Psalmen voor Nu (II-b)

Woensdag 22 Juni 2005 om 00:54

Psalm 57 is een van mijn favorieten - in de bijbel, en nu ook in de schitterende versie van Menno van der Beek en Kees van Setten van het project Psalmen voor Nu. De berijming uit het liedboek heeft me nooit kunnen bekoren, en die melodie al evenmin. Als het aan mij zou liggen, plakte iedereen direct deze versie in z'n liedbundel!

Psalm 57 is geschreven door David als een stil gebed, toen hij in de spelonk was gevlucht voor Saul. Opvallend, dat hij weliswaar zonder zwaard vertrok, maar blijkbaar wel zijn harp meenam om te kunnen psalmzingen!

De psalm begint met een prachtig beeld:

Heb medelijden, God: ik kom bij u; onder uw vleugels kom ik, als een kuiken, bescherming zoeken, met mijn ogen dicht totdat het veilig is.

Een heel vrouwelijk beeld is dat, bescherming zoeken onder de schaduw van Gods vleugels, God als moedervogel. Als alles om je heen tekeer gaat, de angst je aanvliegt, schuil je bij God "...totdat het veilig is." Er gaat een grote troost van uit, en ik merk dat ik dat beeld koester. Je hebt een grote kans Rineke en mij te zien rondlopen in T-shirts van 'The Shelter', die we eigenlijk vooral kochten vanwege de rugtekst: 'He who dwells in the shelter of the Most High, will rest in the shadow of the Almighty" (psalm 91:1). In het vierde vers van psalm 91 komt dit beeld nog sterker terug: hij zal je beschermen met zijn vleugels, onder zijn wieken vind je een toevlucht, zijn trouw is een veilig schild.

Het woordje 'medelijden' past heel goed bij dit beeld. Het wordt meestal gebruikt als vertaling voor rachamiem, barmhartigheid, wat stamt van rechem - dat is moederschoot, of baarmoeder. Rachamiem impliceert een diepe verbondenheid, een wederzijdse onverbreekbare band. Het lijkt me een bewuste keuze: in de grondtekst van psalm 57 staat namelijk geen rachamiem maar chanan, genade. Voor genade is die diepe band niet nodig: een koning kan een terdoodveroordeelde gratie verlenen, een rechter kan een misdadiger genadig straffen zonder een baarmoederlijke liefde te voelen. De rest van de psalm getuigt echter van zoveel intimiteit in de omgang met God, dat ik de beslissing om hier te kiezen voor 'medelijden' als parafrase van Chanan zeker gerechtvaardigd vind.

Na het eerste couplet verplaatst de psalmist zijn focus: nu spreekt hij niet meer God rechtstreeks aan, maar vertelt hij de luisteraars wie God voor hem is. Pas in couplet 5 en 6 richt David zich weer tot God. De zin "ik zing mijn lied de hele lange dag" is een vrije interpretatie van de ietwat cryptische grondtekst, waar de psalmist de dag wakker wil maken. Ook hier geldt dat ik gelukkig ben met de berijming.

De oorspronkelijke melodie, 'Al Taschit', was blijkbaar populair: ook psalm 58, 59 en 75 werden op deze wijs gezongen. De melodie die Kees van Setten voor deze psalm schreef heeft dezelfde potentie. Het is een echte oorwurm, die 'de hele lange dag' in je oren blijft nazingen.

1. Heb medelijden, God: ik kom bij u; onder uw vleugels kom ik, als een kuiken, bescherming zoeken, met mijn ogen dicht totdat het veilig is.

2. Ik reken steeds op God. Omdat hij helpt. Vanuit de hemel zal hij antwoord geven en wie mij haten worden weggevaagd omdat hij van mij houdt.

3. Ik word omsingeld door mijn vijanden die uit zijn op mijn bloed. Zij zijn gewapend met scherpe tanden. Met een scherpe tong. En daarom ben ik bang.

Laat heel de aarde en de hemel, Heer, voelen hoe sterk u bent.

4. Ik was er toch nog bijna in getrapt: zij maakten plannen om mij kwijt te raken; de kuil, die zij voor mij hadden gemaakt die werd hun eigen graf.

5. Nu weet ik dat ik veilig ben, mijn God. Ik maak muziek op alle instrumenten die ik kan vinden en ik zing mijn lied de hele lange dag.

6. In dit lied wil ik u bedanken, Heer, en alle mensen wil ik laten horen hoe groot uw liefde is. Hoe trouw en groot uw liefde is, mijn Heer.

Laat heel de aarde en de hemel, Heer, voelen hoe sterk u bent.

(Hoe sterk U bent, door Joëlle en mij. 't Was al laat, dus het moest er in maximaal twee 'takes' op staan. Heb medelijden! ;-) En 't was al zo laat, omdat Hanno vanavond met ons gezin heeft gepraat en gebeden in voorbereiding op een onderzoek. Hij reikte daarbij de psalm voor volgende week aan: de honderdeenentwintigste.)

Aanvulling: zie ook de interpretatie van Hans Bouma bij Engeltje


Hiervoor: "Linux-distro's" | Hierna: "Gezichtsbedrog" | Naar de voorpagina | E-mail Gert Jan

Gebruikte Tags: , ,

Reisgenoten

gravatar for Mutti

Heel mooi gezongen door Joëlle. Knap hoor.
Een mooie psalm, inderdaad, en begrijp waarom hij jou zo raakt.
Maar voor mij nog geen oorwurm… ;-)
Moet erg wennen, zowel aan de tekst als aan de melodie.
Maar ja, ik heb dan ook wat jaartjes meer dan jij de ganbare berijming en melodie meegekregen.

Mutti ( E-mail ) (URL) · 22-06-’05 19:39 · Reageer op Mutti

gravatar for Anita

Ik ben heel erg ontroerd . Door de tekst maar ook door het zingen van Joelle
Zo geven woorden diepte en meer kleur .
Moooooooooooooooooooooooooooooi

Dank jullie wel
En sterkte morgen allemaal.

Een gewone moeder met een zoon op de passie

Anita · 22-06-’05 23:38 · Reageer op Anita

gravatar for Jan Willem

Heel mooi!

Jan Willem (URL) · 23-06-’05 16:00 · Reageer op Jan Willem

gravatar for makkie

heel erg cool!!!
hij is…. zo echt.
herkenbaar…

makkie ( E-mail ) (URL) · 24-06-’05 13:03 · Reageer op makkie

gravatar for Esther

Een ontzettend mooi lied en een prachtige opname.. Bedankt dat ik dat hier mocht vinden!
Het ‘totdat ik veilig ben’ is heel anders dan het ‘onheil’ of ‘vernietigende storm’ van andere vertalingen, maar doet mij des te meer houden van deze psalm.
De ‘echte’ cd heet ook ‘Totdat het veilig is’.
Is de begeleiding daarop overigens ook zo mooi?

Esther ( E-mail ) · 15-08-’05 15:29 · Reageer op Esther

gravatar for Lynnnn

wouw..heel mooi heb het al heel vaak afgespeeld en meegezongen..maar zo mooi…als jullie kan ik niet..ik wens jullie Zijn zegen er over…en dat jullie zo verdergaan!!!

Lynnnn · 24-01-’07 11:01 · Reageer op LynnnnVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.

Gebruikte Tags: , ,

Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!