C-Metisse

Vrijdag 08 September 2006 om 00:01

Een maand of twee geleden mocht ik een nieuw leasebakkie bestellen. In plaats van de weergaloos fraaie lijnen en het gedurfd vormgegeven interieur van de Citroën C4 koos ik uiteindelijk de dodelijk saaie - wat heet, oerlelijke - Toyota Prius. Zelden zo'n wanstaltige automobiel gezien. Maar da's niet erg, want ik zit erín. En hij heeft één pluspunt, of eigenlijk twee.

Ten eerste is het een hybride auto, aangedreven door een benzine- en een electromotor. Dat is een pleister op m'n ziel, die het toch bepaald niet fijn vindt dat ik met al die autokilometers dagelijks fors bijdraag aan de vervuiling van Gods goede aarde. Ten tweede komt deze hybride technologie met een CVT, een continue variabele transmissie. Dat is een doorontwikkeling van wat 'van Doornes Automobiel Fabriek' vroeger variomatic noemde. Zo sla je twee vliegen in één klap: in de file geen uitstoot meer (want op lage snelheid rijd je puur electrisch) en je hoeft niet meer te schakelen. Optrekken om van de ene file in de andere te schuiven is een kwestie van de rem loslaten, fluisterstil wegrollen en de rem een paar meter verderop weer intrappen. En Citroën biedt geen van beide: geen hybride, en geen CVT.

Nu moet u echter weten dat Citroën al sinds mijn kinderjaren mijn absoluut favoriete automerk is. De Volvo's van de laatste jaren zijn een keuze van het hoofd op basis van aspecten als veiligheid, praktische gebruiksmogelijkheden, duurzaamheid - zeg maar alles wat de klassieke Citroëns die ik daarvoor reed niet boden, en wat ze juist zo onweerstaanbaar maakte. Hoofd versus hart, dus. Wie ooit achter het stuur van een CX is gekropen en heeft ervaren hoe die dame-van-stand je gedistingeerd door het verkeer draagt, gehoorzaam en alert reagerend op elke aanwijzing die de bestuurder haar met een pink of teen toefluistert, onderwijl elke rimpeling in het wegdek voor je gladstrijkend, begrijpt dat triviale zaken als betrouwbaarheid en praktisch nut volstrekt ondergeschikt zijn aan die beleving.

Laat Citroën nu op de Mondial de l'Automobile met een nieuwe conceptauto komen, de C-Metisse, een fantastisch vormgegeven hybride sportbolide, de achterwielen aangedreven door twee electromotoren, de voorwielen door een schone 3,0 liter V6 HDi diesel(!)motor. Compleet met een futuristisch interieur en - uiteraard - het hydraulische veersysteem dat elke rit tot een rustkuur maakt.

Het zal ongetwijfeld nog een fors aantal jaren duren voordat een van dit studiemodel afgeleide auto in de showroom staat, helaas. Aan de positieve kant: als je de conceptcar van de C6 naast de uiteindelijke productieversie zet, blijkt Citroën de destijds als 'bijzonder gewaagd' beoordeelde vormgeving van het studiemodel grotendeels te hebben gehandhaafd. Dat biedt hoop voor de C-Metisse... En tegen die tijd zal het leasecontract van de Prius vast zijn beste tijd gehad hebben ;-)


Hiervoor: "Asfaltbeton..." | Hierna: "Kaoss Guitar" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Mutti

Flauw hoor, dat ik zelf opzoek moest naar een foto van de oerlelijke en wanstaltige Toyota. Ziet er toch prima uit!? En ‘t belangrijkste is: dat hij je van A naar B kan brengen, terwijl je ook nog eens comfortabel droog kunt zitten. Da’s heel wat anders dan per benenwagen, waarmee miljoenen mensen over de hele wereld zich moeten verplaatsen en daarbij vaak hun bagage op hun hoofd moeten dragen… :-p
Ga je schamen over je gemopper!

Mutti (URL) · 08-09-’06 11:49 · Reageer op Mutti

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Ziet er toch prima uit?! Ga je schamen! ;-)

Ha, ik klaag helemaal niet, ik heb toch zelf voor die Prius gekozen? Er waren pakweg 80 modellen waar ik uit mocht kiezen, en ik heb de lelijkste gepakt. Niet omdat-ie lelijk is, maar omdat-ie hybride is. Honda heeft ook hybrides, overigens, en beter vormgegeven, maar daarbij blijft de benzinemotor altijd werken zolang je rijdt en dient de electromotor alleen als hulpmotor. Dat schiet niet op ;-)

Wel een rare gewaarwording overigens, dat je wegrijdt en geen motor hoort. Pas als je het gaspedaal diep intrapt start automatisch de bezinemotor bij. Zodra je stilstaat slaat hij weer af. Tijdens de proefrit kon ik in onze wijk alles op de electromotor doen en schakelde de benzinemotor pas bij toen ik op een doorgaande weg uitkwam. Ik vraag me af hoe voetgangersvriendelijk dat eigenlijk is…

Gert Jan (URL) · 08-09-’06 11:58 · Reageer op Gert Jan

gravatar for terp

Krijg je er ook zo’n mannetje bij die met een rode vlag voor je uitloopt? ;-) Mmm, mischien moet ik s’nachts mijn server maar uitzetten om mijn geweten te sussen, omdat ik een dikke diesel rijd…

terp ( E-mail ) (URL) · 12-09-’06 16:23 · Reageer op terpVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!