The future of blogging

Maandag 03 Januari 2005 om 11:46

Blogging is 'in', het zal u niet zijn ontgaan. Voor mij persoonlijk is het een middel om m'n gedachten te structureren, en de dingen die ik wil onthouden vast te leggen om er later op terug te kunnen grijpen. Handig aan het eind van het jaar ;-)


Tegelijk is de techniek naar mijn smaak te beperkt. Om te kunnen bloggen heb je internettoegang nodig, en een computer met toetsenbord. Dat lijkt een laag drempeltje - en voor mij is het dat zeker 60 uur per week ook - maar het is en blijft een drempel. Don Park schreef er anderhalf jaar geleden al over, en ik schrijf bewust 'schreef', want typen deed hij niet. Ook Elizabeth Grigg (Program Manager, ex-Real, waar ze verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van o.a. RealOne en de RealPlayer G2) probeerde het toetsenbord te omzeilen door handgeschreven te bloggen via een Tablet-PC. Toch was dat het niet, en ook sms-gateways, mms-gateways en email-gateways bieden niet de definitieve oplossing: mede omdat al die technieken hun eigen technologische beperkingen meenemen naar het blogging platform. Bovendien blijft het een tussenstap, en elke technische tussenstap tussen de verwoording en het vastleggen van je gedachten is er een te veel. Ik denk dat ook Podcasting mede daarom zo populair is: het bevrijdt je van de banden van de QWERTY gateway.


Terug naar die randvoorwaarde van toetsenbord en internettoegang. Voor sommige mensen is dat om heel praktische redenen een onoverkomelijke drempel. Omdat je niet kunt typen, bijvoorbeeld. Of omdat je in omstandigheden verkeert waarin een toetsenbord en internettoegang simpelweg niet beschikbaar zijn - denk aan noodhulpverleners, of mensen die door afgelegen en onherbergzame gebieden reizen.


Voor een van onze klanten, Team Dakarsport, bouwden we daarom een voice-gateway. De equipes kunnen via hun mobiele telefoon inbellen op een Interactive Voice Response systeem - u weet wel, zo'n "Wilt u weten of u gewonnen hebt? Voer uw lotnummer in na de piep!" systeem. In dit geval vraagt de computer ze een bericht in te spreken. Na beëindiging van het gesprek post de computer de opgenomen boodschap via Bob's onvolprezen Pivot direct op het Team Dakarsport weblog.


De komende tijd ga ik kijken hoe we dit concept verder kunnen uitbreiden. Het idee is te veelbelovend om het hierbij te laten.

Hiervoor: "QuickBird Images of Tsunami Sites" | Hierna: "Voorbede gevraagd" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Reisgenoten

gravatar for jan

NRC Handelsblad heeft vandaag driekwart pagina (2) over onder meer de invloed van webloggers.

jan (URL) · 03-01-’05 18:02 · Reageer op janVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!