Wat is internetjournalistiek?

Dinsdag 09 September 2003 om 14:48

Wim de Bie bedankte vriendelijk voor de uitnodiging om het vragenlijstje in te vullen, maar besloot niet mee te doen. Hij bracht een interessant punt naar voren, namelijk de vraag wat internetjournalistiek is. Extra interessant, omdat ik mij een discussieavond bij de Internetsectie van de NVJ herinner waar Bieslog als sjibbolet werd aangehaald in deze context.

Peter Kentie, ex-Ilse en tegenwoordig Manager Nieuwe Media bij PSV, kreeg bij die discussie dit hete hangijzer voorgelegd, waar hij heel pragmatisch mee omging: internetjournalistiek is alle journalistieke content die voor het web wordt geproduceerd. Daarmee verschuift het probleem, want wat is journalistiek? Een wedstrijdverslag, live op de PSV website gprecies egeven via een verslaggever die in dienst is van PSV, is dat een journalistieke productie? Hoe onafhankelijk is je berichtgeving, als je publiek fan is van de club die jouw salaris betaalt? Een infomercial over een damesschoenenfabriek, is dat een journalistieke productie? De zaal was kritisch. In deze context kwam ook Bieslog ter sprake.

Persoonlijk zie ik Wim de Bie als een programmamaker pur sang die een nieuw medium, een nieuw platform heeft gevonden. Inderdaad geen harde nieuwssite, geen lifelog, geen linkdump-log, maar wat wel? Is het internetjournalistiek? De zaal raakte ernstig verdeeld, ik vond van wel, maar Wim de Bie zelf vindt blijkens zijn emailtje van niet: "Als ik de vragen doorlees besef ik eens temeer, dat ik met Bieslog geen journalistiek bedrijf en geen weblog bijhou. (Het lijkt erop, maar is het niet.) Daarom vergelijk ik Bieslog graag met 'een krantje' en noem ik mijn dagelijke portie items 'een column'." Voor het antwoord op de cruciale vraag: 'is een column journalistiek?' verwijs ik u graag naar Guido t'Sas. En het antwoord op de vraag 'wat is internetjournalistiek?' Dat mag u hieronder invullen ;)


Hiervoor: "Energieke bacterie" | Hierna: "10 jaar internetjournalistiek II" | Naar de voorpagina | E-mail Gert Jan

Gebruikte Tags: ,

ReisgenotenVerder lezen?

Klik op een van onderstaande 'tags' (indien aanwezig) om snel andere artikelen over dat onderwerp op KolesQueeste te vinden.

Gebruikte Tags: ,

Gebruik de interne zoekmachine om KolesQueeste te doorzoeken:


Gebruik Google om KolesQueeste of de rest van het Internet te doorzoeken:

Reageer

Word even een reisgenoot en geef uw reactie:

P.S. Wil je een eigen plaatje naast je reactie? Registreer je emailadres dan op Gravatar.com!