Sosumi!

Maandag 27 Maart 2006 om 09:58

Woensdag buigt het Engelse High Court zich over de zaak 'Apple vs. Apple'. De twee bedrijven vliegen elkaar al sinds 1978 met enige regelmaat in de haren. Apple Records (het bedrijf van de Beatles) sleepte destijds Apple Computer voor de rechter vanwege inbreuk op het merkrecht. In 1981 werd de zaak geschikt: Apple Computer betaalde $80.000 en beloofde uit de muziekindustrie te blijven.

In 1989 staan de partijen echter weer in de rechtzaal: Apple Computer had MIDI functionaliteit toegevoegd aan haar computers, waardoor de Apple nu geschikt was om muziek mee te maken. De advocaten van Apple Records gaan met de stofkam door Apple's nieuwe OS7 heen. Als ze klagen dat de naam Xylophone van een van de systeemgeluidjes 'te muzikaal' is vindt ontwerper Jim Reekes het welletjes: hij hernoemt het ultrakorte systeemgeluidje Sosumi ('so sue me'). Tot op de dag van vandaag is het een van de populairste systemsounds. De zaak wordt weer geschikt, ditmaal voor $26.5 miljoen, waarbij Apple Computer belooft geen fysieke geluidsdragers (CD's, LP's etc.) te gaan verkopen, verpakken of distribueren.

In september 2003 is het opnieuw raak, als Apple het programma iTunes en de iPod op de markt brengt. Apple Records ruikt weer geld: is een iPod geen geluidsdrager? En is de iTunes store geen muziekwinkel? Apple Computer verdedigt zich door te stellen dat ze geen fysieke geluidsdragers distribueren, maar bits en bytes. De rechter mag het nu zeggen.

Overigens zullen de overgebleven Beatles niet in de rechtzaal verschijnen. Jammer, want het was een mooie gelegenheid geweest om Paul McCartney eens te vragen wat hij nu precies bedoelde met zijn verklaring tijdens de persconferentie bij de oprichting van Apple Records:
We're in the happy position of not needing any more money. So for the first time, the bosses aren't in it for profit. We've already bought all our dreams. We want to share that possibility with others.

Hiervoor: "Niet vergeten..." | Hierna: "The Passion of the Christ" | Naar de voorpagina | E-mail GJVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!