The Passion Of The Christ - het originele script

Zondag 09 Mei 2004 om 15:53

Deze week arriveerde, toch een beetje als mosterd na de maaltijd, een doos vol 'originele filmscripts'. Een uitgave van Proclama uit Doorn, opgezet (zoals de naam al doet vermoeden) als script: je kunt de hele film op de voet volgen met dit boekje op schoot, waarbij de scenes die in de bijbel staan zijn na te lezen in de (hiervoor uitstekende geschikte!) Nieuwe Bijbel Vertaling (NBV). Een belangrijk verschil met mijn eigen kanttekeningen vormt - behalve de compleetheid van Proclama's bijbelse verantwoording - de afwezigheid van de niet-bijbelse scene's in dit 'filmscript': door ze simpelweg niet te noemen ontstaat bij de lezers die de film (nog) niet gezien hebben wellicht de indruk dat de film voluit bijbels is. Geen woord over de sterke invloeden van de Rooms Katholieke traditie of Anne Emmerich: het lijkt of de samenstellers gedacht hebben: "Als het niet in dit script staat, snapt de lezer wel dat het niet bijbels is". Een missertje, denk ik, die echter ruimschoots word goedgemaakt door de uitstekende uitsmijter: een bondige maar heldere uiteenzetting over de persoon van Jezus en Zijn Liefde. Ik herken veel zinsneden van Bill Bright, oprichter van Campus Crusade for Christ - niet verwonderlijk als je bedenkt dat die organisatie in Nederland Agapè heet en een volle zus van Proclama is. Het is nu even de vraag wat ik met die boekjes ga doen. Ik heb ze oorspronkelijk besteld om onze eigen gemeenteleden toe te rusten. Rineke en ik zijn missionair ouderling van onze gemeente, de Jeruzalemkerk in Utrecht. Het is onze taak om de gemeente te ondersteunen in haar verlangen om invulling te geven aan de 'Missio Dei', de opdracht die Christus zijn volgelingen gaf om Zijn Liefde uit te dragen. Daarom hebben we bij de premiere van 'The Passion of the Christ' de gemeenteleden verteld over de film, ze uitgelegd dat mensen die niet thuis zijn in de Bijbel vol met vragen zullen zitten over wat ze gezien hebben, en ze voorzien van materialen om de eventuele vragen van vrienden en collega's te kunnen beantwoorden.


Die materialen kwamen ook bij Proclama vandaan: creditcard formaat kaartjes en boekjes met verwijzingen naar verschillende websites, een korte uitleg en bonnen om dit filmscript en de brochure 'Wie is Jezus? Waarom moest Hij lijden?' gratis te ontvangen. Helaas kwamen die bestelde brochures pas later en de scripts zijn nu pas klaar, terwijl de film al bijna uit de roulatie is. Nou ja, geen man overboord. De 1000 kleine boekjes die we wel op tijd ontvingen zijn schoon op, en dit materiaal kunnen we gebruiken om de mensen die meer willen weten verder te helpen. De film draait nu in Nieuwegein, ik zal eens informeren of de bioscoop het goed vindt als we een stapeltje bij ze neerleggen.


En anders is er volgend jaar weer Goede Vrijdag en Pasen, en tegen die tijd zal deze film ongetwijfeld op de TV verschijnen...

Hiervoor: "Celebrity timetravel" | Hierna: "Prijsschieten II" | Naar de voorpagina | E-mail GJ

Gebruikte Tags: , , , ,

Reisgenoten

gravatar for burzum

mooie site!
maar wat wordt er juist bedoeld met automagisch??
Is het een of ander mirakel?

burzum (URL) · 27-03-’06 08:39 · Reageer op burzum

gravatar for Gert Jan

Automagisch is een samentrekking van automatisch en magisch; het is een van de modewoorden in de IT om aan te geven dat iets in de perceptie van de gebruiker ‘als bij toverslag’ gebeurt. In de praktijk draait het dan doorgaans om een simpel scriptje dat gewoon automatisch zijn werk doet. Niets spannends dus – maar als je er dan een spannende term aan hangt, lijkt het nog wat ;-)

Gert Jan (URL) · 27-03-’06 08:51 · Reageer op Gert JanVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.

Gebruikte Tags: , , , ,

Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Geautomatiseerde spam is een plaag, beantwoord daarom deze simpele vraag.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!