Maanden, jaren...

Zaterdag 04 Maart 2006 om 09:20

Bijna 500 mensen worden door de VS vastgehouden in Guantanamo Bay, zonder dat hun familie of vrienden weet waar ze zijn. Gisteren gaf het Amerikaanse DoD op bevel van de rechter de namen van 317 van hen vrij - niet in een net lijstje, maar verstopt in 5000 pagina's verslagen van sessies van het Combatant Status Review Tribunal (CSRT) en de Administrative Review Board (ARB).

Uit die verslagen stijgt een Kafkaiaans beeld van incompetentie op. Zo is het belangrijkste 'bewijs' dat de aanklager weet te geven tegen een verdachte die al ruim twee jaar vastzit, dat hij bij zijn aanhouding een Casio F-91W horloge droeg, en eenzelfde type was gebruikt bij een bomaanslag. De reden voor zijn aanhouding (zijn naam en telefoonnummer zouden op een Al'Qaida lijst staan) bleek echter onjuist: zowel naam als telefoonnummer zijn van een ander, hetgeen ter plekke werd vastgesteld. En als een van de rechters van het tribunaal informeert naar de periode van zijn verblijf in Afghanistan ontspint zich de volgende conversatie:

Mocht u voor uw beroep (of uit algemene belangstelling) wél geïnteresseerd zijn in de Hijri kalender, dan vindt u hier een van de vele gratis beschikbare omrekentools.


Hiervoor: "Taida" | Hierna: "Uren, dagen..." | Naar de voorpagina | E-mail GJ

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!