Voor Niemand Bang

Zaterdag 11 Maart 2006 om 12:53

Het team van Psalmen voor Nu levert met 'Voor Niemand Bang' een ijzersterk vervolg af op het succesvolle 'Totdat Het Veilig Is'. De voorzichtige, ingehouden expressie die het eerste album kenmerkte is losgelaten, de musici krijgen (of nemen?) beduidend meer ruimte om hun kwaliteiten te tonen. De teksten zijn stuk voor stuk aansprekend en de composities zijn nog steeds even gevarieerd; sommige sterk strofisch en zonder meer geschikt om met de gemeente te zingen, andere meer als popsong gedacht.

De grootste verrassing van 'Voor Niemand Bang' vormen echter de smaakvolle arrangementen, die het album tot een absolute aanwinst maken. Een rijke schakering van stemmen en tegenstemmen (o.a. Susanna Fields, Jurgen van Harskamp, Ralph van Manen, Jonatan Nap, Sergej Visser, René de Vries, Lydia Wever, Michiel Zweers), achtergrondkoortjes, een veel breder en gevarieerder instrumentarium van gitaren tot en met ukelele en mandoline, van piano tot veelvuldig gebruik van synthesizers en vocoders, aanstekelijke riffs en bridges... Het plezier spat er vanaf, en je kunt horen dat producers en musici goed op elkaar ingespeeld zijn. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat verschillende teamleden elkaar ook treffen (of troffen) in formaties als 'At The Close Of Every Day', 'Brown Feather Sparrow', 'This Beautiful Mess', 'Rollercoaster 23' en 'Satellite 7'. De stijlen op het album lopen sterk uiteen, in lijn met de verschillende emoties die in de psalmen worden verwoord. Minco Eggersman is er desondanks in geslaagd het tot één geheel samen te binden. Van de speelse, creatieve opening met Psalm 150 tot de vrolijke hoopvolle uitsmijter (Psalm 122, uitstekend verdicht door Len Borgdorff en op oorwurm-muziek gezet door Cees de Vreede) boeit de CD onophoudelijk.

Uiteraard zullen de komende tijd op KolesQueeste verschillende psalmen op de werkbank worden gelegd, waarbij de teksten en composities de aandacht krijgen die ze verdienen. Maar de conclusie mag nu al duidelijk zijn: kopen die CD!

Hiervoor: "Human Rights Watch: uitzetten Iraanse homo's schend…" | Hierna: "De Bol in maart" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Gebruikte Tags: ,

Reisgenoten

gravatar for DJ

Je gelooft het gewoon niet: Bij onze christelijke boekwinkel was de cd vanmorgen nog niet binnengekomen!
Nou moet ik wachten tot dinsdag…

DJ ( E-mail ) (URL) · 11-03-’06 18:58 · Reageer op DJ

gravatar for Eelco
In reactie op : Aaarrgghh, mijn boekhandel dus ook niet.. Dat worden een paar lastige dagen in de wetenschap dat ze elders er al wel zijn. Eelco · 11-03-’06 22:04 · Reageer op Eelco

gravatar for Gert Jan

Sorry guys… maar hij is het wachten meer dan waard. Een schrale troost, ik weet het ;-)

Eelco, jij had ‘m toch ook online gereserveerd? Wij kregen ‘m vrijdag in de brievenbus. Wat raar dat jij ‘m nog niet hebt!

Gert Jan (URL) · 11-03-’06 22:16 · Reageer op Gert Jan

gravatar for Eelco

Ik heb ‘m! heerlijk. Leuk om ook de uitvoering van psalm 12 te horen… toch weer heel anders dan jouw uitvoering. Psalm 42/43 lijkt langzamerhand al favoriet te worden. Maar dat kan na verloop van tijd veranderen heb ik gemerkt bij ““Totdat het veilig is”. Daar verschoof het ook van psalm 57 naar psalm 84 en daarna weer naar psalm 90.

Ach ja, als we maar blijven zingen voor de Heer. Voor altijd! (ps. 41)

Eelco · 13-03-’06 22:17 · Reageer op Eelco

gravatar for Eelco
In reactie op : p.s. ik had ‘m online gereserveerd bij onze nijmeegse evangelische boekhandel. Die gunnen we met liefde de omzet. Eelco · 13-03-’06 22:22 · Reageer op Eelco

gravatar for Eelco

Ik zat vol spanning te wachten of bij nummer 16 van de CD de zeeuwstalige versie van psalm 23 zou volgen. Maar helaas….

Den ‘Eer is mien ‘edder en ik bin z’n schaep dat
tevree is en veilig, wan ie zurg vor aolles;
ie weet waer at hos hroeit, en ie lae me slaope
an rimpelloôs waeter. Dae kom ik toet rust.

Eelco · 13-03-’06 22:44 · Reageer op Eelco

gravatar for <span class='registered'>Eelco</span>

Een paar weken later… Nog steeds genieten die 2e CD. Waar ik wel over struikel is de laatste maat van Psalm 29. “Hij zal zijn volk met vrede zegenen”. Eigenlijk past zegenen (3 lettergrepen) niet. Nu snap ik wel dat zeeg’nen geen optie is. Maar toch, iedere keer als ik dit prachtige lied weer hoor, struikel ik hierover. Heb ik dat nu alleen?

Psalm 67 is nu de favoriet. En niet in het minst omdat onze peuter en kleuter het refrein zo lekker mee willen knallen. Ook waren ze de eersten die het “achtergrondkoortje” ontdekten (dansen, zingen, want u bent goed”). Ik had in het begin niet eens in de gaten wat ze aan het brabbelen waren.

In de workshop van Roeland Smith (Ontmoetingsdag NGK) hebben we Psalm 125 gezongen: die is dus nog niet uit… Ik heb daarvan dus nu wel de tekst, maar niet de muziek. Iets om, net als Psalm 12, een eigen Kole’s Queeste versie van te maken?

Eelco · 03-04-’06 21:53 · Reageer op Eelco

gravatar for Roeland Smith
In reactie op : Hee Eelco! Welk een gretigheid:) Maar de tekst is nog niet officieel afgehamerd en de melodie ook nog niet. Dus laat het voorproefje nog even nasmeulen op de tong en wacht op cd….tenzij Rien vd Berg je persoonlijk toestemming geeft een melodie te maken op zijn tekst natuurlijk:) Ik geniet trouwens enorm van de manier waarop jullie dit project omarmen.

Groetjes en alle goeds!

Roeland

Roeland Smith · 19-04-’06 17:37 · Reageer op Roeland Smith

gravatar for Eelco
In reactie op : Ok, ok. Het is sowieso aan Gert Jan natuurlijk… ‘t is zijn site.

Veel plezier en inspiratie als jullie 20 mei weer “de hei op gaan” met heel het team van componisten, dichters en hebraici! Mag jij Psalm 118 doen? ;-)

Eelco · 02-05-’06 23:39 · Reageer op Eelco

gravatar for Roeland Smith
In reactie op : Ha! 118, nee daar is michiel Zweers druk mee aan het werk. Ik bof met 18…. Roeland Smith · 10-05-’06 17:24 · Reageer op Roeland SmithVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.

Gebruikte Tags: ,

Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!