katholieke Kerk) of erkent men andere christelijke stromingen óók als Kerk van Christus? Munsterman, de jeugdige (1972) directeur van het Centre Théologique de Meylan-Grenoble, weet een goed en verhelderend beeld te schetsen van de verschillende gedachten die daarover de ronde doen.

Minstens zo boeiend is zijn betoog dat Allah en God linguïstisch dan weliswaar uitwisselbaar zijn, maar theologisch niet zo eenvoudig één en Dezelfde zijn te noemen. Als we al een 'is gelijk'-teken willen plaatsen, stelt Munsterman, dan past dat beter tussen Jezus en de Koran. Het plaatje is daarmee niet compleet, maar voor mij vielen wel een paar puzzelstukjes waar ik al een tijdje mee rondliep op hun plek.

Hiervoor: "iPhone definitief gehackt" | Hierna: "Lanz Bulldog" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Gert Jan

Beste Ted, dat is toch helemaal in lijn met het hier gestelde (en met het artikel van Munsterman)? De woorden ‘God’ en ‘Allah’ zijn taalkundig uitwisselbaar. Tegelijk is er theologisch wel degelijk een verschil; als Arabisch sprekende Christenen Allah zeggen bedoelen ze daarmee de God van de Bijbel.

Gert Jan ( E-mail ) (URL) · 29-08-’07 09:08 · Reageer op Gert JanVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!