Goochelen met taal en rekenen

Donderdag 29 Juni 2006 om 19:10

De ministers zijn gezamenlijk tot het oordeel gekomen dat de hedenochtend niet aanvaarde motie geen gevolgen heeft voor het functioneren van het kabinet.

Let op de formulering. Het is een open deur, een logisch antwoord op een retorische vraag. Als een motie van wantrouwen jegens een minister niet door de Tweede Kamer is aanvaard, hoeft het kabinet er geen consequenties aan te verbinden. Uiteraard. Daar kan elke minister zonder enige terughoudendheid voor tekenen: het zou een rare boel worden als een afgewezen motie toch wordt uitgevoerd, of een aanvaarde motie niet werd uitgevoerd. Verdonk heeft het een paar keer geprobeerd en de Kamer was steeds 'not amused'. Nee, een niet aanvaarde motie heeft in beginsel geen gevolgen.

Een heel andere vraag is of het kabinet door kan regeren als een coalitiegenoot wegvalt. Maxime Verhagen stuurt daar wel op aan: halverwege een andere coalitie samenstellen mag niet, doorregeren met tweederde van de coalitie kan wel stelt hij, zolang het kabinet de steun van de Tweede Kamer maar heeft. En zolang de Kamer die steun niet via een (aangenomen!) motie van wantrouwen jegens het hele kabinet heeft ingetrokken, moet je er vanuit gaan dat het kabinet die steun heeft.

Dat laatste is zondermeer waar. Het eerste lijkt mij discutabel. Volgens Verhagen verandert er niets in de coalitie, haar mandaat of het regeerakkoord als D'66 er tussenuit piept. Volgens mij moet Maxime zijn schoolgeld terughalen. Zelfs Jochum van 7 weet probleemloos op te hoesten: "Drie, één eraf is?" - "Twee!"

Maar dan leer ik zelf iets bij: "En twee is niet hetzelfde als drie, toch?" - "Jawel!" - "Huh? Leg eens uit?" "Twee... " Jochum tekent een 2 in de lucht, pauzeert even als hij de basis heeft voltooid en plakt dan in een vloeiende beweging een extra haal aan de voet. "Drie."

Inderdaad, dat is D'66 voor dit kabinet. Een wormvormig aanhangsel dat slechts met een dun lijntje verbonden is met de rest van de ploeg. Het kabinet kan zonder D'66, sterker nog: deed dat al vaker. Steeds als D'66 meende zich te moeten profileren liep het kabinet naar de LPF voor steun, en steeds kreeg ze die. Als het kabinet die rol gaat formaliseren in de vorm van een minderheidsregering met gedoogsteun van de LPF, kan de LPF er echter garen mee spinnen. Feitelijk bepaalt in die situatie de LPF het beleid. Immers, als CDA en VVD de LPF tegen de haren instrijken is het dreigen met een motie van wantrouwen genoeg om de coalitie op de knieën te dwingen.

De vraag is dus: levert het kabinet zich uit aan de LPF (een soort Balkenende I revisited) of zijn ze wijzer geworden en trekken ze de stekker eruit?

Update 20:50 uur; en jawel, na een voorzetje van Alexander Pechtold, Laurens Jan Brinkhorst en Medy van der Laan kopte JP hem zelf in: exit kabinet, de 'Normen en Waarden'-variant.


Hiervoor: "Het recht Verdonkeremaand" | Hierna: "Zorg(elijk) stelsel" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Annelies

Weet je wat mij een goed alternatief lijkt:
totalitaire monarchie! Weg met het parlement, de kamers, het kabinet. Terug naar de koningin (of binnenkort koning) die volledige macht heeft. Niks geen ceremoniele functie. Keihard regeren, alleen beslissingen nemen, hooguit geadviseerd door mannetjes (of vrouwtjes) die zich ministers mogen noemen bij de gratie Koningings! ;-)
Eenduidig beleid met duidelijke argumenten: OMDAT IK DAT WIL EN NU JE MOND HOUDEN!!

Annelies ( E-mail ) · 29-06-’06 23:13 · Reageer op Annelies

gravatar for frans

Mevrouw Annelies schreeuwt heel hard, ze drukt zich, zoals dat heet, ongelukkig uit, maar ze heeft wat mij betreft een punt. ‘Een nationale aanpak van de problemen,’ hoor ik hem nog zeggen, een jaar of 20, 30 geleden.

frans (URL) · 30-06-’06 02:53 · Reageer op frans

gravatar for Annelies
In reactie op : ‘t Was als grapje bedoeld hoor. Ik ben absoluut voor de regerinsvorm zoals we die al jaren hebben. Ik vind het alleen zo jammer dat het nu wederom zo’n zooitje is. Mijn reactie was puur bedoeld als geinige aanvullig op GJ’s eerdere log met de mogelijkheden van uitkomsten ;-) Annelies ( E-mail ) · 30-06-’06 09:10 · Reageer op Annelies

gravatar for frans

Ok! (Wel jammer, natuurlijk… Ik dacht eindelijk een medestander te hebben gevonden.)

frans (URL) · 30-06-’06 20:59 · Reageer op frans

gravatar for Gert Jan
In reactie op : Ikke, ikke! Democratie is een deceptie, inspraak een illusie. Een natie overleveren aan de stem des volks is de dood in de pot, grauwe middelmatigheid ons onontkoombaar lot. Inspraak zonder inzicht is uitspraak zonder uitzicht.

Ik ben monarchist in hart en nieren! Maxima for president!

O, wacht…

Gert Jan (URL) · 30-06-’06 21:22 · Reageer op Gert JanVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!