Verkiezingen EP

Donderdag 10 Juni 2004 om 08:12

De stemwijzers helpen me niet veel verder. Toch lijkt er een trend uit op te maken: de SP scoort steeds vrij hoog, m'n 'eigen' partij, de ChristenUnie, relatief laag. Maar laten we realistisch blijven - als je naar de samenstelling van het europarlement kijkt, is het vrij zinloos om een partij op z'n programma te kiezen. Van de 732 zetels die het EP na de uitbreiding van de EU groot is mag Nederland wel 27 hele zetels vullen. Daarmee sla je nog geen deuk in een pakje boter, als het op beleid maken aankomt.


Kenden we al de stemgerechtigde die zijn stem te koop aanbiedt, nu introduceert nieuwkomer Polen een partij (Samoobrona, wat 'zelfverdediging' betekent) die zijn parlementaire zetels openlijk per opbod verkoopt, zo meldt Trouw op de voorpagina. De prijs: wat de gek ervoor geeft, van een paar honderd euro tot 5000 euro per zetel. Dat lijkt me al een stuk realistischer dan de 'een maand eten voor mijn stem'-prijsstelling van Jan van de Vorst. Ook het signaal dat ervan uitgaat is duidelijk: Europa wordt niet geregeerd door haar burgers, vertegenwoordigd via politieke partijen, maar door de marktpartij met de grootste belangen - en met de grootste zak geld om z'n argumenten kracht bij te zetten. Dat hebben de Polen dan in elk geval goed begrepen. SP of ET?Nee, wat we daar nodig hebben is een waakhond. De SP van Jan Marijnissen was dan ook mijn keuze geworden, als Marc mij een paar dagen geleden niet op Paul van Buitenen's Europa Transparant had gewezen. Verfrissend: geen partijprogramma, geen luchtfietserij met mooie beleidslijnen die straks ongehoord tenondergaan in de mallemolen van Brussel. Slechts een duidelijk signaal tegen fraude en corruptie, en mensen met de juiste kennis en kunde om daar ook werkelijk wat aan te doen. Om beleid te maken heb je massa nodig: om het fraude- en corruptieprobleem op de kaart te zetten heb je slechts een vasthoudende luis in de pels nodig. Het wordt vandaag een nek-aan-nek race tussen Jan en Paul, wat mij betreft.

Hiervoor: "Love" | Hierna: "*Reminder to Self*" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.


Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!