Content en betalen

Zaterdag 02 Oktober 2004 om 13:40

Internetuitgave Netkwesties (gemaakt door Tonie van Ringelestijn, Peter Olsthoorn en Wessel Zweers) is sinds deze zomer voor zijn voortbestaan afhankelijk van bijdragen van de lezers. De stand van zaken tot nu toe is ronduit teleurstellend: iets meer dan 1% van de abonnees trok de knip. In de 'echte' wereld betekent zo'n marktrespons het einde van de uitgave.

Netkwesties waadt door de waterscheiding tussen de virtuele en de echte wereld. Aan de ene kant de haast onbegrensde mogelijkheden van de vrijstaat internet, waar alle geld en macht van grote bedrijven kan worden afgetroefd door de slimheid en watervlugheid van eenlingen en kleine teams, aan de andere kant de harde realiteit van de hypotheek en de supermarkt die 'tegenlinkjes' en 'pageviews' geen bruikbaar betaalmiddel vinden.


De vraag is nu of het publiek van Netkwesties begrijpt dat het tijd kost om al die uitstekende artikelen te schrijven, de research te doen en de website in de lucht te houden. Internet is gratis, toch?


Dit raakt aan een discussie over DRM waarin ik de laatste weken regelmatig verzeild raakte (inderdaad, in verband met 0605defilm, die in december via Internet in premiere gaat). Cory Doctorow (Electronic Frontier Foundation) pleit vurig (txt | pdf | wiki) voor een DRM-vrije wereld. Zijn theorie laat zich samenvatten met 'wie bereid is te betalen voor content, doet dat ook wel zonder dat hij gedwongen wordt; wie niet wil betalen laat zich niet tegenhouden door een DRM.' Met dat laatste (technische) argument sta ik vierkant achter hem. Met het eerste (ideologische) argument zou ik dat ook graag willen - maar ik ben bang dat het in de praktijk toch iets anders werkt.


Dit is een goeie test: steun Netkwesties. Ook al kunt u het gratis krijgen door simpelweg naar hun site te gaan. Het is goede content, beter dan menig duurbetaald papieren blad. Voor de prijs van een paar pilsjes verzekert u zich van hun voortbestaan. Laat zien dat kwaliteit ook op Internet geld waard is!

Hiervoor: "Fake of Foto?" | Hierna: "Leesbaarheid test" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Gebruikte Tags: ,

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.

Gebruikte Tags: ,

Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!