Oscar Rodriguez Maradiaga

Maandag 18 April 2005 om 11:11

Oscar Rodriguez MaradiagaKijk, de kardinalen zullen het mij niet vragen, maar als ik een stem zou hebben ging die naar Oscar Rodriguez Maradiaga, de aartsbisschop van Honduras. Niet omdat hij naar verluidt heel verdienstelijk zingt en bovendien piano en sax speelt - al kan een warmbloedige riff geen kwaad tegen de steile, hoekige maatslag van de Curie en zal zijn vriendschap met Bono het ongetwijfeld goed doen bij de media. Ook niet omdat hij Donald Ducks spaart - al getuigt dat van een scherp oog voor hedendaagse iconen en rolmodellen. Evenmin omdat hij elke dag een uur hardloopt, wat hem een vitale tweeënzestigjarige maakt. Nee, zelfs niet vanwege zijn eruditie, zijn flexibiliteit, het feit dat hij acht talen spreekt en is afgestudeerd in filosofie, theologie en klinische psychologie.

Wat hem 'mijn' kandidaat maakt is zijn niet aflatende strijd tegen de armoede, zijn kruistocht tegen de ongerechtigheid die Latijns-Amerika teistert, zijn onvermoeibare inzet als woordvoerder van het Vaticaan bij het Internationale Monetaire Fonds en de Wereldbank, pleitend voor verlichting van de schuldenlast van derdewereldlanden. Een heel praktische visie op de rol van de kerk: vierkant staan voor recht en gerechtigheid, opkomen voor de zwakken.

Hiervoor: "Krullenbol" | Hierna: "Schrift und Bild" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for Mutti

Als ik zou mogen stemmen, maar ook mijn stem telt niet, zou ik ook voor hem stemmen.
Practisch christen-zijn, kerk zijn voor de wereld, daar gaat het om, en bij hem zie ik dat.
Maar ja, je weet natuurlijk niet wat macht, stel dat hij Paus zou worden, met iemand doet…

Mutti ( E-mail ) (URL) · 18-04-’05 18:27 · Reageer op Mutti

gravatar for Henk Algra

En hij is ook nog eens piloot en spaart modelvliegtuigjes. Maar goed ook dat hij niet getrouwd is, want als ik over al zijn hobbies lees zou hij nooit aan een goed relationeel gesprek met een levenspartner toe komen.
Als één van de weinige kardinalen in Midden- en Zuid-Amerika doet hij zijn best voor goede contacten met de Protestantse kerken in dat deel van de wereld. Het zijn vaak de kleine evangelische kerken die het voortouw hebben genomen in de strijd tegen het onrecht en de ongelijkheid in Zuid-Amerika. Daardoor groeiden deze kerken in sommige gebieden enorm. Het gevolg was niet zelden forse tegenwerking vanuit de gevestigde Rooms-Katholieke kerk, vaak in samenwerking met de lokale overheid, o.a. in Mexico. Oscar Andres Rodirguez Maradiaga (zou de meester hem op school altijd bij al die namen genoemd hebben?) laat zien dat het ook anders kan: hij toont belangstelling voor de oecumene. Nu maar hopen dat die kleine kerken ook de uitgestoken hand van Maradigia blijven vertrouwen, mocht hij ooit Paus worden. Laten we afspreken voor 10 jaar, zelfs een Paus mag toch wel eens met emeritaat?

Henk Algra ( E-mail ) · 19-04-’05 08:56 · Reageer op Henk Algra

gravatar for Henk Algra
In reactie op :

Helaas hebben de verzamelde kardinalen toch de stemadviezen vanuit deze website genegeerd. Die Argentijnse kandidaat vond ik ook wel aantrekkelijke kanten hebben: woont in een flat en reist met het openbaar vervoer. Maar misschien is de nieuwe Paus wel een fanatiek fietser. Je hoeft per slot van rekening als Nederlandse protestant niet alle hobbies van kardinalen te weten.

Henk Algra ( E-mail ) · 19-04-’05 19:15 · Reageer op Henk AlgraVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!