Blogging, Podcasting en corporate communications

Zondag 11 Juni 2006 om 16:48

Robert Scoble, Microsoft's evangelist en meest bekende blogger, stapt over naar PodTech. Van een miljardenbedrijf met tientallen jaren ervaring en een wereldwijde solide userbase naar een éénjarige startup, een "media company dedicated to podcasting".

Robert kiest het goede deel, denk ik. Niet dat Microsoft onwillig is, maar het bedrijf is te groot om de ontwikkelingen echt op de voet te kunnen volgen, laat staan voorop te lopen. Bovendien groeien mensen soms sneller dan bedrijven. Microsoft denkt nog in systemen en vanuit technologie, in plaats van in levensveranderende revoluties op het gebied van communicatie en interactie - onafhankelijk of dat nu over corporate communicatie, mainstream media of we-media in tekst, beeld of geluid gaat. De wereld verandert in een halsbrekend tempo, en een oceaanstomer als Microsoft kan slechts met moeite volgen. Voor een bevlogen man als Scoble is dat na een paar jaar dodelijk voor z'n creativiteit.

Dat het ook anders kan bewees recent Jonathan Schwartz, CEO van Sun. Het bedrijf ziet zich genoodzaakt 5000 man te ontslaan, maar biedt elk van hen een platform in de vorm van een door Sun betaald weblog. Geen benauwde corporate communications afdeling die angstvallig de PR tegen de klippen op probeert te managen, maar volstrekte openheid. Door alle ontslagen medewerkers een blog te bieden faciliteer en stimuleer je het 'wisdom of crowds' proces waarbij de extreme stemmen vanzelf worden gecompenseerd door meer gematigde stemmen totdat een waarheidsgetrouwe balans ontstaat - en is dat niet het beste PR resultaat dat je als modern bedrijf kunt wensen? Bovendien zijn de oud-medewerkers zo heel makkelijk te vinden voor alle werkgevers die ze wél kunnen plaatsen, waardoor de operatie zo soepel mogelijk kan verlopen. Een paar jaar geleden was zo'n stap ondenkbaar geweest: nu lijkt het niet meer dan een logische consequentie, volledig in lijn met de strategie van Sun én de tijdgeest.
A very wise man once said, "Sunlight is the best disinfectant" - and in my view, exposing our internals to the outside world also helps us respond to problems more rapidly. True, we have to expose the occasional unhappy customer (...), but we expose them to people who can help, too - from within Sun, or within the community. We can't solve problems we don't know about. Like the good justice said, sunlight's a good disinfectant. (Jonathan Schwartz)

Hiervoor: "Digitale schandpaal" | Hierna: "Tien tot de macht..." | Naar de voorpagina | E-mail GJ

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!