Goed luisteren? Oordoppen in!

Donderdag 23 Augustus 2007 om 06:51

Vanmorgen in de Volkskrant: Oordopjes bij popconcerten steeds normaler. Maar liefst 45% van de concertbezoekers blijkt wel eens oordopjes te dragen om de trommelvliezen te beschermen tegen de geluidsdruk. Laat het absurde volume nou de reden zijn dat ik de laatste tien jaar vrijwel geen popconcerten meer heb bezocht...

Midden jaren '90 bezocht ik in Vredenburg een concert van Pat Metheny waarbij alle details - niet alleen Metheny's eigen geniale subtiliteit, maar echt alle muzikale details - volledig verloren gingen in een dikke brei van decibellen. Sindsdien lijkt het volume bij concerten alleen nog maar harder te zijn geworden. Maar eerlijk gezegd vond ik oordopjes ook geen optie. De laatste keer dat het echt te gortig werd, een jaartje geleden in Paradiso, heb ik de helft van de tijd met m'n vingers in mijn oren gezeten. Een zegening voor mijn trommelvliezen maar door de filtering van de frequenties (alle hogere tonen vallen weg) is het geluid niet meer genietbaar. Nee, dan luister ik liever voor een fractie van de prijs van een concertkaartje naar de CD of DVD.

Blijft natuurlijk de hamvraag: als zowel de bandleden, de technici, de zaalexploitant, het barpersoneel als de bezoekers oordoppen in moeten doen om het te kunnen uithouden, WAAROM MOET HET DAN ZO HARD?!

Hiervoor: "Prof. Hoek over homofilie" | Hierna: "Vakantiefoto's" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Sjoerd

Voorzover ik weet is een van de redenen voor het luide volume te zorgen dat het geluid goed is over een zo’n groot mogelijk gedeelte van de zaal. Verschillende geluidsgolven dragen verschillend over afstanden. Verder is het voor sommige mensen een beleving. Een aardig alternatief zijn goede oordoppen. Alpine, http://www.alpine.nl verkoopt oordoppen voor ik dacht iets van 25 euro die de frequenties zo gelijkmatig mogelijk filteren zodat er nog wat van je muziek overblijft, en heeft filters met verschillende dempings graden. Persoonlijk vind ik dat ze te veel dempen, muziek klinkt dan ver weg. Echter gebruikt Johanneke ze altijd naar tevredenheid.

Sjoerd · 24-08-’07 20:02 · Reageer op SjoerdVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!